18 Ιουλίου 2019

Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

Το Αγιον Ορος συνιστά θεμελιωτικό συνεκτικό στοιχείο του πολιτισμού μας 

Από τον Χαράλαμπο Β. Κατσιβαρδά* 

Μεσούντους του θέρους, καίτοι η νεοφυής κυβέρνησις βαίνει ολοταχώς ίνα προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προς τους καίριους τομείς του δημοσίου βίου (Δημόσια Τάξη - Ασφάλεια, Υγεία, Παιδεία - Εκκλησία, Ανάπτυξη), άνευ περιόδου χάριτος, υπήρχε και θα υπάρχει πάντοτε, ουχί μόνον εις την κραταιά συνείδησιν ημών των ορθοδόξων χριστιανών, μία ανωτέρα δύναμις που ενδημεί εσαεί παρούσα, ακόμη και όταν ημείς, διά ποικίλους λόγους, είμεθα ωσεί παρόντες, η οποία θα μας στέργει και θα μας προστατεύει εν παντί και πάντοτε. 

Αυτή η ακατάλυτος, η του αδύτου φέγγους βολίς δεν είναι άλλη εκ της Κιβωτού του Γένους μας, το Περιβόλι της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Παναγίας μας, όπου οι μοναχοί διακονούν αγόγγυστα τη ζώσα, αργόσυρτη ορθόδοξη παράδοσή μας εις το διηνεκές, με τους απαρασάλευτους κανόνες της, την υπερεκχειλίζουσα λατρεία προς τον Κύριό μας, διά τη σωτηρία ημών, αλλά και εν γένει απάσης της ανθρωπότητος. 

Εις το Αγιον Ορος, το οποίο επισκέφθηκα άρτι προσφάτως -την Ιερά Μονή Παντοκράτορος αλλά και Μεγίστης Λαύρας-, εκεί ψηλαφεί κανείς τον θρουν του κάλλους, αφουγκραζόμενος το θρόισμα της Γαλινιαίας Σιγής, και έχει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει μετά εναργείας το μεγαλείο του αυτοτελούς ελληνορθόδοξου πολιτισμού, το οποίο διατηρείται αλώβητο και ακέραιο εις το διάβα των αιώνων, αγέρωχο, μέχρι και σήμερον. 

Το Αγιον Ορος, λοιπόν, αποτελεί, πέραν από το μείζον εφαλτήριο πνευματικής εξύψωσης, μετανοίας, συγχωρέσεως, απολύτου ελευθερίας και ανατάσεως, και την «Ακρόπολιν» του Γένους μας, κόσμημα πολιτισμού και θύλακα αντίστασης της ανθρώπινης φύσεως, νησίδα ανανήψεως και διαρκή αντίστασιν της πεπτωκυίας φύσεώς μας, με κατεύθυνση και σκοπούμενο αποτέλεσμα την αιώνια ζωή.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, πέραν του εμβριθούς πνευματικού βίου, δύναται κανείς να έλθει σε επαφή και με τα ανεκτίμητα ιερά κειμήλια, με τους θησαυρούς του Αγίου Ορους, τα οποία αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ συστατικό στοιχείο του πολιτισμού μας, διότι χρονολογούνται εκ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Εν κατακλείδι, το Αγιον Ορος, ως ιστορική οντότητα και αυτοδύναμος οργανισμός, υπάρχει αδιάλειπτα και έχει αυτοτελή θεσμική ζωή τουλάχιστον 1.000 χρόνια προς της συστάσεως του ελληνικού κράτους, τα Συντάγματα του οποίου επιδαψιλεύουν τα ιστορικά στοιχεία του, τα οποία συνέτειναν εξόχως εις την διαμόρφωσιν του πνευματικού παγκόσμιου πολιτισμού, ο οποίος ετέχθη εντός των κόλπων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Το Αγιον Ορος συνιστά θεμελιωτικό συνεκτικό στοιχείο του πολιτισμού μας, ταυτοτητοποιητικό αρμό της εθνικής μας συνειδήσεως, αποτελεί το σύγχρονο πνευματικό καταφύγιο, τον στέρεο αντίποδα της επελαυνούσης παγκοσμιοποιήσεως και εγκαθιδρυσομένης Νέας Τάξεως Πραγμάτων, άχρι του επέκεινα, κατά τούτο έχουμε ιδιαίτερο χρέος ως Ελληνες ορθόδοξοι πολίτες να καταστούμε αυτοκλήτως διαπρύσιοι φρουροί «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».

*Δικηγόρος  

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.