14 Ιουνίου 2019

Η Κίνα «τελειώνει» τα όνειρα του Χονγκ Κονγκ για δημοκρατία και δικαιώματα

Του Γιάννη Μαντζίκου 

Ένας νόμος που επιτρέπει την έκδοση υπόπτων από το Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα όχι μόνο απειλεί το καθεστώς με το οποίο πέρασε η νήσος στην κατοχή του Πεκίνου από τη Βρετανία το 1997, αλλά αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της «σιδερένιας γροθιάς» με την οποία κυβερνά τη χώρα ο ηγέτης της, Σι Τζινπίνγκ. 

Την περασμένη Κυριακή, πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμος βρέθηκε στους δρόμους για να διαδηλώσει εναντίον του νόμου, ο οποίος επιτρέπει την έκδοση υπόπτων στην Κίνα. Η διαδήλωση μάλιστα ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 2003, όταν έγινε κινητοποίηση κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για αυστηρότερους νόμους για την εθνική ασφάλεια, όπως και αυτή του κινήματος για περισσότερη δημοκρατία, το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1898 οι Βρετανοί απέσπασαν από την Κίνα μια σύμβαση παραχώρησης του Χονγκ Κόνγκ η οποία συμφωνήθηκε να λήξει σε 99 χρόνια –δηλαδή το 1997. Το 1984, η Κοινή Σινο-βρετανική Διακοίνωση ανάμεσα στη βρετανίδα πρωθυπουργό, Μάργκαρετ Θάτσερ, και τον Κινέζο ηγέτη, Ντεν Σιάο Πινγκ, κατέληξε στον συμβιβασμό που έγινε γνωστός ως «ένα κράτος, δύο συστήματα». Βάσει της αρχής αυτής, το Χονγκ Κονγκ απολαμβάνει, μεταξύ άλλων, (θεωρητικά) μέχρι το 2047 ελευθερίες που είναι άγνωστες στην ηπειρωτική Κίνα, όπως αυτή του Τύπου, της έκφρασης και γενικότερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Δεν είναι η πρώτη φορά 

Όπως φαίνεται όμως το Πεκίνο δεν φαίνεται να περιμένει μέχρι τότε για να καταργήσει στην πράξη την παραπάνω αρχή «ένα κράτος δυο συστήματα», καθώς ήδη από το 2013, όποτε και ανέλαβε τα καθήκοντα του ο σημερινός πρόεδρος, έχει δείξει τις διαθέσεις περιφρόνησης νόμων και συνθηκών. 

Για παράδειγμα το 2017, ένας δισεκατομμυριούχος, ο Xiao Jianhua, απήχθη από το ξενοδοχείο Four Seasons στο Χονγκ Κονγκ παρά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της Κίνας δεν μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις στο έδαφος της ημιαυτόνομης περιοχής. Το 2014, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ είχαν βγει ξανά στους δρόμους με σύμβολο τους την κίτρινη ομπρέλα αντιτιθέμενοι στην απόφαση της Διαρκούς Επιτροπής του Εθνικού Κογκρέσου του Λαού της Κίνας, η οποία αποφάσισε (αγνοώντας την παραπάνω αρχή) ότι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές θα είναι στο εξής μόνο όσοι εγκρίνονται από το Πεκίνο.

Πριν από δύο χρόνια άλλωστε, το 2017, στην επέτειο της «ανεξαρτησίας», οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ άκουσαν μια σκληροπυρηνική ομιλία του Σι, η οποία ουσιαστικά «ενταφίαζε» τα όνειρα των κατοίκων του Χονγκ Κόνγκ για δημοκρατία και αλληλεγγύη. Τότε ο Σι επέλεξε να μην ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή» της κινεζικής κυριαρχίας, επαναλαμβάνοντας μάλιστα την ανάγκη για «πατριωτική εκπαίδευση» των νέων. Την ίδια περίπου εποχή, ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έλεγε το προφανές για το Πεκίνο, ότι «οι ρυθμίσεις για τη μεταβατική περίοδο που προβλέπονται στην κοινή δήλωση της Κίνας και της Βρετανίας ανήκουν πλέον στην Ιστορία και δεν έχουν καμία πρακτική σημασία»

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Εχουν μπλέξει εκεί στο Χόνγκ Κόνγκ.....
Από την μια οι κάτοικοι είναι εθνικά κινέζοι.... 
Από την άλλη όμως είχαν τόσα χρόνια βρετανική κυριαρχία και είχαν συνηθίσει σε μια δημοκρατική διακυβέρνηση δυτικού τύπου....
Φυσικά αυτό σημαίνει πέραν της ελευθερίας λόγου και θεσμών, ότι το κράτος τους ελεγχόταν πλήρως από την Νέα Τάξη που ελέγχει σε όλες τις δυτικού τύπου χώρες τα ΜΜΕ, και την οικονομία....

Τώρα βρίσκονται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα....
Από τα δίχτυα της Νέας Τάξης (με το δημοκρατικό προσωπείο) πάνε να πέσουν στα δίχτυα ενός στυγνού κομμουνιστικού ολοκληρωτικού καθεστώτος τύπου σοβιέτ, που απεχθάνεται την δύση, την δημοκρατία  αλλά και την Νέα Τάξη....
Δυστυχώς λοιπόν γι αυτούς τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ άσχημα....
Και σίγουρα δεν νομίζω ότι ο δυτικός κόσμος μπορεί αν τους "σώσει" πλέον....



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.