27 Μαΐου 2019

ΕΠΙΤΥΧΙΑ, Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Γράφει ο π. Δημήτριος Μπόκος

Στην καταπράσινη όαση της Σαμαρκάνδης οι αγώνες προς τιμήν των ημιθέων Διοσκούρων εξελίσσονταν με συναρπαστικό ρυθμό. Σε μια ζεστή, γεμάτη σκόνη και ευθυμία ατμόσφαιρα στροβιλίζονταν ιππείς, αρματηλάτες, δισκοβόλοι, πυγμάχοι, δρομείς, ακοντιστές και τοξότες.

Για πολλοστή φορά ο Αλέξανδρος έφερε το ποτήρι με το κρασί στα χείλη του. Η μέθη απ’ τις μεγάλες του επιτυχίες κι απ’ το κρασί ανέβαινε συνεχώς.

Στα πόδια του σέρνονταν με πονηριά φιδιού οι κόλακες, που δεν έπαυαν να τονίζουν πως και αυτός, όπως και οι Διόσκουροι, ήταν γιος του Δία, όχι του Φιλίππου. Μέσα στην έξαψη από την θέρμη του κρασιού, ο Αλέξανδρος, που είχε ήδη ανακηρύξει τον εαυτό του γιο του Άμμωνα Δία, καυχήθηκε, πως στη δική του και μόνο αξία οφείλονταν οι νίκες του πατέρα του. Πως πράγματι ο Φίλιππος δεν έκαμε τίποτε το αξιόλογο.

Μα εκεί βρίσκονταν μαχητές που είχαν συμπολεμήσει με τον Φίλιππο. Οι παλαίμαχοι Μακεδόνες εξεγέρθηκαν, όταν άκουσαν τις παρανοϊκές μεγαλαυχίες του Αλεξάνδρου. Η συζήτηση φούντωσε και πήρε δραματική τροπή, όταν μπήκε στη μέση ορμητικός ο Κλείτος για να υπερασπιστεί τη μνήμη του Φιλίππου. Ήταν ο γενναίος στρατηγός που στον Γρανικό ποταμό έσωσε από θάνατο τον Αλέξανδρο. Και με όσο θάρρος πολεμούσε στα πεδία των μαχών, με άλλη τόση τόλμη και ειλικρίνεια φανέρωνε και τη γνώμη του.

Οργή κυρίευσε τον Αλέξανδρο, όταν ο σωτήρας του Κλείτος τού υπενθύμισε, πως αν δεν του έσωζε τη ζωή στον Γρανικό, δεν θα ’ταν τώρα εκεί για να βρίζει τη μνήμη του πατέρα του. 

- Τα λόγια σου είναι λόγια προδοσίας και δειλίας! Πρέπει να τιμωρηθείς γι’ αυτό, Κλείτε! 

- Τιμωρήθηκα ήδη αρκετά βλέποντας εσένα, τον βασιλέα μου, να ντύνεσαι με τα γελοία ρούχα των Περσών και να εξαναγκάζεις τους ελεύθερους Μακεδόνες να γονατίζουν μπροστά σου. Κι αν έφτασες τόσο ψηλά, το οφείλεις στο αίμα και τα τραύματα των γενναίων Μακεδόνων.

Μια βοή επιδοκιμασίας από τους βετεράνους πολεμιστές συνόδευσαν τα λόγια του ατρόμητου Κλείτου, που συνέχισε λέγοντας: 

- Να μην καλείς πια τους Μακεδόνες στα γεύματά σου, βασιλιά, αν δεν θέλεις να ακούς τα ελεύθερα λόγια τους! Να συναναστρέφεσαι βαρβάρους και δούλους, που είναι πρόθυμοι να προσκυνούν τα περσικά σου εμβλήματα! 

Βράζοντας από θυμό ο Αλέξανδρος εκσφενδόνισε ένα μήλο στο πρόσωπο του Κλείτου και ταυτόχρονα τράβηξε το μαχαίρι του, μα οι παρόντες όρμησαν και προς στιγμήν τον συγκράτησαν. Πρόσταξε τον σαλπιγκτή του να σημάνει συναγερμό, όμως εκείνος δίστασε. Δίνοντάς του στο πρόσωπο μια τρομερή γροθιά γεμάτος μανία ο Αλέξανδρος, βρυχήθηκε αμέσως να φύγουν όλοι από μπροστά του και ταυτόχρονα, αρπάζοντας το ξίφος ενός στρατιώτη, διαπέρασε το σώμα του στρατηγού του. 

Ο Κλείτος έπεσε νεκρός. 
Αμέσως ο Αλέξανδρος συνήλθε. Η μέθη και η οργή του εξατμίσθηκαν αστραπιαία. Έπεσε πάνω στο νεκρό σώμα του φίλου του κλαίγοντας και φωνάζοντας: 
- Κλείτε, Κλείτε! 
Μα ήταν αργά… 
Τρεις μέρες και τρεις νύχτες, άυπνος και νηστικός στη σκηνή του, όπου είχε διατάξει να μεταφέρουν τη σορό του ευεργέτη του, θρηνούσε. Ανώφελα δυστυχώς. 

Έτσι λοιπόν ο μοναδικός και ανυπέρβλητος στρατηλάτης της ιστορίας, ο αληθινά μέγας στην πολεμική τέχνη, δεν τα κατάφερε το ίδιο καλά και στη διαχείριση της επιτυχίας του. Το βάρος της αποδείχθηκε δυσβάστακτο, ακόμα και για τους δικούς του, αληθινά γιγάντιους, ώμους. Η μέθη της έκαμε ευάλωτο ακόμα κι αυτόν, που υπήρξε αήττητος στο πεδίο της μάχης. Έτσι λοιπόν ο μέγας έγινε μικρός. 

Με σένα τώρα τί γίνεται; Σε μεθάει και σένα το όνειρο της επιτυχίας; Γιατί άραγε θέλεις να πετύχεις; Τί περιμένεις απ’ την επιτυχία; Μήπως να δώσει νόημα στη ζωή σου; Να πάρεις εσύ κάποια αξία; Να γίνεις κάτι κι εσύ; 

Αν είναι έτσι, κινδυνεύεις. Η επιτυχία θα σου κάνει κακό, όπως και στον Αλέξανδρο. Θα γίνει επικίνδυνο εργαλείο στα χέρια σου. Γι’ αυτό, δώσε εσύ νόημα στην επιτυχία σου. Αν την περιμένεις σαν «από μηχανής θεό» να σου λύσει υπαρξιακά αδιέξοδα, θα τη διαχειρισθείς άσχημα. Θα την κάμεις κέντρο, ουσία της ζωής σου. Θα διαστρεβλώσεις το νόημά της. Δεν θα σε κάμει αυτή αληθινό άνθρωπο. Πρέπει να είσαι εσύ σωστός άνθρωπος, για να τη χρησιμοποιήσεις κι αυτήν σωστά. Πρόσεξε καλά λοιπόν, ποιόν ρόλο θα την αφήσεις να παίξει στη ζωή σου. 

Γι’ αυτό αναζήτησε νόημα κάπου ψηλότερα. Σε κάτι σίγουρο. Αμετάβλητο. Αιώνιο. Σε μια σταθερή σχέση βαθειάς, γνήσιας, αληθινής αγάπης. Με τον Θεό και με τον συνάνθρωπό σου. Αυτό θα είναι μια πλήρως ασφαλής επιτυχία σου. Για να μην κινδυνεύεις πια από καμμιά άλλη επιτυχία. Γιατί, αν ένας μέγας και αήττητος, ο Αλέξανδρος, ηττήθηκε τελικά απ’ την επιτυχία του, πιθανόν κι εσύ, ο επιτυχημένος, αύριο να μην είσαι ο εαυτός σου. 

Ώστε χρειάζεται κι εδώ προσοχή. Μπορεί όχι μόνο η αποτυχία, όπως συνήθως νομίζουμε, μα κι η επιτυχία να είναι κακή. 

Αλλά εύχομαι για σένα ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή όχι κακή, αλλά μια πολύ 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! 

Μάιος 2005
 

Αντιύλη 
Ι. Ναός Αγ. Βασιλείου, 481 00 Πρέβεζα 
Τηλ. 26820 25861/23075/6980 898 504 
E-mail: antiyli.gr@gmail.comShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.