28 Μαΐου 2019

Δημοκρατία μεταξύ των εκλογών

Αυτό που αποφαίνονται οι κάλπες θα είχε μικρή έως ελάχιστη σημασία, αν στο μεσοδιάστημα κάναμε το σωστό 

Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Φανταστείτε η Δικαιοσύνη να είχε το ίδιο άγχος για το καλώς έχειν των πολιτών, το οποίο εξασφαλίζει η τήρηση ελληνικών (και ουχί απλώς ελληνόφωνων) νόμων, με αυτό που επιδεικνύει να έχει για τον Κουφοντίνα. Πολύ λίγοι, τότε, πολίτες θα ένιωθαν αυτό το αφόρητο αίσθημα ότι αδικούνται κατάφωρα από το σύστημα και τους φύλακές του. Πόσο δίκαιο θα φάνταζε και πόσο σωτήριο θα ήταν, αν είχε κηρυχθεί αντισυνταγματικό το χαράτσι του Βενιζέλου, αντί να... χρισθεί από τη Δικαιοσύνη «προσωρινά» αποδεκτό;

Φανταστείτε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να φρόντιζε στ' αλήθεια για τους πολίτες και όχι για τους δισεκατομμυριούχους, τους πολιτικούς, τους καναλάρχες, τους δημοσιογράφους, τις μοντέλες και τους σελεμπριτάδες που προστατεύει λες και είναι κόρες οφθαλμών, ενώ η «πλέμπα» είναι έρμαιο των συμμοριών και των μπαχαλάκηδων.

Φανταστείτε οι πρυτάνεις να προστάτευαν -ακόμα και με τίμημα τη θέση, τα αξιώματα και τις δημόσιες σχέσεις τους- τα πανεπιστήμια από τους βάνδαλους ξυλοσχίστες, τους τραμπούκους, τους λαθρεμπόρους τσιγάρων και τους πάσης φύσεως παραβατικούς, και να τα έκλειναν μέχρι να επικρατήσει η ευνομία - αντί να κρύβονται πίσω από προφάσεις, δικαιολογίες και ανάπτυξη σκεπτικών περί «αδυναμίας» αντίδρασης.

Φανταστείτε η Εφορία να κυνηγούσε αυτούς που ξέρει καλά ότι λαμογεύουν και ζουν εις βάρος των άλλων, αντί να απλώνει δίχτυα στις γριές με τα τερλίκια και στους τυροπιτάδες που δεν κόβουν απόδειξη.

Φανταστείτε τι είδους καθημερινότητα θα είχαμε, αν στα μεσοδιαστήματα των εκλογών δεν κλείναμε μάτια, αυτιά και στόματα στις πάσης φύσεως αθλιότητες, αλλά δείχναμε τα δόντια μας και σηκώναμε γενναία το ανάστημά μας σε όσους αυθαιρετούν.

Κι όμως, πεμπτουσία της δημοκρατίας είναι η λειτουργία της όλη την περίοδο μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων και όχι σε μία ημέρα κάθε τέσσερα χρόνια, αυτήν όπου γίνεται η ψηφοφορία.

Απλά τα πράγματα. Αν το ηθικό και το πνευματικό μας ανάστημα μεγαλώσει, θα μεγαλώσουν κι οι επιλογές μας, κι η Ελλάδα μαζί τους. 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.