21 Ιουλίου 2019

Η Σερβία μένει μόνη απέναντι σε όλους στα Βαλκάνια

Έφθασε μάλιστα ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλ.Βούτσιτς, να δέχεται ανταλλαγή εδαφών με το Κοσσυφοπέδιο παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας του σερβικού λαού 

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ, υπάρχουσα και αναμενόμενη, των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αφήνει μόνη την Σερβία, η οποία έχει μεν την στήριξη της Ρωσίας, αλλά προσπαθεί, ματαίως ίσως, να μη διακόψει την επαφή της με την Δύση.

Έφθασε μάλιστα ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, να δέχεται ανταλλαγή εδαφών με το Κοσσυφοπέδιο [σερβικός τομέας Κοσόβου, έναντι Κοιλάδας του Πρέσεβο] παρά την πλήρη αντίθεση της πλειοψηφίας του σερβικού λαού, με προεξάρχουσα την Εκκλησία. Πλήρης εγκατάλειψη δηλαδή της σερβικής επαρχίας του Κοσόβου, όπως επισήμως τουλάχιστον αποκαλείται.

Πέραν της αδιάλλακτης στάσης του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος σε αντίθεση με τον πρόεδρο Χασίμ Θάτσι, δεν δέχεται επ’ ουδενί καμιά παραχώρηση εδάφους στη Σερβία, υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί των γειτονικών χωρών, που δεν συμφωνούν με την Σερβία για ανταλλαγή εδαφών, φοβούμενοι ότι θα προκληθεί ντόμινο στην περιοχή.

Κατά της αλλαγής των συνόρων, ως μέρος της λύσης στο ζήτημα του Κοσόβου, τάχθηκε και ο πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι: «Τα σύνορα στα Βαλκάνια πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. Κάθε διαπραγμάτευση για αλλαγή συνόρων ή -να μη δώσει ο Θεός- ανταλλαγή εδαφών και πληθυσμών θα προκαλούσε φαινόμενο ντόμινο» δήλωσε ο Πενταρόφσκι από την Σλοβενία όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας, Αλεξάνταρ Βουλίν, αντέδρασε έντονα προς τον πρόεδρο των Σκοπίων, δηλώνοντας ότι οι δουλειές μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας «δεν είναι θέμα για το οποίο πρέπει να μιλάει ο Στέβο Πενταρόφσκι. Για το πώς η Σερβία θέλει να επιλύσει τα προβλήματά της δεν είναι θέμα για τον πρόεδρο της γειτονικής "Μακεδονίας". Αν η ιδέα για τη συνοριακή διόρθωση είναι "τρομερή και απαράδεκτη στον 21ο αιώνα" τότε γιατί δεν ανακαλεί την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου η χώρα του», είπε ο Βουλίν.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, είπε ακόμη ότι ο Πενταρόφσκι πρέπει να σέβεται τη Σερβία, προσθέτοντας ότι θα πρέπει ίσως να μιλήσει λίγο με τον Θάτσι και τον Έντι Ράμα για την πρωτοβουλία τους για τη δημιουργία μιας "Μεγάλης Αλβανίας". 

Υπάρχει και συνέχεια. Με οργή σχολίασε η Σερβία τις δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, κατά τις οποίες χαρακτήρισε, ως θετικό μέτρο το άνοιγμα των συνόρων από τον Έντι Ράμα με όλους τους γείτονες, όπου υπάρχει αλβανική μειονότητα. Η Σερβία αντιτίθεται στις δηλώσεις του Έντι Ράμα για διαγραφή των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο και με προοπτική να γίνει το ίδιο με τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα, παρατηρώντας ότι ξαναμπαίνει στο προσκήνιο η παλιά ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας.

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών των Σκοπίων, Παύλε Τραϊάνοφ, υποστηρίζει ότι αν υπάρξει σύγκρουση, μεταξύ Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, τότε είναι σίγουρο ότι τα Σκόπια θα συνταχθούν με την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου και θα επαναληφθεί το σενάριο με τους Αλβανούς των Σκοπίων που θα προσπαθήσουν να τους βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Και προτείνει να κλείσουν τα σύνορα των Σκοπίων με την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, ώστε να μην συμμετάσχουν τα Σκόπια με κανένα τρόπο σε μια πιθανή σύγκρουση, δηλαδή, να αποσταθεροποιηθούν τα Βαλκάνια ευρύτερα.

Με όλα αυτά, φαίνεται ότι η Σερβία θεωρεί τα Σκόπια ως κέντρο λήψης αποφάσεων εναντίον της. Αυτό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Σερβικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο, Μίλοβαν Ντρέτσουν, εμπλέκει τη Βουλγαρία σε σκάνδαλο κατασκοπείας, που έχει έδρα τα Σκόπια. Σε συνέντευξή του, ο πολιτικός είπε ότι πριν από δύο μήνες στα Σκόπια, διαμορφώθηκε ισχυρή ομάδα πληροφοριών.

«Σκοπός της ομάδας αυτής είναι να εμποδίσει την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα. Αυτή η ομάδα διοικείται από ερευνητές από τη Βουλγαρία, τη "Βόρεια Μακεδονία", τη Γερμανία και την Αλβανία. Τα Σκόπια έχουν γίνει ένα ισχυρό κέντρο πληροφοριών για την καταπολέμηση των κρατικών συμφερόντων της Σερβίας.

»Οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση είναι ο κύριος πυλώνας σταθεροποίησης στην περιοχή. Η έλλειψη συμβιβασμού μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα, προετοιμάζει πεδίο νέων συγκρούσεων στην περιοχή και τη δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας"», είπε ο Ντρέτσουν, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του υπουργού Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο Σέρβος βουλευτής πρόσθεσε ότι οι Αρχές των Σκοπίων είναι γνώστες της λειτουργίας αυτής τη ομάδας, η οποία εξ ολοκλήρου βλάπτει τα συμφέροντα της Σερβίας.

Ο Μακεδών 
Voria



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.