13 Ιουνίου 2019

Η Αλβανία ως ναρκο-κράτος

Του Κώστα Ράπτη 

Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. - είναι επίσης το μόνο ναρκο-κράτος της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον ορισμό του ΔΝΤ, ναρκο-κράτος (narco-state) είναι αυτό στο οποίο όλοι οι νόμιμοι θεσμοί έχουν διαβρωθεί από την ισχύ και τον πλούτο του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών.

Η πολιτική κρίση που μαίνεται στη γειτονική χώρα, ιδίως αφότου ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα ακύρωσε υπό το βάρος των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης την προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στις οποίες ωστόσο φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, δεν μπορεί να ερμηνευθεί χωρίς να ληφθεί υπόψη αυτή ακριβώς η διάβρωση των θεσμών.

Χαρακτηριστική είναι η αφορμή κλιμάκωσης της κρίσης, ήτοι η δημοσιοποίηση από τη γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα Bild των ηχογραφημένων συνομιλιών του δημάρχου Δυρραχίου και τοπικού επικεφαλής του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Vangjush Dako με τον Astrit Avdylaj, διεθνούς ναρκο-συμμορίας, με αντικείμενο την εξαγορά ψήφων για τις βουλευτικές εκλογές του 2017.

Ο Αvdylaj (που εδρεύει στο Shijak, πλάι στο Δυρράχιο) εμφανίζεται να ελέγχει κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες σβήνουν πρόστιμα σε υπηρεσίες συμφερόντων του, αλλά και να συμπεριλαμβάνει στις λίστες του Σοσιαλιστικού Κόμματος δικούς του ανθρώπους, τουλάχιστον ένας εκ των οποίων εξελέγη.

Ο Dako διεκδικεί στις δημοτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου την επανεκλογή του στην δημαρχία της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αλβανίας, ενώ εξακολουθεί να χαίρει της στήριξης του πρωθυπουργού Ράμα.

Οι κατηγορίες ότι η εκλογική νίκη των Σοσιαλιστών το 2017 υπήρξε εξαγορασμένη αποτελεί την κύρια κατηγορία της αντιπολίτευσης, η οποία μποϊκοτάρει τις διαδικασίες του κοινοβουλίου, διοργανώνει αλλεπάλληλες διαδηλώσεις οι οποίες γίνονται όλο και πιο βίαιες, και ζητά τη διενέργεια νέων εκλογών – χωρίς ωστόσο να είναι διόλου βέβαιο ότι ο ελάχιστα χαρισματικός ηγέτης της Lulzim Basha θα μπορέσει να τις κερδίσει.

Σε ένα τοπίο δίχως θεσμικά αντίβαρα, καθώς η χώρα δεν διαθέτει Συνταγματικό Δικαστήριο εδώ και τρία χρόνια, η άμεση εμπλοκή του προέδρου Μέτα (προερχόμενου από το τρίτο σε δύναμη κόμμα, το οποίο παραδοσιακά λειτουργούσε ως μπαλαντέρ) απλώς εντείνει το αδιέξοδο.

Σύμφωνα με μελέτη χρηματοδοτημένη από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon, η οποία κάλυψε την περίοδο από το 2016 έως το 2019, το 20,7% των Αλβανών πολιτών φέρεται να έχει ανταλλάξει την ψήφο του με χρήματα ή αντίστοιχες διευκολύνσεις. Και το μαύρο χρήμα κάθε άλλο παρά λείπει σε μία χώρα, η οποία αποτελεί τον κύριο παραγωγό κάνναβης στην Γηραιά Ήπειρο, αλλά σταδιακά και τον σημαντικότερο διαμετακομιστικό κόμβο κοκαϊνης από τη Λατινική Αμερική προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Άρθρο του VICE υπενθυμίζει ότι οι δύο τελευταίοι υπουργοί Εσωτερικών (και όχι υπουργοί Εξωτερικών όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε) του Ράμα ενεπλάκησαν σε ναρκο-σκάνδαλα. Ο μεν Saimir Tahiri αντιμετωπίζει τη δικαιοσύνη, με βάση ηχογραφημένο υλικό της ιταλικής υπηρεσίας αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, για δωροδοκίες, διακίνηση κάνναβης και λαθρεμπόριο αυτομάτων Καλάσνικοφ. Ο αντικαταστάτης του Fatmir Xhafaj παραιτήθηκε πέρσι για λόγους ευθιξίας μετά την καταδίκη του ετεροθαλούς αδελφού του Agron σε επταετή κάθειρξη στην Ιταλία για ναρκεμπόριο.

Ακόμη και ο εγγονός του ηγέτη της κομμουνιστικής Αλβανίας Εμβέρ Χότζα, Ερμάλ καταδικάστηκε το 2017 σε δεκαετή κάθειρξη για εμπλοκή σε μεταφορά 120 κιλών κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη.

Εύγλωττο είναι και το παράδειγμα του Klement Balili, πρώην δημοσίου υπαλλήλου και μετέπειτα μεγαλοξενοδόχου, ο οποίος στο ελληνικό ένταλμα σύλληψής του αποκαλείται ο "Πάμπλο Εσκομπάρ των Βαλκανίων”, καθώς, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ηγείτο μιας ναρκο-αυτοκρατορίας με κύκλο εργασιών ενός διs. Δολαρίων , με παρακλάδια στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Βρετανία.

Ο Balili δεν κρύβει τους δεσμούς με το κόμμα του προέδρου. Ο ανιψιός του εξελέγη με τα ψηφοδέλτιά του δήμαρχος Βερατίου, ενώ το ξενοδοχείο του "Εσκομπάρ των Βαλκανίων” στους Αγίους Σαράντα εγκαινιάσθηκε το 2015 από τον ίδιο τον Μέτα.

Σε μία κοινωνία όπου η παράνομη οικονομία κατατρώει την νόμιμη και όπου η διαφθορά ξεκινά ήδη από το εκπαιδευτικό σύστημα, δεν είναι παράλογο που η νέα γενιά βιώνει πλήρη απουσία προοπτικής. Έρευνα της Gallup το 2018 κατέταξε τους κατοίκους της Αλβανίας στην τέταρτη θέση παγκοσμίως, μετά από αυτούς της Αϊτής, της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε, ως προς την προθυμία να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Όμως πλέον οι πόρτες της μετανάστευσης στην Ε.Ε. είναι κλειστές – για τους απλούς Αλβανούς, καθώς η δράση της αλβανικής και κοσοβάρικης μαφίας είναι αρκούντως διεθνοποιημένη.

Η προοπτική της ευρωπαϊκής ένταξης είναι μακρινή και αμφίβολη – ιδίως στη Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ δεν κρύβουν την απαρέσκειά τους προς την υποψηφιότητα της Αλβανίας την οποία θα ήθελαν να αποσυνδέσουν (decouple) από αυτήν της "Βόρειας Μακεδονίας". Σε κάθε περίπτωση, η αποτυχία του ευρωπαϊκού κέντρου να ελέγξει και να αναβαθμίσει τα Δυτικά Βαλκάνια, για τα οποία τόσο ενδιαφέρεται, είναι εντυπωσιακή.  
 
πηγή


ΣΧΟΛΙΟ


Το άρθρο είναι από το capital και τα εισαγωγικά στο" Βόρεια Μακεδονία" στην τελευταία παράγραφο τα έβαλα εγώ που δεν ανέχομαι να αποκαλούν έτσι τα Σκόπια....
Για να ξέρουμε τι καπνό φουμάρει στα εθνικά μας θέματα το κάθε σάιτ και ο κάθε αρθρογράφος....



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.