Τελευταίες αναρτήσεις

30 Μαΐου 2019

Πρόωρες εκλογές – Τι σημαίνουν για τις σχέσεις της πολιτείας με την Εκκλησία- Ποιες εξελίξεις δρομολογούνται

Η επομένη των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, βρίσκει την χώρα σε νέα προεκλογική περίοδο, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. 

Η Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις καθώς μένει να διαφανεί αν οι αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση τόσο για τις σχέσεις με την εκκλησία, όσο και σχετικά με τον ποινικό κώδικα, θα επισπευσθούν στο χρόνο που απομένει, ή αν θα μεταφερθούν στην επόμενη κυβέρνηση.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος την περασμένη εβδομάδα ασχολήθηκε με το θέμα των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, όπως ανέφερε και στο επίσημο ανακοινωθέν της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μα βάση το αρχικό σχέδιο από τον νέο Ποινικό Κώδικα καταργούνται άρθρα που σχετίζονται με τη βλασφημία θρησκειών, την περιύβριση των νεκρών, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, καταργούνται: 
– κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση με οποιονδήποτε τρόπο το Θεό και θρησκεία (άρθρα 198-199), 
– περιύβριση νεκρών ή μέλη του ή την τέφρα του (άρθρο 201) 

Και μένει να διαφανεί αν οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν και στο νέο σχέδιο στο οποίο έχει καταλήξει η κυβέρνηση μετά την δημόσια διαβούλευση. 

Η κατάργηση των εν λόγω άρθρων έχει προκαλέσει αντιδράσεις αλλά και την επίσημη παρέμβαση τόσο της Ιεραρχίας, όσο και ιερέων ανά την Ελλάδα που μιλούν για προσπάθεια στόχευσης της θρησκείας και της πατρίδας.

Πληροφορίες από το Μαξίμου τονίζουν ότι η μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ακόμα και πριν από τις πρόωρες εκλογές, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του τελικού κειμένου.

Η ίδια πηγή τόνισε επίσης, στο Πρακτορείο Ορθοδοξία ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει τελικά με το σχέδιο νόμου για τις σχέσεις της πολιτείας με την εκκλησία, και το εργασιακό καθεστώς των Ιερέων μη θέλοντας να προκαλέσει περαιτέρω ένταση. Πάντως, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν έχουν παύσει να ασκούν πιέσεις ώστε να κλείσει και αυτό το θέμα.

Μένει λοιπόν, να διαφανεί τις επόμενες ημέρες ποιες επιλογές θα γίνουν από πλευράς Μαξίμου σε ό,τι αφορά τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την Εκκλησία και την Ορθοδοξία εν γένει.

πηγή: orthodoxianewsagency.gr 
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.