Τελευταίες αναρτήσεις

19 Ιουνίου 2019

Παρέλυσε το Ιράν


Του Τιερί Μεϊσάν

Η άνοδος των εντάσεων στον Κόλπο είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι που μπορεί να ξεγλιστρήσει ανά πάσα στιγμή. Οι μη-διεκδικούμενες δολιοφθορές στα δεξαμενόπλοια μπορεί να έχουν γίνει από σχεδόν όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες είναι συνηθισμένες σε επιχειρήσεις ψευδούς σημαίας. Ωστόσο, μια ορθολογική ανάλυση δείχνει ότι η Τεχεράνη δεν είναι καθόλου σήμερα σε αυτή τη πνευματική διάθεση. 

Δίκτυο Βολταίρος Δαμασκός (Συρία) 18 Ιουνίου 2019 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγορούν το Ιράν για τη δολιοφθορά έξι πετρελαιοφόρων στον Κόλπο χωρίς να παράσχουν τη παραμικρή απόδειξη, εκτός από ένα μη αναγνώσιμο αμερικανικό βίντεο. Σύμφωνα με αυτούς, μια λέμβος των Φρουρών της Επανάστασης φέρεται να ανακτήσει μια μην εκκριμένη νάρκη-βεντούζα στη γάστρα ενός από τα δεξαμενόπλοια, παρόλο που οι ναυτικοί του πληρώματος ισχυρίζονται ότι το πλοίο τους χτυπήθηκε από ένα drone ή από βλήμα. 

Η μονομαχία Ιράν-ΗΠΑ άλλαξε φύσης μετά την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2017, αλλά η αντίδραση του Ιράν δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή παρά μόνο σε συνάρτηση των προηγούμενων επεισοδίων και των ανατροπών τους. 

Ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους είχε κάνει ό, τι ήταν στο χέρι του για να ξεκινήσει έναν πόλεμο εναντίον του Ιράν σε συνέχεια αυτού κατά του Ιράκ. Σκόπευε να συνεχίσει τη συστηματική καταστροφή των κρατικών δομών της «Διευρυμένης Μέσης Ανατολής», σύμφωνα με τη στρατηγική Rumfeld / Cebrowski.

Ωστόσο, η Επιτροπή Baker-Hamilton (2006) τον εμπόδισε για πρώτη φορά. Η αμερικανική άρχουσα τάξη δεν εύρισκε αρκετά γρήγορη την απόδοση της επένδυσης για να υποστηρίξει έναν «ατελείωτο πόλεμο». Δεύτερη άρνηση, ο διοικητής της Centcom, ναύαρχος Ουίλιαμ Fallon, ο οποίος άρχισε να συζητήσει με τον Αχμαντινετζάντ για τη σταθεροποίηση στο Ιράκ, εξέφρασε την αντίθεση του (2007-08). Εν τέλος, ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι έδωσε εντολή στο Ισραήλ να μισθώσει γεωργιανά αεροδρόμια, έτσι ώστε να μπορέσουν να βομβαρδίσουν το Ιράν άμεσα χωρίς να χρειάζεται εφοδιασμό των αεροσκαφών κατά την διάρκεια των πτήσεων. Αλλά ήταν η Ρωσία που κάρφωσε τα ισραηλινά βομβαρδιστικά στο έδαφος στις πρώτες πρωινές ώρες του πολέμου της Νότιας Οσετίας (Αύγουστος 2008).

Κατά την άφιξή του στο Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να ακολουθήσει την ίδια στρατηγική, αλλά με λιγότερο βάναυσο τρόπο. Όπως και οι Μπους και Τσέινι, ήταν πεπεισμένος ότι ήταν απαραίτητο να δράσει γρήγορα για να καταλάβει το ιρανικό πετρέλαιο, ενώ αυτός ο πόρος θα έλειπε σύντομα στην παγκόσμια οικονομία (θεωρία της «κορυφής πετρελαίου»).

Αντί να ξεκινήσει έναν νέο πόλεμο τον οποίον δεν ήθελε το αμερικανικό κοινό, ενίσχυσε τις διαμαρτυρίες για την ανατροπή του Ιρανού ομόλογου του (2009). Σημειώνοντας την αποτυχία αυτής της «έγχρωμης επανάστασης» ενάντια του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, διεξήγαγε στο Ομάν συζητήσεις με τους συνήθεις συνεργάτες της Ουάσιγκτον μετά την επανάσταση του ιμάμη Χομεϊνί, δηλαδή, με την φατρία του Χασεμί Ραφσαντζανί (Μάρτιος 2013) και ειδικότερα με τον Σεΐχ Χασάν Ροχάνι, ο οποίος ήταν η πρώτη Ιρανή επαφή κατά την υπόθεση Ιράν-Κόντρας.

Όταν ο τελευταίος εξελέγη (2013), ξεκίνησε αμέσως διαπραγματεύσεις από Κράτος σε κράτος για να μοιραστεί η Μέση Ανατολή μεταξύ Σαουδαραβών και Ιρανών υπό την κάλυψη της καταπολέμησης της διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Μια συνθήκη αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης παρουσία των μεγάλων δυνάμεων στην Ελβετία, αλλά δεν υπογράφηκε μέχρι το 2015. Το Ιράν απέκτησε το δικαίωμα να εξαγάγει το πετρέλαιο του για να επανεκκινήσει την οικονομία του. 

Σταδιακά, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών εξομαλύνθηκαν έως ότου ο Donald Trump έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ (2017). Ο στόχος του ήταν εντελώς διαφορετικός: ο Λευκός Οίκος δεν πίστευε πια ότι το πετρέλαιο θα έλειπε, αλλά αντίθετα, ήταν πεπεισμένος ότι παραήταν μεγάλη η ποσότητα του στην αγορά. Δεν επιδίωκε πλέον την αυτοκρατορική πολιτική των προκατόχων του, αλλά ασχολούταν μόνο με το να κάνει λεφτά.

Αντί να οργανώσει την κυριαρχία του στη Μέση Ανατολή, σκόπευε να περιορίσει τον εφοδιασμό της παγκόσμιας αγοράς, έτσι ώστε να διατηρήσει τις τιμές του αργού πετρελαίου στο επίπεδο της κερδοφορίας του σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθάρρυναν διαδηλώσεις εναντίον της πολιτικο-θρησκευτικής τάξης (2017-18), στη συνέχεια κατάργησαν την πυρηνική συμφωνία (2018).

Από τότε, το Ιράν φαίνεται παράλυτο (από τέτανο). Σε αντίθεση με τους πολιτικούς, οι κληρικοί είναι άκαμπτοι και δεν ξέρουν πώς να κάνουν την αυτοκριτική τους. Ο Θεός, τον οποίο εκπροσωπούν στη γη, δεν μπορεί να ανακαλέσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σε αντίθεση με μια ευρέως διαδεδομένη ιδέα, η ιρακινή θεοκρατία είναι ένας εξαιρετικός έμπορος, αλλά ένας πολύ άθλιος διπλωμάτης. 

Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε προσφορά διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και περιμένει απελπιστικά την επιστροφή των Δημοκρατικών στην εξουσία στην Ουάσινγκτον. Ένα επικίνδυνο στοίχημα καθώς ο Donald Trump μπορεί να επανεκλεγεί για τέσσερα χρόνια και δεδομένου ότι η ιρανική οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Αυτή η παράλυση εμποδίζει το Ιράν να σχεδιάζει προκλήσεις όπως αυτή που του αποδίδουν η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, ειδικά επειδή οι επιθέσεις εναντίον των δυτικών συμφερόντων θα έθεταν σε κίνδυνο τις μελλοντικές σχέσεις του με τους Αμερικανούς Δημοκρατικούς. 

Ενάντια σε όλες τις προσδοκίες, η μέθοδος Trump δεν θα επιτύχει σε αυτή την περίπτωση. Ο περσικός πολιτισμός είναι αυτός των μινιατούρων. Έχει την ιδιαιτερότητα ότι οι Ιρανοί είναι ο πιο ικανός λαός που μπορεί να αντέχει μακροπρόθεσμα βάσανα για να θριαμβεύσει.  

Τιερί Μεϊσάν 

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)

το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.