27 Μαΐου 2019

Ένα σταυρόλεξο προδίδει στους Γερμανούς την απόβαση στη Νορμανδία

Πριν από 75 χρόνια, καθώς τα συμμαχικά επιτελεία προετοίμαζαν τη μεγαλύτερη αποβατική επιχείρηση όλων των εποχών, στη Νορμανδία, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έπαθαν κρίση πανικού, κυριολεκτικά, όταν ανακάλυψαν ότι η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph είχε δημοσιεύσει, στο σταυρόλεξο της ημέρας, όλες τις κωδικές ονομασίες που αφορούσαν την επικείμενη απόβαση στη Νορμανδία.

Οι Βρετανοί πράκτορες, θεωρώντας πως πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια κάποιου προδότη, κινήθηκαν άμεσα και συνέλαβαν τον Λέονταρντ Ντάουι, ο οποίος συνέθετε τα σταυρόλεξα της εφημερίδας. Ο Ντάουι είχε και παλαιότερα κινήσει το ενδιαφέρον των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, όταν η λέξη Διέππη, εμφανίστηκε σε σταυρόλεξό του την παραμονή της ατυχούς βρετανικής απόβασης εκεί, στις 19 Αυγούστου 1942.

Καθώς στο νέο του σταυρόλεξο εμφανίστηκαν οι λέξεις Juno, Gold και Sword, οι κωδικές δηλαδή ονομασίες των ακτών απόβασης των βρετανικών και καναδικών δυνάμεων, αλλά και η λέξη Utah μια εκ των ακτών όπου θα αποβιβάζονταν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί πράκτορες προβληματίστηκαν.

Στο σταυρόλεξο της 27ης Μαΐου 1944 εμφανίστηκε και η λέξη Overlord, η κατοπινή κωδική ονομασία ολόκληρης της επιχείρηση, τη χρήση της οποίας, όμως, δεν είχαν αποφασίσει ακόμα τα συμμαχικά επιτελεία. Η λέξη Overlord, ως κωδική ονομασία της απόβασης δόθηκε την 1η Ιουνίου. Ήταν λοιπόν φανερό πως ο Ντάουι δεν έφταιγε. Τι είχε όμως συμβεί; 

Ο Ντάουι, ήταν διευθυντής σε ένα σχολείο. Τα σταυρόλεξα ήταν η μανία του. Για να εξασκεί μάλιστα το πνεύμα των μαθητών του, τους έδινε να γεμίζουν λευκά σταυρόλεξα – χωρίς τα μαύρα τετράγωνα που οριοθετούν τις λέξεις – ως νοητική άσκηση. 

Ο Ντάουι αξιολογούσε κάθε απάντηση των μαθητών του. Το σχολείο όμως όπου εργαζόταν ο Ντάουι βρισκόταν κοντά σε ένα στρατόπεδο, όπου είχαν συγκεντρωθεί, για την επικείμενη απόβαση, Αμερικανοί και Καναδοί στρατιώτες. Οι μαθητές του Ντάουι επισκέπτονταν, με την παιδική τους περιέργεια, συνεχώς το στρατόπεδο και άκουσαν τις «επικίνδυνες» λέξεις, τις οποίες μετάφεραν στις λύσεις των σταυρολέξων που τους έδινε ο Ντάουι.

Οι στρατιώτες μιλούσαν ελεύθερα μπροστά στα παιδιά, όντας βέβαιοι πως δεν μπορεί να ήταν κατάσκοποι. Έτσι όμως, παραλίγο, οι Γερμανοί να μάθουν πολλά, για την κατά τα άλλα, άκρως απόρρητη επιχείρηση. 

πηγή

Δείτε ένα απόσπασμα από μια από τις καλύτερες πολεμικές ταινίες όλων των εποχών που δείχνει με εκπληκτικό ρεαλισμό την απόβαση της Νορμανδίας...
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.