13 Ιουνίου 2019

Αγροίκοι, αισχροί, πολυλογάδες

Η νέα Ελλάς κατόρθωσε να αντιγράψει πιστά την αρχαία, αλλά μόνο στα ελαττώματά της. Τα προτερήματα έπονται... 

Από τον Παναγιώτη Λιάκο 

Ο Θεόφραστος από την Ερεσό της Λέσβου ορίστηκε από τον ίδιο τον Αριστοτέλη ως διάδοχός του στη φιλοσοφική σχολή του, το Λύκειο. Ο Θεόφραστος ήταν ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της αρχαιότητας. Στο έργο του «Χαρακτήρες»* περιγράφει διάφορους τύπους ανθρώπινων συμπεριφορών με τόση ευστοχία, ώστε διαβάζοντάς το νομίζουμε ότι έχουμε ανοίξει την τηλεόραση και συντονιστήκαμε με σταθμό που λέει τις ειδήσεις.

Ακολουθούν μερικοί χαρακτηριστικοί τύποι:

Ο αγροίκος. Η χωριατιά φαίνεται πως είναι άγνοια των καλών τρόπων και ο αγροίκος είναι τέτοιος που πίνει κυκεώνα** και έπειτα πηγαίνει στην Eκκλησία του Δήμου και λέει (όταν οι διπλανοί του διαμαρτύρονται για τη μυρωδιά) πως το άρωμα δεν μυρίζει σε τίποτα καλύτερα από το σκόρδο. Φοράει υποδήματα μεγαλύτερα από τα πόδια του και μιλά πολύ δυνατά. [...]

Ο αισχρός. Η αισχρότητα δείχνει ανοχή σε αισχρά λόγια και έργα. Ο αισχρός είναι τέτοιος, που μπορεί να ορκισθεί εύκολα, να δεχθεί άσχημα λόγια, να βριστεί, να είναι χυδαίος στη συμπεριφορά του, ξεδιάντροπος και ικανός για όλα. [...] Φαίνεται πως είναι ένας απ’ αυτούς που προκαλούν τα πλήθη και με δυνατή και σπασμένη φωνή βρίζουν και συνομιλούν μαζί τους, ενώ, στο μεταξύ, άλλοι έρχονται και άλλοι φεύγουν πριν τον ακούσουν, και έτσι σε άλλους λέει την αρχή, σε άλλους το τέλος και σε άλλους μέρος του θέματος. [...] Ικανοποιείται ακόμη να ασχολείται με δίκες, ως κατηγορούμενος ή κατήγορος, και άλλοτε αρνείται να ορκισθεί, ενώ άλλοτε παρίσταται έχοντας στον κόλπο του θήκη με αποδεικτικά έγγραφα και κρατώντας στα χέρια του δέσμες δικογράφων.

Ο πολυλογάς. Η πολυλογία, αν ήθελε κανείς να την ορίσει, θα έλεγε πως είναι η ακράτεια λόγου (λογοδιάρροια). Ο δε πολυλογάς είναι τέτοιος, ώστε σε αυτόν που θα τύχει να συναντήσει, ό,τι και να του πει, θα απαντήσει πως δεν ξέρει τίποτα, πως αυτός γνωρίζει τα πάντα και πως, αν τον ακούσει, θα μάθει.

* Τα αποσπάσματα που παρατέθηκαν προέρχονται από το Θεοφράστου Μέλαντα Ερεσίου «Χαρακτήρες». Εισαγωγή, σχόλια, μεταφορά αρχαίου κειμένου στην καθομιλουμένη: Απόστολος Ε. Γονιδέλλης. Εκδόσεις Αιολίδα
** Δημοφιλές ρόφημα της αρχαιότητας 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.