Τελευταίες αναρτήσεις

17 Ιουλίου 2019

Στρατιωτική ισχύς - Εθνική ασφάλεια

Οι συνεχείς και επίμονες Τουρκικές προκλήσεις έναντι ουσιαστικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας δείχνουν τον δρόμο που έχει διαλέξει η Άγκυρα για να επιτύχει τις διεκδικήσεις της είτε με απειλή χρήσης βίας οδηγώντας μας σε διαπραγματεύσεις είτε με χρήση βίας.

Αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας βασίζεται στην στρατιωτική της ισχύ με δεδομένο ότι η ψαλίδα της μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας διευρύνεται συνεχώς υπέρ της πρώτης και κατά την γνώμη μου η διαφορά έχει υπερβεί το σημείο εκείνο ώστε η Άγκυρα να αισθάνεται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πυροδοτήσει το κατάλληλο σενάριο που της δίδει την δυνατότητα κλιμακώσεως της παρούσας έντασης σε όποιο επιθυμητό όριο το οποίο θα της επιτρέψει να προωθήσει τις διεκδικήσεις της (ΑΟΖ σε Αιγαίο-Μεσόγειο, Θράκη, εναέριο χώρο, νησίδες, επίλυση Κυπριακού).

Η Ελλάδα αντιθέτως έχει λάβει περιορισμένα μέτρα για την αύξηση της στρατιωτικής της ισχύος, λόγω ίσως της οικονομικής καταστάσεως παρ’ όλον ότι γίνεται αντιληπτόν ότι αν χαθούν κυριαρχικά δικαιώματα, αυτά χάνονται κατά πάσα πιθανότητα δια παντός.

Οι τοπικοί συμμαχικοί άξονες (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος) διευρυνόμενοι και με άλλες γειτονικές χώρες και ενισχυόμενοι με την παρουσία δυνάμεων των ΗΠΑ, έρχονται σαν συμπλήρωμα στην Εθνική Ισχύ της Χώρας, αλλά δεν υποκαθιστούν κατά κανένα τρόπο την Στρατιωτική ισχύ της. Οι άξονες αυτοί είναι οπωσδήποτε χρήσιμοι πολιτικά και οικονομικά για την χώρα μας και στερούν την Τουρκία από την προώθηση των διεκδικήσεων της μέσω των γειτονικών της χωρών.

Τον τελευταίο καιρό δημοσιοποιούνται διάφορες απόψεις και αναλύσεις για την αναγκαιότητα ενισχύσεως των Ε.Δ. Καταθέτω τις προσωπικές μου σκέψεις επιγραμματικά για εφικτές λύσεις που εκτιμώ ότι εφαρμοζόμενες θα συμβάλλουν σε ικανοποιητικό μέτρο στην αύξηση της στρατιωτικής ισχύος σε βραχύ χρόνο.

Πρώτον εξοπλισμοί. Είναι αναγκαίο να γίνουν σύντομα ουσιαστικοί εξοπλισμοί για την αναβάθμιση του υλικού των Ε.Δ., παράλληλα με την διάθεση πόρων για την πλήρη λειτουργία του υπάρχοντος υλικού. Το θέμα είναι πως θα βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι. Είναι προφανές ότι τα χρήματα θα διατεθούν από τους Έλληνες και την λύση πρέπει να την βρει το Υπουργείο Οικονομικών. Σαν ενδεχόμενες λύσεις προβάλλω:

Με την προοπτική μειώσεως του ΦΠΑ, εκτιμάται ότι η μείωση για τον ΦΠΑ επί των αγοραζομένων διαρκών και μόνον αγαθών να είναι μικρότερη ώστε να εξοικονομηθούν πόροι που θα χρησιμοποιηθούν για να προχωρήσουν άμεσα σε υλοποίηση οι μελετούμενοι εξοπλισμοί και παράλληλα να αναγεννηθεί η Πολεμική Βιομηχανία με στόχους την μεγάλη Ελληνική προστιθεμένη αξία στα παραγόμενα υλικά αλλά και τον εξαγωγικό προσανατολισμό της ώστε να προσφέρει στην ανάπτυξη της χώρας. Με το σκεπτικό αυτό δεν θίγονται ουσιαστικά οι ασθενείς τάξεις ενώ νομίζω ότι ελάχιστοι Έλληνες θα εναντιωθούν δεδομένου ότι τα χρήματα αυτά θα προορίζονται για την ασφάλειά τους.
Έκδοση λαχείου Ενόπλων Δυνάμεων, όπως στο παρελθόν είχε εκδοθεί το λαχείο Εθνικού Στόλου.


Δεύτερον οροφή προσωπικού. Η μείωση του χρόνου θητείας και η υπογεννητικότητα έχουν μειώσει σημαντικά την οροφή του προσωπικού που κατά την γνώμη μου απαιτείται για το αξιόμαχο των Ε.Δ. Το προφανές είναι να αυξηθεί άμεσα και ουσιαστικά το χρονικό διάστημα της θητείας και προς τούτο υπάρχουν κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν για να μειωθούν οι τυχόν κοινωνικές αντιδράσεις. Εάν σε αυτό δεν μπορούν να συναινέσουν τα μεγάλα κόμματα τότε ως ελάχιστο μέτρο είναι το στρατευμένο προσωπικό να λαμβάνει προσωρινό απολυτήριο στο τέλος της παρούσας θητείας του και μέχρι να συμπληρωθούν δύο έτη από την ημερομηνία κατατάξεως (όταν το απολυτήριο θα καθίσταται οριστικό) να υποχρεούται να παρουσιασθεί σε διάστημα 24-48 ωρών στην μονάδα από την οποία απελύθη. Με αυτό τον τρόπο οι μονάδες θα ενισχύονται με εκπαιδευμένο προσωπικό σε περιπτώσεις σοβαρής εντάσεως / κρίσεων.

Συναφώς με τα ανωτέρω και την προβλεπόμενη συζήτηση για την δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, εκτιμώ ότι η σύσταση αυτού του οργάνου προϋποθέτει την ύπαρξη Ελληνικής Εθνικής Στρατηγικής, η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει καταγεγραμμένη, αλλά απλώς αναφέρεται περιστασιακά (όχι ως ολοκληρωμένη και ενιαία) αλλά για την προώθηση σποραδικών Αντικειμενικών Σκοπών που αποτελούν μικρό τμήμα της Εθνικής Στρατηγικής ενώ συγχρόνως υπάρχει το ενδεχόμενο οι εξαγγελλόμενοι αυτοί Αντικειμενικοί Σκοποί να αλληλοσυγκρούονται μεταξύ τους ή με άλλους που δεν έχουν εξαγγελθεί εφ’ όσον δεν είναι εντεταγμένοι σε ένα ενιαίο σύνολο (την Ελληνική Εθνική Στρατηγική).

Προσωπικά εκτιμώ ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μία αναβαθμισμένη Γενική Γραμματεία που θα υπάγεται στο ΚΥΣΕΑ το οποίο είναι το ανώτατο όργανο για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια. Η Γραμματεία αυτή σε πρώτη φάση θα πρέπει να συντονίσει την έκδοση της Ελληνικής Εθνικής Στρατηγικής και στην συνέχεια να εισηγείται την περιοδική αναθεώρηση όποτε απαιτείται καθώς και τις απαιτούμενες ενέργειες σε περιόδους εντάσεων / κρίσεων.

Γρηγόρης Δεμέστιχας
Αντινάυαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., Επίτιμος Αρχηγός Στόλου 

Πρώτο Θέμα 
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.