29 Ιουνίου 2019

Το Κοσσυφοπέδιο απαιτεί πλήρη παράδοση της Σερβίας

Ο διάλογος μεταξύ των δύο προέδρων των χωρών συνεχίζεται με διακοπές, ωστόσο, όσα γνωστοποιούνται βρίσκουν αντίθετους τους λαούς.

Ένας περίεργος διάλογος, μεταξύ των πρόεδρων της Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Χασίμ Θάτσι, συνεχίζεται με διακοπές, αναβολές αλλά και με πιθανότητα πλήρους κατάρρευσης.

Και τούτο επειδή όσα γνωστοποιούνται από τα διαμειφθέντα, βρίσκουν παντελώς αντίθετους τους λαούς που εκπροσωπούν, στην μεν Σερβία το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης, αλλά και της ισχυρής σερβικής Εκκλησίας, στο δε Κοσσυφοπέδιο τον πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος στρέφεται εναντίον του Προέδρου και δεν διστάζει να δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει αν προκληθεί διάσταση και ταραχές στην χώρα του.

Η δυτικής εμπνεύσεως αλλαγή των συνόρων, είναι στην ουσία ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, όπου η μεν πρώτη ενσωματώνει τον σερβικό τομέα του Κοσσυφοπεδίου, και παραχωρεί την κοιλάδα του Πρέσεβο με τους τρεις αλβανικούς δήμους. Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Η διαπραγματευτική ομάδα του Κοσσυφοπεδίου παρέδωσε προ καιρού στην Βουλή το σχέδιο εντός του οποίου θα κινηθεί. Σύμφωνα με αυτό δεν προβλέπεται αλλαγή των συνόρων, είτε υπό την μορφή ανταλλαγής εδαφών είτε υπό την μορφή παραχώρησης τμήματος του εδάφους.

Απεναντίας, αποτελεί "κόκκινη γραμμή" η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσσυφοπεδίου, όπως ορίζεται από το ισχύον Σύνταγμα. Παρενθετικώς σημειώνω, ότι είναι σε ισχύ η διακήρυξη 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ, που ψηφίστηκε το 1999, και ορίζει το Κοσσυφοπέδιο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας.

Εκείνο που δεν τονίζεται ιδιαιτέρως στον Τύπο, είναι ότι δεν υπάρχει μόνον γεωπολιτική διάσταση στις διαπραγματεύσεις, αλλά και γεωοικονομική, επειδή στο έδαφος του σερβικού τομέα βρίσκονται σημαντικές ποσότητες ορυκτού πλούτου αλλά και φυσικών πόρων. Προ καιρού, υπήρχαν δημοσιεύματα περί επιχειρήσεως της κοσοβάρικης Αστυνομίας στη λίμνη Γκάζιβοντε και τα μεταλλωρυχεία της Τρέπτσας, περιοχές που το Κοσσυφοπέδιο επιμένει ότι του ανήκουν.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχόταν να διαπραγματευτεί για τα μεταλλωρυχεία Τρέπτσα στην Μιτρόβιτσα και την λίμνη Γκάζιβοντε διότι, όπως είπε, «αυτά αποτελούν αδιαπραγμάτευτους πόρους».

Το σχέδιο λοιπόν που κατέθεσε η διαπραγματευτική ομάδα του Κοσσυφοπεδίου προβλέπει ότι η οριστική συμφωνία που θα επιτευχθεί με την Σερβία θα συμβεί, αν αυτή προβεί στην άνευ όρων αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, στα σημερινά του σύνορα. Οι πρόεδροι όμως των δύο χωρών, αλλά συζητούν, υπό την επίβλεψη Γερμανίας και Γαλλίας.

Ουσιαστικώς, τα όσα προτείνει η διαπραγματευτική ομάδα εκφράζουν την σκληρή γραμμή που εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό Ράμους Χαραντινάι και περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας, με την Σερβία. Αυτό οδηγεί και τον Χασίμ Θάτσι να διαφοροποιεί την διαπραγματευτική του θέση, αρνούμενος να προβεί σε κατάργηση των δασμών για τα σερβικά εμπορεύματα, μέχρις ότου επιτευχθεί οριστική συμφωνία και επεξήγησε ότι εννοεί αμοιβαία αναγνώριση με το Βελιγράδι, αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τις πέντε χώρες της ΕΕ -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, και ένταξη του νεαρού κράτους στον ΟΗΕ. Ο Θάτσι δήλωσε ότι σε αντίθετη περίπτωση έχει την πρόθεση να εξετάσει τη δυνατότητα για ένωση με την Αλβανία.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, ο διάλογος Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας δεν έχει κανένα νόημα. Οι Κοσοβάροι αυξάνουν την πίεση, μη καταργώντας τους δασμούς σερβικών προϊόντων -κατά 100%- με αποτέλεσμα στον σερβικό τομέα να παρατηρείται έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, που καθιστά την διαβίωση των Σέρβων τραγική. Και κοντά σ’ αυτά, ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο ενδιαφέρεται να συμφιλιωθεί με τη Σερβία, αλλά οι προτάσεις του δεν είναι άλλο τι από παράδοση της Σερβίας άνευ όρων:

«Η ειρήνη γίνεται από τους πιο δυνατούς. Ο λαός μας θέλει τη συμφιλίωση με τη Σερβία. Ο Πρόεδρος Βούτσιτς πρέπει να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο με τα υπάρχοντα σύνορα. Πρέπει να αφήσουμε στις μελλοντικές γενιές ειρήνη και όχι πολέμους για τα εδάφη και τα σύνορα. Απευθύνουμε πρόσκληση στη Σερβία για συμφιλίωση».

Ο Μακεδών 
Voria 
πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.