Τελευταίες αναρτήσεις

22 Ιουλίου 2019

ΑΤΤΙΛΑΣ 3;

Γράφει ο Απόστολος Παπαδημητρίου

Κατά τη μεταπολίτευση γιορτάζεται με λαμπρότητα η αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα μας. Εκφωνούνται λόγοι πανηγυρικοί για τα αγαθά της δημοκρατίας και οι κρατούντες μας διαβεβαιώνουν ότι αυτή δεν διατρέχει πλέον ουδένα κίνδυνο στη χώρα μας, η οποία κατέστη ισχυρή και μετέχει ως ισότιμο μέλος σε πλειάδα διεθνών οργανισμών. Διάθεση για αυτοκριτική ουδεμία, καθώς οι πολιτικοί εξουσίας είναι πλήρως ικανοποιημένοι, που υποκατέστησαν τους επίορκους στρατιωτικούς και απολαμβάνουν δόξες, τιμές και χρήμα. Μάλιστα το τελευταίο κάποιοι από αυτούς άφθονο μέσω της διαπλοκής και των σκανδάλων! 

Η χούντα έπεσε και ο λαός πανηγύρισε. Πότε όμως και πώς έπεσε; Και το πλέον σημαντικό ποιος την είχε επιβάλει; Αυτά είναι τα καυτά ερωτήματα που αποφεύγουν να θέσουν και να δώσουν στη συνέχεια απαντήσεις εκείνοι που θριαμβολογούν. Σήμερα μόνον πολιτικά ιδιώτες, με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου, ή άκρως υποταγμένοι στο διεθνές σύστημα εξουσίας αποφεύγουν να ομολογήσουν ότι τη δικτατορία είχε επιβάλει ο αμερικανικός παράγων. Κάποιοι από τους πρώτους παραμένουν αμετανόητοι νοσταλγοί της δικτατορίας και πιστεύουν ακράδαντα ότι μια νέα χούντα θα σώσει την πατρίδα μας!

Οι άλλοι βέβαια γνωρίζουν πολύ καλά το παρασκήνιο των συμβάντων, δεν είναι όμως αφελείς, ώστε να στραφούν κατά των ηθικών αυτουργών της πρόσφατης εθνικής μας συμφοράς, της εισβολής στην Κύπρο. Τη δικτατορία δεν επέβαλαν οι Αμερικανοί, για να ηρεμήσει η χώρα μας από την οξεία δήθεν αντιπαράθεση των υποταγμένων σ’ αυτούς κομμάτων εξουσίας και να αποτραπεί ο κίνδυνος επικράτησης του κομμουνισμού, αλλά για να προετοιμαστεί το έδαφος για την τουρκική εισβολή. Αυτό το διατράνωνε κατ’ έτος η Αριστερά της χώρας μας, που για μικρό διάστημα υπήρξε ενιαία, κατά την πορεία της προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Κυρίαρχο σύνθημα ήταν «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι»! Σήμερα σημαντικό μέρος της «αριστεράς» έχει σωφρονιστεί και γι’ αυτό αμείφθηκε με την εκχώρηση της εξουσίας. Βέβαια δείγμα καλής συμπεριφοράς είχε δείξει και στο παρελθόν, όταν είχε ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ του σχεδίου Ανάν, όπως και εθνομηδενιστές από διαφορετικούς φαινομενικά πολιτικούς χώρους.

Η χούντα έπεσε. Ποιος την έριξε; Ο λαός; Καταντούμε φαιδροί, όταν υπερτονίζουμε το αντιστασιακό φρόνημα. Λίγοι υπήρξαν εκείνοι που διώχθηκαν και υπέστησαν συνέπειες. Οι πολλοί σιώπησαν ή επέλεξαν τη φυγή στο εξωτερικό, όπως άλλοι κατά τη διάρκεια του Β΄ μεγάλου πολέμου είχαν καταφύγει στην Αίγυπτο. Η χούντα κατέρρευσε αβοήθητη από τους πάτρωνές της, όταν πλέον είχε ολοκληρώσει το έργο, που της είχε ανατεθεί. Και ο πρέσβυς των ΗΠΑ μάταια αναζητούσε (;) τον «πρωθυπουργό» (θυμόμαστε το όνομά του;). Συνήθως αποφεύγεται η αναφορά σε δύο περιόδους δικτατορικού καθεστώτος, που διαχωρίζονται από την εξέγερση της Νομικής και του Πολυτεχνείου. Υπάρχει σκοπιμότητα και σ’ αυτή τη στάση. 

Σκοτεινή δεν είναι μόνο η υπόθεση της Κύπρου, αλλά και του Πολυτεχνείου. Ήταν όντως αυθόρμητη εξέγερση φοιτητών και εργαζομένων ή οργανωμένη από πράκτορες με σκοπό την ανατροπή της πρώτης χούντας; Εκείνο, που δεν αμφισβητείται είναι ότι η δεύτερη υπήρξε κατά πολύ χειρότερη της πρώτης. Αλλά γιατί οι πάτρωνες να θέλουν την ανατροπή αφοσιωμένων σ’ αυτούς αξιωματικών; Ήταν πράγματι αφοσιωμένοι; Μήπως έφεραν αντιρρήσεις σε κάποια θέματα και ποια άραγε; Κάποτε θα μάθουμε την αλήθεια.

Εκείνο που επιχειρείται να λησμονηθεί είναι ότι κάποιοι από τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αμείφθηκαν στη συνέχεια πλουσιοπάροχα! Τους άμειψε ο ελληνικός λαός; Αν ακόμη βαυκαλιζόμαστε με την ψευδαίσθηση ότι είμαστε ανεξάρτητη χώρα, ας περιμένουμε και άλλες εθνικές συμφορές. Κάποιοι άλλοι αποσύρθηκαν στην αφάνεια αρνηθέντες να εξαργυρώσουν την τόλμη τους με αξιώματα και χρήμα! Εκείνο που θα απορρίψει η ιστορία είναι ο υπερτονισμός της εξέγερσης και η τάση, ιδίως της αριστεράς, να θεωρεί σπουδαιότερη αυτή από τα έπη του 1821 και 1940! Και οδηγούνται οι ανύποπτοι μαθητές κατ’ έτος να καταθέσουν στεφάνια στην προτομή υπερμεγέθους κεφαλής, στο βάθρο της οποίας, προς μεγάλη ντροπή, δεν είναι γραμμένο ούτε ένα όνομα! Όχι πως δεν υπήρξαν νεκροί κατά την εξέγερση. Ασφαλώς υπήρξαν, γνωρίζουμε όμως ποιοι και πού σκοτώθηκαν. Αλλά την ίδια στάση τήρησαν και οι θιασώτες της χούντας. Μαρτυρώ ότι σε κέντρο νεοσυλλέκτων (1972) μόλις αποφοιτήσας από τη σχολή Ευελπίδων ανθυπολοχαγός είχε τονίσει ενώπιον εκατοντάδων ότι η «επανάσταση» της 21ης Απριλίου ήταν σημαντικότερη από την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου!

Η δεύτερη χούντα, λέγεται και κάποτε θα επιβεβαιωθεί, έλαβε την εντολή να ανατρέψει τον Μακάριο, προκειμένου οι ισχυροί να συγκατανεύσουν στην ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Γι’ αυτό και προχώρησε στο πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β’. Καλό είναι να θυμηθούμε ότι η χούντα είχε αποσύρει τη μεραρχία ελληνικού στρατού από τη Μεγαλόνησο. Γιατί άραγε; Για μείωση των λειτουργικών δαπανών του στρατού; Εκείνο που αγνοούμε είναι ότι οι νεκροί κατά το πραξικόπημα υπήρξαν πολύ περισσότεροι από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αγνοούμε επίσης ότι οι μη αρεστοί στη χούντα αξιωματικοί της ΕΛΔΥΚ είχαν λάβει υποχρεωτική άδεια (μαρτυρία Κυπρίων, που υπηρετούσαν τότε τη θητεία τους, στον γράφοντα). 

Το πραξικόπημα δίχασε τους Ελληνοκύπριους και ο διχασμός είναι έκδηλος ως τις ημέρες μας. Κάποιοι και εκεί παραμένουν αμετανόητοι, όπως υπήρξε και ο πρωτεργάτης και εφήμερος πρόεδρος Σαμψών, ο οποίος είχε δηλώσει πώς πίστευε ότι οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι δεν θα βοηθούσαν την Τουρκία να εισβάλει. Και όμως τη βοήθησαν, επειδή την εισβολή επιδίωκαν με το πραξικόπημα. Είναι θλιβερό από την άλλη να λαμβάνεται ως αφορμή το πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β΄, οργάνωσης και αυτής του Γεωργίου Γρίβα (Διγενή) το 1971 θανόντος μήνες πριν από το πραξικόπημα, για να αμαυρωθεί ο θαυμάσιος αγώνας των Ελληνοκυπρίων για την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού (1955-1959). 

Οι Τούρκοι δεν θα κατάφερναν ποτέ να αποβιβαστούν στην Κύπρο, αν δεν ήταν προδοτική η στάση της ελληνικής δοτής κυβέρνησης και αν δεν είχαν την αμέριστη συμπαράσταση «συμμάχων» στο ΝΑΤΟ! Βέβαια ο Κίσσιγκερ τιμήθηκε με βραβείο Nobel ειρήνης όχι μόνο γι’ αυτό του το κατόρθωμα, αλλά και για πολλά άλλα! Έχει ευθύνη η πρώτη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης; Ας μη λησμονούμε ότι η τουρκική προέλαση συνεχίστηκε, ασφαλώς με την έγκριση των «συμμάχων» μας. Ακούστηκε όμως τότε ότι η Κύπρος βρίσκεται πολύ μακριά από τον εθνικό κορμό! Μακριά ήταν και η Μακεδονία πριν από τον θάνατο του Παύλου Μελά! 

Και οι στρατιωτικοί μας, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι εσιώπησαν. Εσιώπησαν αργότερα και τη νύχτα των Ιμίων. Εσιώπησαν, γιατί είχε αρχίσει η ενορχηστρωμένη απαξίωση του στρατού μας από εθνομηδενιστικούς κύκλους. Ασφαλώς «σκληρόν προς κέντραν λακτίζειν»! Μπορούσαμε να τα βάλουμε με το ΝΑΤΟ και τις δυνάμεις που κρύβονται πίσω του; Για εσωτερικό εντυπωσιασμό πάντως είχαμε αποχωρήσει προσωρινά. Δεν ήταν άραγε η κίνηση εκείνη εκδήλωση «αγανάκτησης» για τη στάση των «συμμάχων» μας; Βέβαια κάποιοι ακόμη και σήμερα υποστηρίζουν ότι ο Μακάριος οδηγούσε την Κύπρο στον Ανατολικό συνασπισμό! Όχι πως δεν διέπραξε σφάλματα με πρώτο την αποδοχή πολιτικού αξιώματος, αν και κληρικός. Όμως δεν ήταν ο φόβος του ενδεχομένου να δοθούν βάσεις στην ΕΣΣΔ στην Κύπρο. Το σχέδιο είχε βάθος χρόνου και οι σχεδιαστές γνώριζαν ακόμη και την κατάρρευση του λεγομένου «υπαρκτού σοσιαλισμού». Μήπως με την πρόσφατη προκλητική κίνηση της Τουρκίας και με τη φραστική και μόνο καταδίκη της παραβίασης των αρχών του διεθνούς δικαίου από μέρους της, τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο «Αττίλας 3»; Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.