Τελευταίες αναρτήσεις

18 Ιουνίου 2019

Σενέρ Λεβέντ: Δυστυχώς, κέρδισε η Τουρκία, έχασαν οι Κύπριοι

Γράφει ο Σενέρ Λεβέντ* 

Για να πω την αλήθεια, συνέβη κάτι που δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε στην Κύπρο. Αποδυναμώθηκαν οι φωνές που υψώνονται ενάντια στην κατοχή από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, ενώ δυνάμωσαν οι φωνές που ακούγονται από την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Εγώ εξεπλάγην, αλλά φαίνεται πως δεν υπάρχει κάτι για να εκπλήσσεται και πολύ κάποιος. Τελικά εμείς είμαστε εκείνοι που ζούμε υπό κατοχή. Η ελληνοκυπριακή πλευρά αποτραβήχτηκε στην ελεύθερη περιοχή. Μας άφησε μόνους με την Τουρκία. Λέγοντας περίπου να πάτε να κόψετε τον λαιμό σας.

Αν λεγόταν κάτι τέτοιο το 1974, κανείς δεν θα το πίστευε. Τώρα το λένε όλοι άνετα και προπαγανδίζουν γι’ αυτό. Πριν 45 χρόνια θα σας περνούσε καθόλου από το μυαλό ότι ένας Τουρκοκύπριος θα μπορούσε να σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας για μία μέρα; Εσείς θα επικρίνετε την Τουρκία. Ο Ελληνοκύπριος θα την υπερασπίζεται. Εσείς θα αποκαλείτε «κατακτητή» την Τουρκία. Θα σας θυμώνει. Θα αντιτίθεστε στον μεταφερόμενο πληθυσμό. Θα σας αποκαλεί «ρατσιστή». Θα σας περνούσε καθόλου από το μυαλό; Ιδού αυτό είναι που λέω ότι δεν θα μπορούσε να το διανοηθεί κανείς πριν από 45 χρόνια. Τώρα πραγματοποιήθηκε! Ό,τι υποφέραμε από τους ρατσιστές και τους σοβινιστές στον βορρά ως αντίπαλοι της κατοχής το υποφέρουμε τώρα και από τους διαμένοντες στον νότο. Μείναμε ανάμεσα σε δύο πυρά.

Υπάρχει και το εξής. Εσείς νομίζετε ότι οι εθνικιστές των δύο πλευρών πάντα αλληλοσυμπληρώνονται, έτσι δεν είναι; Κάνετε λάθος. Αυτοί που ουσιαστικά αλληλοσυμπληρώνονται είναι οι εθνικιστές στον βορρά και εκείνοι που δεν επιτρέπουν να λεχθεί τίποτα για την Τουρκία. Μας επιτίθενται αποκαλώντας μας «εχθρούς της Τουρκίας». Είχαμε συνηθίσει με τους διαμένοντες στον βορρά. Ακόμα δεν μπορέσαμε να συνηθίσουμε με τους διαμένοντες στον νότο. Όταν τους απευθύνουμε μια τέτοια κατηγορία, μας απαντούν με παρόμοιο τρόπο. «Γίνατε ένα με τους εθνικιστές στον νότο». Αλλά δεν υπάρχει κάτι περίεργο σε αυτό. Όλοι έχουν πρωταρχικούς στόχους. Είμαστε και οι δύο ενάντια στην κατοχή. Και οι δύο υποστηρίζουμε την ενωμένη Κύπρο. Και οι δύο θέλουμε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη Κύπρο. Καλά, οι Ελληνοκύπριοι εθνικιστές θεωρούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα απλή μειονότητα; Θέλουν μόνο να γίνουμε μπάλωμα στη δημοκρατία; Τότε ακριβώς θα χωρίσουν οι δρόμοι μας. Ο καθένας θα πάρει τον δρόμο του. Όμως, τι κοινός στόχος μπορεί να υπάρχει με τους εθνικιστές μας και με όσους δεν επιτρέπουν να λεχθεί τίποτα για την Τουρκία; Οι οπαδοί της μητέρας πατρίδας στον βορρά. Δεν μπορούν ποτέ να αποκοπούν από την Τουρκία. Θέλουν να παραμείνει εσαεί ο τουρκικός στρατός στο νησί. Άραγε αυτό θέλουν και οι διαμένοντες στον νότο;

Κοντολογίς συμβαίνει το εξής: Τα χαρτιά του 1974 γύρισαν ανάποδα. Κέρδισε η Τουρκία. Έχασαν οι Ελληνοκύπριοι. Οι δε Τουρκοκύπριοι αφανίστηκαν! Οι Ελληνοκύπριοι έχουν μόνο εδαφικές απώλειες. Στα υπόλοιπα θεωρείται ότι έχουν κερδίσει και αυτοί. Η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε εξολοκλήρου Ελληνική Δημοκρατία. Στο νησί έμεινε μόνο μια κοινότητα που έχει αναγνωρισμένο κράτος. Οι Ελληνοκύπριοι. Η βλάβη του 1974 ξεπεράστηκε με οικονομική βοήθεια. Άφησαν τον κατακτητή πάνω στο δικό μας κεφάλι. Αποτραβήχτηκαν στα ελεύθερα εδάφη. Άφησαν την επιστροφή στα εδάφη που έχασαν σε ακαθόριστο χρόνο.

Μεγάλωσαν μια γενιά που δεν νοσταλγεί πλέον την Κερύνεια, την Αμμόχωστο, το Βαρώσι και τη Μόρφου. Έμαθαν να ζουν ευτυχισμένοι σε μια μισή Κύπρο. Ενώ εμείς παραδώσαμε στην Τουρκία όσα είχαμε στον βορρά ζαλισμένοι από τη μέθη του πλιάτσικου. Είπαμε εντάξει στον πληθυσμό που μετέφερε. Τώρα δεν ξέρουμε καν αν είναι περισσότεροι από εμάς. Όταν πονέσαμε, φωνάξαμε για βοήθεια. Αλλά οι επαναστάτες ανάμεσά μας υπερασπίστηκαν από τον πληθυσμό, είπαν ότι ο αγώνας είναι ταξικός, ενέπλεξαν και τον ιμπεριαλισμό και μας φίμωσαν. Μας απαγορεύθηκε να λέμε «εκ Τουρκίας» ακόμα και στα εγκλήματα. Μας κατηγόρησαν για «κυπριακό εθνικισμό». Μας αποκάλεσαν «ρατσιστές». Αφανιστήκαμε. Δεν μας απέμεινε δύναμη. Δεν έχουν δύναμη να τα βγάλουμε πέρα με όλους. Προσφέρθηκαν στον κατακτητή μέσα σε χρυσό δίσκο αγαθά που δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί ούτε ο ίδιος. Όπως πάνε τα πράγματα θα μετατραπούμε σε μια κοινότητα εγκλωβισμένη στην ίδια την πατρίδα μας… Ακριβώς όπως τους Ελληνοκύπριους στην Καρπασία.

Μετά από 45 χρόνια η Τουρκία μπορεί να γιορτάσει την πραγματική της νίκη στο νησί. Δεν απέμειναν και πολλοί που της αντιστέκονται. Απέκτησε μια σοβαρή μάζα υποστηρικτών και στα δύο μισά του νησιού. Τις προάλλες ένας Ελληνοκύπριος φίλος μου είπε: «Θέλω να έρθει ο Ερντογάν και να πάρει και αυτό το μισό του νησιού». Όχι επειδή θέλει να γίνει κάτι τέτοιο. Επειδή θύμωσε πολύ με όσους δεν αφήνουν να λεχθεί τίποτα εναντίον της Τουρκίας στην κοινότητά του. Αυτή ήταν ουσιαστικά μια επανάσταση. Κάτι τέτοιο είδα να συμβαίνει τόσο σε άλλους Ελληνοκύπριους όσο και σε μερικούς Τουρκοκύπριους. Το 1974 και την περίοδο μετά από αυτό, ήταν πολύ σημαντικοί για τους Ελληνοκύπριους οι Τουρκοκύπριοι που αντιτίθεντο στην τουρκική κατοχή. Αυτό τέλειωσε. Τότε διδόταν ευχαρίστως διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας στους Τουρκοκύπριους που ήθελαν να πάρουν. Και αυτό τέλειωσε. Δεξιοί και αριστεροί έφαγαν την Κύπρο όλοι μαζί. Στο τέλος αυτό ήταν πολύ γλυκό για εκείνους που συνήθισαν να είναι εντολοδόχοι και δούλοι. Πραγματοποιήθηκε και στην Κύπρο ένα σύνδρομο της Στοκχόλμης. Ποιος θα μείνει για το αύριο; Εσείς δεν θα μείνετε. Θα μείνουν μόνο όσοι αντιστέκονται!
 

Πηγή: Εφημερίδα Πολίτης Κύπρου

*Ο Σενέρ Λεβέντ είναι τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και αρθρογράφος 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.