Τελευταίες αναρτήσεις

16 Ιουλίου 2019

Ιδεολογική υποχώρηση των αριστερών ιδεών

Πρώτα έχασε την κοινωνία των ιδεών και των πολιτών, και μετά έχασε την πολιτική εξουσία

Από τον Κωνσταντίνο Χολέβα*

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα ευχάριστο γεγονός για την πατρίδα, την κοινωνία, την οικονομία, την Παιδεία, την εδραίωση του αισθήματος ασφαλείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι άξιος συγχαρητηρίων. Εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση.

Η νίκη αυτή δεν οφείλεται μόνο στα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ και τα επιχειρήματα της Ν.Δ. Οφείλεται και σε μια γενικότερη υποχώρηση των αριστερών ιδεών στην ελληνική κοινωνία. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια υπήρχε η αίσθηση ότι η Αριστερά κυριαρχεί στη μάχη των ιδεών στα πανεπιστήμια, στις εκδόσεις, στα μέσα ενημερώσεως, στη νεολαία. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Οπως θα έλεγε ο Ιταλός θεωρητικός του μαρξισμού Αντόνιο Γκράμσι, η Αριστερά πρώτα έχασε την κοινωνία των ιδεών και των πολιτών, και μετά έχασε την πολιτική εξουσία. Η ιδεολογική υποχώρηση της Αριστεράς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε πολλούς και ετερόκλητους παράγοντες. Πιστεύω ότι οι κυριότεροι είναι οι εξής:

• Η κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων, που είχε ως επακόλουθο την κατάρρευση και των σχετικών μύθων. Ολοι μάθαμε για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τα προνόμια μιας μικρής ολιγαρχίας κομματικών στελεχών, για την καταδίωξη των κληρικών και της χριστιανικής πίστης κ.λπ.

• Η συγγραφή τεκμηριωμένων βιβλίων για τις ευθύνες της ελληνικής Αριστεράς στις εμφύλιες συγκρούσεις της περιόδου 1943-1949.

• Η στροφή πολλών Ελλήνων στη μελέτη της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης, της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και της πνευματικότητας των αγίων και των πατέρων μας.

• Η αναζήτηση της εθνικής ταυτότητας και η γνωριμία με το ιστορικό παρελθόν, μακριά από τις διαστρεβλώσεις τύπου «συνωστισμός στη Σμύρνη».

• Η ενίσχυση της εθνικής ευαισθησίας και το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα μεγάλα προβλήματα του έθνους, όπως είναι η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας, η καταπίεση των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας, η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Τα ογκώδη συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν τα συγκρότησανκάποιοι ακραίοι, όπως δήλωνε η τέως κυβέρνηση. Το 80% του λαού μας τάχθηκε κατά της συμφωνίας αυτής, η οποία επιφέρει πολλές αρνητικές συνέπειες.

• Το γεγονός ότι πολλοί νέοι μας σπουδάζουν σε χώρες της Ευρώπης με προηγμένη οικονομία, χωρίς μαρξιστικές αγκυλώσεις.

• Τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία κατεδάφισαν το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

• Η παρουσία στα ελληνικά πανεπιστήμια πολλών καταρτισμένων ιστορικών, διεθνολόγων και άλλων επιστημόνων που δεν ανήκουν στην Αριστερά, αλλά αντιθέτως παρέχουν πειστικά επιχειρήματα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς.

Μίλησα για ιδεολογική υποχώρηση, όχι όμως για εξαφάνιση. Η Αριστερά θα καταβάλει έντονη προσπάθεια για να ανακτήσει την ιδεολογική κυριαρχία και την πολιτική εξουσία. Εύχομαι να παραμείνει μια μειοψηφική άποψη. Θα την ακούμε, αλλά θα διαφωνούμε δημοκρατικότατα! 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.