16 Ιουλίου 2019

Καταργούν την απλή αναλογική από τις αμέσως επόμενες εκλογές - Πώς οι 180 ΝΔ-ΚΙΝΑΛ αλλάζουν το παιχνίδι

Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Στην άμεση κατάργηση της απλής αναλογικής από τις αμέσως επόμενες εκλογές θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να μην αφήσει ούτε καν το περιθώριο στον ΣΥΡΙΖΑ να ελπίζει ότι μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία δια της «πλάγιας οδού» ακόμα κια ως δεύτερο κόμμα.

Το pronews.gr έχει πρώτο αποκαλύψει πως θα το πετύχει αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφού ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φρόντίσει πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου να στείλει προς αναθεώρηση το σχετικό άρθρο του Συντάγματος με βάση το οποίο απαιτούνται 200 βουλευτές για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος από την αμέσως επόμενη εκλογική διαδικασία.

Στην συνταγματική αναθεώρηση που έκανε η απελθούσα κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, περιέλαβε στις προς αναθεώρηση διατάξεις του συντάγματος, αυτούσια την παράγραφο που προβλέπει ότι νέος εκλογικός νόμος για να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει 200 ψήφους. Το γιατί το έπραξε αυτό και με ποιο σκεπτικό δεν το κατάλαβε κανείς, ίσως γιατί πίστευαν ότι η ΝΔ δεν θα αποκτούσε αυτοδυναμία, δεν θα είχε κερδίσει τόσο εμφατικά και εν πάσει περιπτώσει δεν θα είχε μαζί με το ΚΙΝΑΛ τους 180 βουλευτές.

Άλλωστε οριακά έφτασαν το νούμερο αυτό. Τότε θα πει κάποιος γιατί ήθελαν να αλλάξουν το άρθρο; Πολύ απλό, διότι η ΝΔ θα άλλαζε το νόμο για τις μεθεπόμενες εκλογές και ήθελαν στον ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσουν πως θα παραμείνει η απλή αναλογική και στις μεθεπόμενες μέσω της σύνθεσης που αποκτούσε η Βουλή στις επόμενες... Μπερδευτήκατε;

Με την απλή αναλογική η ΝΔ θα είχε σαφώς μειωμένη κοινοβουλευτική δύναμη ενώ τα μικρά κόμματα θα είχαν πολύ περισσότερους βουλευτές και θα επιθυμούσαν να συνεχίζεται αυτό... αενάως.

Η συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 54, 1) λοιπόν κρίθηκε αναθεωρητέα από την απελθούσα Βουλή (με σχετική πλειοψηφία), αλλά το ακριβές περιεχόμενο και οι προβλέψεις της θα αποφασισθούν από την σημερινή Βουλή, που είναι και η καθ’ αυτό αναθεωρητική.

Δηλαδή, αν υπάρξει πλειοψηφία 180 ψήφων και άνω, η οποία θα αποφασίσει ότι ο (όποιος) νέος εκλογικός νόμος ισχύει από τις αμέσως επόμενες και όχι μεθεπόμενες εκλογές, μπορεί αυτό να το εξασφαλίσει με ρητή συνταγματική πρόβλεψη.

Με την σημερινή κοινοβουλευτική σύνθεση, μια αναθεώρηση του άρθρου 54 του συντάγματος προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βρει τις απαραίτητες 180 ψήφους.

Υπό την προϋπόθεση ότι η κ. Γεννηματά θα τηρήσει αυτό για τό οποίο δεσμεύθηκε για την για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την συνταγματική αναθεώρηση και την επιδίωξη μείωσης των πλεονασμάτων, θα σταθεί στο πλευρό της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η απαραίτητη πλειοψηφία των 180 (158 έδρες η ΝΔ και 22 το ΚΙΝ.ΑΛ= 180) εξασφαλίζεται και ο κίνδυνος περιπετειών και ακυβερνησίας λόγω της απλής αναλογικής παύει να υφίσταται.

Άλλωστε για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε αυτό τον νόμο διότι γνώριζε πως δεν θα είναι πλέον πρώτο κόμμα αλλά με την απλή αναλογική θα μπορούσε ακόμα και ως δεύτερος να διατηρηθεί στην εξουσία.

Η Φ.Γεννηματά μάλλον θα τιμήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της γιατί από τις εκλογές και μετά είναι εμφανής η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «ενθυλακώσει» το ΚΙΝΑΛ και να το καταστήσει δική του συνιστώσα.

Γι’ αυτό και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η φιλοσοφία και οι κατευθύνσεις του νέου εκλογικού νόμου που θα προτείνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα πρέπει να είναι δελεαστικός και προς τα άλλα κόμματα, δηλαδή να είναι αισθητά αναλογικότερος, από αυτόν που διεξήχθηκαν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου αλλά και οι δύο του 2015, με το τεράστιο μπόνους των 50 εδρών (το 1/6 της Βουλής δηλαδή) στο πρώτο κόμμα.

Ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα, που θα «μοιράζει» το μπόνους (πάντα με βασικό ωφελούμενο το πρώτο κόμμα, αν εξασφαλίσει εκλογικά ποσοστά κοντά στην αυτοδυναμία, για να μην προκύψει ακυβερνησία) αναλογικά μεταξύ των πρώτων τριών ή και περισσοτέρων κομμάτων, εκτιμάται από το επιτελείο Μητσοτάκη ότι θα τύχει της συναίνεσης όχι μόνο του ΚΙΝ.ΑΛ αλλά και άλλων κομμάτων.

Το ακριβές περιεχόμενο και η φιλοσοφία του εκλογικού νόμου που θα προτείνει η κυβέρνηση και θα φέρει προς ψήφιση στην Βουλή, θα γίνει γνωστό περί το τέλος του χρόνου, ( και πάντως πριν αρχίσουν οι διαδικασίες εκλογής νέου Προέδρου Δημοκρατίας, με 151 ψήφους όπως προβλέπει το προς αναθεώρηση σύνταγμα) και οπωσδήποτε αφού θα έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση από την Βουλή της συνταγματικής αναθεώρησης, και θα έχει εξασφαλισθεί (με 180 ψήφους, όπως προαναφέρθηκε) ότι ο νέος νόμος θα ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Αυτός είναι ο βασικός σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη. Αν, όμως, δεν εξασφαλισθεί για τον οιονδήποτε λόγο η συναίνεση του ΚΙΝ.ΑΛ για να προκύψουν οι απαραίτητες 180 ψήφοι, με τις οποίες θα εκλείψει ο κίνδυνος «ενδιάμεσης» εκλογικής διαδικασίας με απλή αναλογική, το εναλλακτικό σχέδιο του είναι να γίνουν σε χρόνο που θα εξυπηρετεί την σημερινή εκλογές (ή «διπλές» το 2023, με το τέλος της θητείας της), με «απλή», να μην προκύψει αυτοδυναμία, και να διεξαχθούν νέες, με το νέο πλέον αναλογικότερο νόμο της ΝΔ, όποτε και εκτιμάται ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα έχει πρόβλημα να τις κερδίσει.Πάντως η δυνατότητα αυτή αλλαγής του άρθρου του Συντάγματος προέκυψε από μια «καραμπόλα». Από την μη είσοδο στην Βουλή του Λαϊκού Συνδέσμου διότι εάν είχε μπει τότε η ΝΔ δεν θα είχε 158 βουλευτές αλλά 154. 

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ 

Θα τα μοντάρουν όπως τους συμφέρει....

Είναι αυτονόητο....
Ολοι είναι απατεώνες έτσι κι αλλοιώς....


Υπάρχει κανείς για παράδειγμα που να πιστεύει οτι αν είχε γίνει δημοψήφισμα το 2015 με εξουσία ΝΔ κι όχι Συριζα, ότι η ΝΔ θα σεβόταν το αποτέλεσμα αν ηταν ΟΧΙ;
Θα το έγραφαν κανονικά στα παλιά τους τα παπούτσια....
 

Αλλωστε εκείνο το απόβρασμα ο Μειμαράκης το είχε πει στον Χατζηνικολάου και υπάρχει στο Youtube...
"Εμείς το βράδυ του δημοψηφίσματος είχαμε αγωνία και μας ένοιαζε μόνο ένα πράγμα πως θα κάναμε το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος ΝΑΙ....."


Αυτοί ειναι οι δημοκράτες.... που σέβονται την ετυμηγορία του λαού που υποτίθεται οτι είναι ο "κυρίαρχος λαός"...

Κοπρόσκυλα...



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.