Τελευταίες αναρτήσεις

25 Ιουνίου 2019

3D εκτυπωμένο δακτυλικό αποτύπωμα, εξαπατά τον αντίστοιχο αισθητήρα ξεκλειδώματος του Samsung Galaxy S10

Πριν από μερικά χρόνια, όταν βλέπαμε κινηματογραφικές ταινίες όπου τα γεγονότα διαδραματίζονταν στο μέλλον, πολλές φορές πιάναμε τους εαυτούς μας να στέκονται αποσβολωμένοι μπροστά από την οθόνη, παρακολουθώντας με «θρησκευτική ευλάβεια» τις σκηνές τεχνολογικού «οργασμού».

Μικροσκοπικές συσκευές παρακολούθησης, οχήματα με ικανότητα κίνησης και περιήγησης στους δρόμους των πόλεων χωρίς την παραμικρή ανάγκη οδηγού, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για στρατιωτική, πολιτική ή ψυχαγωγική χρήση, θύρες εξελιγμένης τεχνολογίας, τοποθετημένες σε υπόγειες απόρρητες εγκαταστάσεις, όπου απαιτείται η χρήση δακτυλικού αποτυπώματος ή μια στιγμιαία ματιά, ώστε να σαρωθεί επιτυχώς η ίριδα του ματιού και να λειτουργήσει ο εκάστοτε μηχανισμός ξεκλειδώματος. Όλοι μας αναρωτιόμασταν τότε: Θα γίνουν άραγε όλα αυτά κάποια στιγμή πραγματικότητα, και αν συμβεί κάτι τέτοιο, σε πόσα χρόνια από σήμερα; 

Ο χρόνος κύλισε, η τεχνολογία εξελίχθηκε και συνεχίζει να ακολουθεί την πορεία αυτή με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, φθάνοντας στο έτος 2019 με όλα όσα προαναφέραμε να έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα. Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα αποτελούν ένα τεχνολογικό πολύ – εργαλείο, καθώς πλέον έχουν εξελιχθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ένα απλό, φορητό μέσο επικοινωνίας. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, ο κίνδυνος να πέσουν σε λάθος χέρια, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες. Για να προστατέψουν τους χρήστες, οι κατασκευάστριες εταιρείες προσπαθούν να ενσωματώσουν αξιόπιστα βιομετρικά συστήματα ασφαλείας, ώστε το ενδεχόμενο παράκαμψής τους από τρίτους να είναι σχεδόν αδύνατο.

Ένα από αυτά και το πιο διαδεδομένο μέχρι στιγμής είναι η ενσωμάτωση αισθητήρων αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος. Η λογική είναι πολύ απλή και έχει να κάνει ως εξής: Εφόσον δεν εφαρμόζεται κάποιο μοτίβο ξεκλειδώματος ή μια συγκεκριμένη αλληλουχία αριθμών, αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι η τοποθέτηση του δακτύλου επάνω στον αντίστοιχο αισθητήρα, οποιαδήποτε προσπάθεια παράκαμψης του συστήματος ασφαλείας, κρίνεται άκαρπη. Μήπως όμως υπάρχει τελικά η δυνατότητα να καταφέρει κάποιος να «ξεγελάσει» τον συγκεκριμένο αισθητήρα; 

Αν «ανατρέξουμε» στις ταινίες του Χόλλυγουντ, υπάρχουν σκηνές βίαιης φύσεως όπου ο «εισβολέας» προκειμένου να παρακάμψει αντίστοιχα συστήματα ασφαλείας, χρησιμοποιεί ακραίες και ανήθικες μεθόδους. Αυτά όμως συμβαίνουν πίσω από τις κάμερες και δεν μας απασχολούν πέρα από την απλή αναφορά τους στο παρόν άρθρο. Εδώ θα αναφερθούμε εκτενέστερα στη 3D εκτύπωση, το τεχνολογικό μέσο το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην «εξαπάτηση» του αισθητήρα αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος του Samsung Galaxy S10. 

Ο darkshark, χρήστης του ιστότοπου Imgur, ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε μια 3D εκτυπωμένη εκδοχή του δακτυλικού του αποτυπώματος και με επιτυχία κατάφερε να ξεκλειδώσει τη συσκευή που προαναφέραμε. Αρχικά έλαβε μια φωτογραφία της επιφάνειας ενός ποτηριού που είχε αγγίξει πριν από λίγα λεπτά. Στη συνέχεια την επεξεργάστηκε στο Photoshop και χρησιμοποιώντας το λογισμικό 3ds Max δημιούργησε ένα ψηφιακό 3D μοντέλο έτοιμο να σταλεί στον 3D εκτυπωτή ρητίνης Anycubic Photon LCD, προκειμένου να δημιουργήσει ένα αντίγραφο υλικής υπόστασης. Έπειτα από κάποιες δοκιμές και σφάλματα τα οποία κατάφερε να ξεπεράσει, η 3D εκτύπωση του δακτυλικού του αποτυπώματος διήρκησε μόλις 13 λεπτά. Επόμενο βήμα, η τοποθέτηση του ομοιώματος επάνω στον αισθητήρα. 

Όπως μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί, η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία και ως εκ του αποτελέσματος, τίθεται για άλλη μια φορά ένα μεγάλο ερώτημα. Υπάρχει άραγε το απόλυτα «άρρηκτο» σύστημα ασφαλείας;  

αρχικη πηγή
πηγήShare

1 σχόλιο:

Βίντεο Ορθοδοξίας είπε...

ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2018:

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ 10:18 ΤΟΥ ΒΙΝΤΕΟ:
Σημεία των καιρών (4) - Η φυλακή της νέας Ταυτότητας και το ΧΑΡΑΓΜΑ στο DNA

https://youtu.be/kTB5Dr2ehHE?t=617

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.