Τελευταίες αναρτήσεις

13 Αυγούστου 2019

25 νέα παράτυπα γραμματόσημα από τα ΕΛ.ΤΑ

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

Στις 22 Ιουλίου 2019 κυκλοφόρησαν 25 ακόμα παράτυπα αυτοκόλλητα γραμματόσημα από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Τα γραμματόσημα αυτά σύμφωνα με τις πρόσφατες πρακτικές των ΕΛ.ΤΑ κυκλοφόρησαν σε 4 τευχίδια.

Το 1ο τευχίδιο περιέχει 5 διαφορετικά γραμματόσημα, από 2 φορές το κάθε ένα με τουριστικές απόψεις της Ακρόπολης. Ποσότητα 15.000 τευχίδια (30.000 σειρές)

Το 2ο τευχίδιο με 5 διαφορετικά γραμματόσημα από 2 φορές το κάθε ένα με νυκτερινές απόψεις της Ακρόπολης . Ποσότητα 15.000 τευχίδια (30.000 σειρές)


Το 3ο τευχίδιο περιέχει 10 διαφορετικά γραμματόσημα με τουριστικές απόψεις των Μυκηνών, μία σειρά στο κάθε ένα. Ποσότητα 5.000 τευχίδια ήτοι 5.000 σειρές.

Το 4ο τευχίδιο περιέχει 5 διαφορετικά γραμματόσημα με τουριστικές απόψεις της Κνωσού, από 2 το κάθε ένα. Ποσότητα 5.000 τευχίδια ήτοι 10.000 σειρές.

Όλα τα γραμματόσημα φέρουν ίδια ονομαστική αξία, ταχυδρομικού τέλους κάρτας στο εξωτερικό (σήμερα €0.80). Αυτό αναγράφεται ολογράφως μόνο στην αγγλική γλώσσα: Postcard worldwide. Αντίθετα στην αναγραφή άλλων στοιχείων υπάρχει πλήρης πλεονασμός: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ, HELLENIC POST, HELLAS. H ασημένια γραμμούλα σε κάθε γραμματόσημο, δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι ολόγραμμα λέηζερ ή απλό αλουμινόχαρτο, διαπιστώσαμε όμως πως αποχωρίζεται το γραμματόσημο όταν μπει στο νερό. Οι ποσότητες των δυο τουλάχιστον πρώτων από τα τευχίδια είναι σε αρκετά αυξημένη ποσότητα ώστε να μην κινδυνεύουν να εξαντληθούν από τις πρώτες ώρες της διάθεσής των. 

Η διάθεσή τους εκτός από τα καθιερωμένα σημεία, θα διατίθενται ιδιαίτερα στα ταχυδρομικά γραφεία που βρίσκονται κοντά στα εικονιζόμενα μνημεία. 

Δυστυχώς διαπιστώνουμε πως μετά την απώλεια του συμβούλου σε θέματα φιλοτελισμού των ΕΛ.ΤΑ, αείμνηστου Μωυσή Κωνσταντίνη, τα ΕΛ.ΤΑ φιλοτελικά πλέουν χωρίς καπετάνιο. Διαπίστωσα την απερίγραπτη φιλοτελική άγνοια των αρμοδίων της φιλοτελικής υπηρεσίας. Έτσι εδώ και έναν χρόνο παρακολουθούμε ασκούμενους μαθητευόμενους μάγους να αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας στον φιλοτελικό κόσμο της υφηλίου.

Αναφέρθηκα σε παράτυπα γραμματόσημα και θα εξηγήσω για μια ακόμα φορά το γιατί:
Εκδίδονται με βάση μία ειδική εγκύκλιο και όχι με την κυκλοφορία εικονογραφημένου προσπέκτους όπου αναφέρονται όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και ενημερωτικά στοιχεία για το θέμα και τις παραστάσεις των. 


Αναφέρονται ωσ «τουριστικά συλλεκτικά τευχίδια» που περιέχουν ειδικά προσωπικά γραμματόσημα. Οποία ανακρίβεια ή άγνοια! 

Για κάθε φιλοτελιστή, για κάθε συλλέκτη, κάθε γραμματόσημο (χρεόγραφο) είναι εξ αντικειμένου συλλεκτικό, συλλέξιμο. Δεν υπάρχουν συλλεκτικά γραμματόσημα ή μη συλλεκτικά γιατί απλά όλα είναι συλλεκτικά και λαμβάνουν μία θέση σε όλους τους εθνικούς και διεθνείς καταλόγους γραμματοσήμων.

Το κάθε γραμματόσημο μπορεί να εκδοθεί σε φύλλα, σε μικρά φύλλα, σε μπλοκ, σε δεσμίδες, σε τευχίδια. Από όλες αυτές τις μορφές διάθεσης τα γραμματόσημα μπορούν να αποκοπούν ή να αποκολληθούν και να κολληθούν στα ταχυδρομικά αντικείμενα για να πιστοποιούν την πληρωμή του ταχυδρομικού τέλους. 

Τα γραμματόσημα αυτά δεν είναι προσωπικά. Τα προσωπικά γραμματόσημα στα οποία, στην λευκή παράπλευρη βινιέτα μπορεί να τυπωθεί από έναν ειδικό ψηφιακό εκτυπωτή μία φωτογραφία ή άλλη παράσταση του πελάτη. Για αυτή την ιδιαίτερη υπηρεσία τα ΕΛ.ΤΑ εισπράττουν ένα επιπλέον ποσό το οποίο υπόκειται σε ΦΠΑ. Το γραμματόσημο, το ταχυδρομικό τέλος δεν υπόκειται σε ΦΠΑ (σε παγκόσμιο επίπεδο).

Τα γραμματόσημα που αναφέρονται ως προσωπικά στην εγκύκλιο των ΕΛ.ΤΑ πωλούνται στην ονομαστική αξία και δεν έχουν τα διακριτά χαρακτηριστικά των «προσωπικών γραμματοσήμων», άρα δεν είναι τέτοια.

Ειδικά είναι τα γραμματόσημα ειδικής διαχείρισης. Εισπρακτέα Τέλη, Πρόσθετα Τέλη Κοινωνικής Προνοίας, Επίδοσης δικογράφων, Επείγουσας αλληλογραφίας (εξπρές) και αρκετά άλλα. Στην περίπτωση είναι σαφές πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. 

Ας ελπίσουμε πως τα κακώς κείμενα θα διορθωθούν, μαζί και η εικόνα του ελληνικού γραμματοσήμου ανά την υφήλιο.

Δημήτρης Περδίκης  

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.