19 Ιουλίου 2019

Υπάρχει και η οδός της μη παράδοσης: Τα φοβικά σύνδρομα μετατρέπονται σε φονικά

Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Η απραξία, ο δογματισμός του φόβου, τα φοβικά σύνδρομα που μετατρέπονται βαθμηδόν σε φονικά σύνδρομα, αυτοχειρίας, διαμορφώνουν ένα κλίμα πανικού.

Η Τουρκία περικυκλώνει από θαλάσσης την Κύπρο με την κάθοδο δυο γεωτρύπανων και έχοντας ένα ερευνητικό σκάφος μόνιμα να γυροφέρνει νοτίως της Κύπρου. Και την ώρα της περικύκλωσης, η Άγκυρα παρέδωσε και την πρόταση της παράδοσης. Αυτήν που έχει βαπτιστεί και ως «πρόταση» Ακιντζί, η οποία είναι προφανές ότι ετοιμάσθηκε εξ ολοκλήρου στην Άγκυρα και κλήθηκε ο κατοχικός ηγέτης να την υπογράψει. Αλλά αυτό λίγη σημασία έχει.

Το ερώτημα που αφορά στους Τουρκοκύπριους είναι ποια ΑΟΖ εννοούν στην πρόταση για συνδιαχείριση.

Αυτήν που έχει καθοριστεί με βάση τις διεθνείς συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή εκείνη που επιχειρεί παράνομα και ετσιθελικά να… καθορίσει η κατοχική Τουρκία;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι κομβικής σημασίας. Σημειώνεται συναφώς ότι μέχρι σήμερα δεν ακούστηκε φωνή διαμαρτυρίας στα κατεχόμενα, πλην του Σενέρ Λεβέντ, για τις επιδρομικές επιθέσεις της κατοχικής Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Προφανώς θα θεωρούν πως η Άγκυρα προστατεύει τα… δικαιώματά τους, θα τους παραδώσει για πώληση το φυσικό αέριο, εάν και εφόσον το βρουν και το εξορύξουν.

Τόσο αφελείς; Όχι. Απλά επιλέγουν τον ζυγό της Τουρκίας. Άλλωστε ποιος διαμαρτυρήθηκε για τη συμφωνία Τουρκίας- αποσχιστικού μορφώματος για τον καθορισμό των ΑΟΖ τους; Όταν, δηλαδή, εκχωρήθηκε το μεγάλο μέρος της θαλάσσιας περιοχής βορείως της Κύπρου στην Τουρκία. Μπορεί η συμφωνία να μην έχει νομική ισχύ αλλά μετρά η πρόθεση και η υποταγή στην Τουρκία. Το φυσικό αέριο ανήκει σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι στην Τουρκία.

Σε σχέση με τη διαχείριση της Λευκωσίας σαφώς και προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν.

Πρώτον, αποδεχόμενη η Κυβέρνηση την πρόταση, το περιεχόμενο της οποίας ήταν γνωστό πριν υποβληθεί, αποδέχεται ότι το θέμα της ενέργειας και των υδρογονανθράκων είναι δικοινοτικό;

Δεύτερον, τι ρόλο έχουν τα Ηνωμένα Έθνη και συγκεκριμένα οι Καλές Υπηρεσίες του Γ.Γ., σε ζητήματα που αφορούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είναι το φυσικό αέριο; Ο εκπρόσωπος της κ. Σπέχαρ ήταν γνωστό τι θα μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν κτύπησε την πόρτα και μπήκε…

Τρίτον, οι δημόσιες παρεμβάσεις Τούρκων και Τουρκοκύπριων παραγόντων προετοίμαζαν το έδαφος για την υποβολή της πρότασης. Ποια αποτρεπτική ή προληπτική κίνηση έγινε;

Βρισκόμαστε ενώπιον μιας σοβαρής εξέλιξης που πρέπει να αντιμετωπιστεί: Πώς προχωρούμε; Αυτό έχει σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης των τουρκικών ενεργειών υποταγής της Κυπριακής Δημοκρατίας στους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Δεν υπάρχει λόγος η διαχείριση των εξελίξεων να γίνεται μέσα σε πανικό, γιατί τούτο θα οδηγήσει βαθμηδόν στην προσαρμογή στους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Η εύκολη οδός είναι να συζητηθεί η πρόταση και να εισέλθουμε σε μια διαπραγμάτευση για εκείνο που αναδεικνύει διαχρονικά η Άγκυρα, για «δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού αερίου». Αυτός ο «δίκαιος διαμοιρασμός» παραπέμπει στην τουρκική πρόθεση αρπαγής του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και κλήθηκε προχθές Συμβούλιο Αρχηγών; Για να αναζητηθεί στήριξη για την … πτώση στο κενό;

Ακόμη πιο εύκολη οδός είναι η απόρριψη της τουρκικής πρότασης χωρίς να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Αν και χάθηκε η συγκυρία, η Λευκωσία μπορεί να υποβάλει πρόταση. Μια πρόταση που θα διασφαλίζει πρωτίστως ότι το ενεργειακό πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά. Παράλληλα, σε συνεργασία και συνεννόηση με χώρες εταιρείες των οποίων δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της τουρκικής επέλασης.

Αυτό το τελευταίο φαντάζει δύσκολο καθώς η Τουρκία μέχρι στιγμής κινείται ανενόχλητα. Αυτό το τελευταίο αφορά και στην Ελλάδα, που είναι απασχολημένη με τη… Βενεζουέλα.

Εάν δεν γίνουν κινήσεις τώρα, ο «Πορθητής» θα βρεθεί απέναντι από τη Λεμεσό. Και τότε θα εκλείψουν και οι δικαιολογίες εντός Κύπρου για τη διαχείριση.

* Ο Κώστας Βενιζέλος είναι δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου. Είναι συγγραφέας βιβλίων για το Κυπριακό και διδάκτορας σε θέματα Επικοινωνίας. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.