Τελευταίες αναρτήσεις

25 Μαΐου 2019

Οι επιλογές είναι πολλές, η εξής μία...

Γράφει ο Γ. Παπαδόπουλος - Τετράδης 

Οι εκλογές της Κυριακής δεν είναι εκλογές. Είναι ένα τριπλό δημοψήφισμα. Ακριβώς όπως το θέλει ο πρωθυπουργός. Και το ζητούμενο δεν είναι να εκλέξει ο λαός τους υποψήφιους που είναι καταλληλότεροι για ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι. Αυτές είναι επιλογές για πολιτισμένες χώρες. Εδώ είναι Μπαλκάνια. Και πρέπει να μπουν τα θεμέλια για μια πολιτισμένη χώρα. Δεν ψηφίζουμε για να συνεχίσουμε. Ψηφίζουμε για να γκρεμίσουμε για να αρχίσουμε.

Οι επιλογές είναι μία. Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Δημοκρατία. Με τη Δημοκρατία όλων. Ούτε των πολλών ούτε των λίγων. Στη χώρα δεν περισσεύει κανείς. Και το Σύνταγμα είναι σαφές. Η κυβερνήσεις οφείλουν να υπηρετούν όλους τους πολίτες εξ ίσου. Δεν υπάρχουν δικοί μας και δικοί σας. Εμείς και αυτοί. Αυτά συνέβαιναν στην προπολεμική απολίτιστη Ευρώπη. Όπου οι λαοί γίνονταν κρέας για τα τουφέκια των σαλεμένων ιδεοληπτικών εξουσιαστών της μιας ή της άλλης άκρης.

Τα άκρα έχουν τελειώσει για την Ευρώπη εδώ και 74 χρόνια. Έχουν τελειώσει σαν πρωταγωνιστές. Και όπου φυτρώνουν, οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν χρέος να τα ξεριζώνουν.

Τα πολιτικά άκρα δεν είναι θέσεις. Είναι αντιθέσεις. Είναι αρρώστιες της Δημοκρατίας. Είναι αντιδράσεις στις παθογένειες της Δημοκρατίας. Γεννιόνται εκεί που η Δημοκρατία δυσλειτουργεί, που είναι άδικη, που είναι καταχρηστική, που είναι άνιση για τους πολίτες. Σαν την ελληνική. Και όχι μόνο.

Η άνοδος στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν είναι η ιδεολογική άνοδος των προσταγμάτων του φασισμού και του αχταρμά αριστερισμού. Είναι, αντίθετα, το αποτέλεσμα της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και διαχείρισης της εξουσίας από τα κόμματα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που προηγήθηκαν. Αυτά ευθύνονται για την άνοδο των άκρων. Αν είχαν κυβερνήσει χρηστά, χωρίς να διαφθείρουν εαυτούς και τους πολίτες, αν είχαν επιδείξει ανθρωπισμό και υπευθυνότητα η χώρα δεν θα είχε μπει σε περιπέτεια και δεν θα υπήρχαν αγανακτισμένοι πολίτες που θα γλιστρούσαν από τη δεξιά στο φασισμό ή από το ΠΑΣΟΚ στον αριστερισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ελληνικός λαός, διεφθαρμένος από τις εξουσίες του εδώ και χρόνια έχει χάσει την επαφή του με τις δημοκρατικές αυτοδιοικητικές αρχέγονες ρίζες του. Τις οποίες είχε διατηρήσει σε όλη τη διάρκεια και της τουρκοκρατίας. Και οι οποίες τον κράτησαν ζωντανό σαν παραδόσεις, σαν γλώσσα, σαν θρησκεία, σαν γένος, σαν ιδιαιτερότητα.

Η μετεπαναστατική Ελλάδα διέλυσε τη συνοχή των τοπικών κοινοτήτων σαν οντότητες αυτοδιαχείρισης. Και το κεντρικό κράτος τις κατέπνιξε στην κομματοκρατία του. Έτσι χάθηκε η άμεση δημοκρατία των Ελλήνων, που έζησε από το 500 πχ μέχρι το 1831 μχ.

Έτσι, ο νεοελληνικός λαός, διαφθειρόμενος διαρκώς από την κεντρική εξουσία του με ρουσφέτια, επιλεκτική ανομία, ανεξέλεγκτο πλουτισμό, ανισότητα δεν έχει δημοκρατική παιδεία. Αγνοεί τα βασικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Αγνοεί το Σύνταγμα και τους νόμους του. Δεν διδάσκεται σαν βασικό μάθημα Συνταγματικό δίκαιο και Αγωγή του Πολίτη στα σχολεία του. Ξέρει από πείρα ότι μπορεί να κάνει τα πάντα αν έχει άκρες. Άκρες σε βουλευτές, σε δικαστές, σε δημάρχους, σε υπάλληλους, σε διοικητές, σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς, σε ιερείς και σε ταμίες.

Η βασική ερώτηση δεν είναι με ποιο τρόπο θα ασκήσει αυτό ή εκείνο το καθημερινό του δικαίωμα, αλλά αν έχουμε κανέναν γνωστό εδώ ή εκεί όπου ασκείται το δικαίωμα. Το οποίο μετατρέπεται έτσι σε χάρη! Από υποχρέωση του μηχανισμού γίνεται απλοχεριά και ρουσφέτι του μηχανισμού. Κι αυτό συμβαίνει και σήμερα σε όλη την κλίμακα της λειτουργίας του ελληνικού κράτους, αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα! Γιατί είναι πλέον νοοτροπία πολιτών. Οι οποίοι είναι σχεδόν όμηροι αυτού του ραγιαδισμού. Πρέπει να υποκύψουν αν θέλουν να εξασφαλίσουν τα δικαιώματά τους.

Αυτή είναι η εικόνα του ελληνικού κράτους. Της Ελλάδας. Μια διεφθαρμένη χώρα, που πελαγοδρομεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Προσδοκώντας από ξένους να τη χρηματοδοτούν για να ζήσει, από ξένους να υπερασπίζονται την εθνική της κυριαρχία και από ντόπιους να υπηρετούν το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα για να λειτουργεί η μηχανή.

Κι αν αυτή η εικόνα κρυβόταν τα προηγούμενα χρόνια εξ αιτίας της ευμάρειας της οικοδομικής φούσκας, της συντηρητικής πολιτικής των Ελλήνων τραπεζιτών και των δανεικών του κράτους, εδώ και 9 χρόνια ο βασιλιάς είναι γυμνός και εδώ και 4,5 θεόγυμνος.

Για την ακρίβεια, εδώ και 4,5 χρόνια η χώρα ζει το κατακάθι του βαρελιού. Πολιτικά, Δημοκρατικά, Οικονομικά, Θεσμικά, Πολιτιστικά, Παιδευτικά και κυρίως, ηθικά. Γιατί, όλες οι παθογένειες της προηγούμενης επί δεκαετίες κακοδιοίκησης μπήκαν σε λειτουργίας το maximum. Και αν τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρχαν φωτεινά διαλείμματα στη λειτουργία της χώρας, έστω και ένα βήμα μπρος δύο πίσω, εδώ και 4,5 χρόνια τα βήματα είναι μόνο προς τα πίσω. Κυρίως σε επίπεδο Δημοκρατίας, Παιδείας και χυδαιότητας.

Ο επίγειος αυτός παράδεισος, προικισμένος απλόχερα από τις δυνάμεις της φύσης δεν αξίζει άλλης κακομεταχείρισης. Η κοιτίδα ενός πολιτισμού, που σε αντίθεση με όλους τους άλλους δεν κρύφτηκε στα υπόγεια των ναών από τα ιερατεία, αλλά σπάρθηκε σε όλους, δεν αξίζει άλλης απαιδεψιάς. Και ο λαός αυτής της χώρας, που ζει επάνω στα ανεκμετάλλευτα πλούτη του εδάφους, του υπεδάφους, του αέρα, της θάλασσας, της στρατηγικής της θέσης, της φυσικής περιέργειας του και της ανήσυχης εφευρετικότητάς του δεν αξίζει άλλης κατάντιας.

Αυτή η βρωμιά στην οποία πλέουμε είναι καιρός να τελειώνει. Οι εκλογές είναι ένα τριπλό δημοψήφισμα. Εναντίον των άκρων που λερώνουν την υπόσταση των Ελλήνων. Οι επιλογές είναι πολλές. Και ταυτόχρονα είναι μία. Τέρμα στο λαϊκισμό. Του φασισμού και του αριστερισμού. Τέρμα στο ψέμα, στη χυδαιότητα, στον εμφύλιο, στον ολοκληρωτισμό, στην κομματοκρατία. Τέρμα με τους εχθρούς της Δημοκρατίας. Η Ελλάδα αξίζει καλύτερης μεταχείρισης. Από τους ίδιους τους πολίτες της. Ο δρόμος είναι μακρύς. Αλλά, η αρχή είναι ο μισός δρόμος. Και αυτό είναι στα χέρια των πολιτών της. 

LiberalShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.