27 Ιουνίου 2019

«Το (νεοταξικό) φιάσκο της Επιδαύρου όπως το περιέγραψε μια θεατής»

Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει, λέει το τραγούδι. Πιάνουν όμως κάκιστες παραστάσεις από... ξακουστούς σκηνοθέτες 

Από τον Παναγιώτη Λιάκο 

Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε από την ηθοποιό Μαριάνθη Σοντάκη στο facebook και περιγράφει μια κάκιστη παράσταση («Οιδίπους», διά «χειρός» του Αμερικανού σκηνοθέτη Ρόμπερτ Γουίλσον). Διαβάστε το με προσοχή: 

«Ευτυχώς μόνο 2.500 θεατές παρακολούθησαν το χτεσινό φιάσκο της Επιδαύρου. “Οιδίποδας" κατά Ουίλσον. Εμφανώς ο σκηνοθέτης δεν μπήκε στον κόπο να σκηνοθετήσει για την Επίδαυρο, παρά μας έφερε ένα προκάτ προϊόν προορισμένο απολύτως για κλειστό χώρο. 

Η Κονιόρδου η οποία βγήκε στην αρχή της παράστασης μας έδωσε κάποιες ελπίδες παρότι ο σκηνικός χώρος με τις 2 οθόνες πίσω μόνο ενόχληση δημιουργούσε, τουλάχιστον για μας στο άνω διάζωμα που δεν μπορούσαμε να δούμε την προβολή των σωμάτων πάνω τους. Εμείς βέβαια του άνω διαζώματος πληρώσαμε 25 ευρώ αλλά ποιος νοιάζεται; Σίγουρα όχι ο σκηνοθέτης.

Εμμονικές επαναλήψεις του κειμένου σε Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Γερμανικά που σε αποχαύνωναν. Φυσικά χρήση μικρoφώνων. Μπροστά από τις οθόνες στημένο ένα μακρύ “πάλκο”. Εκεί δεν βγήκαν τα μπαλέτα του Πανταζή αλλά κάτι αγοράκια που χοροπηδούσαν σαν “ερωτιδείς”. Πιο gay αισθητική καίγεσαι. Και είναι κακό αυτό??? Ναι. Οταν κάνεις Οιδίποδα. Για του λόγου το αληθές περιγράφω ένα χορικό που έλαβε μέρος στην ορχήστρα και όχι στο πάλκο. Καμία δεκαριά άντρες ντυμένοι με κολλητά ρούχα με λαιμόκοψη σαν λάτιν χορευτές και με ένα φουντωτό κλαδί στο κάθε χέρι λικνίζονταν σε μια μουσική για 5 με 7 λεπτά σαν cheerleaders. 

Τέλος μια κακομοίρα άρχισε να μονολογεί στα γερμανικά κάτι ακατάληπτα για ένα 15λεπτο, ίσως και παραπάνω (μου φάνηκε αιώνας) χωρίς υπέρτιτλους και ενώ το εν λόγω “πάλκο” το γέμιζαν οι χορευτές για κάποιο λόγο;;;; με καρέκλες. Και εμείς αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε το κείμενο σαν ηχητικό γέμισμα. Εκεί πια κάποιοι άρχισαν να φωνάζουν για υπέρτιτλους, κάποιοι άλλοι φώναζαν ντροπή και κάποιοι από τους έτσι και αλλιώς λιγοστούς να αποχωρούν. Και για πρώτη φορά στη ζωή μου τα μάζεψα και έφυγα πριν το τέλος της παράστασης.

Στον Λεωνίδα βέβαια βρέθηκαν κάποιοι που ήταν “συγκλονισμένοι”. Σιγά μη δεν βρίσκονταν.

Το Φεστιβάλ Αθηνών που χρηματοδότησε αυτήν την παράσταση πληρώνεται από τους Ελληνες φορολογούμενους. Και 2.500 κακόμοιροι πλήρωσαν το ελάχιστο 25 ευρώ για αυτό το θέαμα. Μα πόσο κρίμα!». 

*Photo: Evy Fylaktou.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.