5 Μαΐου 2019

Οι Φρουροί της Επανάστασης και τα Στενά του Ορμούζ

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

Στις 30 Απριλίου, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί υπέγραψε ένα νέο νόμο ο οποίος χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες όλες τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως χρηματοδότη της τρομοκρατίας. Η απόφαση θεωρήθηκε ως απάντηση στη κίνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να συμπεριλάβει το επίλεκτο ιρανικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης στις ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος στις αρχές Απριλίου ενέταξε επίσημα τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στον κατάλογο των ξένων «τρομοκρατικών» οργανώσεων, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση εναντίον της Τεχεράνης.

Είναι η πρώτη φορά που μια οργάνωση «που υπόκειται σε ξένη κυβέρνηση» εντάσσεται στο συγκεκριμένο κατάλογο. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως οι Φρουροί της Επανάστασης χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατική οργάνωση επίσης και από τις κυβερνήσεις του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας.

The Official Seal of Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) or Sepah
Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι ένα επίλεκτο στρατιωτικό σώμα που συγκροτήθηκε το 1979, λίγο μετά την Ισλαμική Επανάσταση, έχει περίπου 125.000 μέλη που τελούν υπό την άμεση εποπτεία του ανώτατου ηγέτη της χώρας. Ουσιαστικά αποτελεί ένα είδος αυτόνομου στρατού που ελέγχεται από τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ (σημερινό ανώτατο ηγέτη του Ιράν). Αν και επιχειρεί παράλληλα με τον ιρανικό στρατό, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας η αποστολή του είναι «η προάσπιση της Επανάστασης και των κεκτημένων της» (αναφέρεται στην ιρανική επανάσταση του 1979 η οποία οδήγησε στην εγκαθίδρυση ισλαμικής δημοκρατία και στο θεοκρατικό σύνταγμα)

Σύμφωνα όμως με τον Τραμπ «oι IRGC (Islamic Revolutionary Guard Corps) είναι το πρωταρχικό μέσο της ιρανικής κυβέρνησης να διευθύνει και να διεξάγει την παγκόσμια τρομοκρατική εκστρατεία της».

Members of Iran’s Revolutionary Guards Corps (IRGC) march during the annual military parade marking the anniversary of the outbreak of the devastating 1980-1988 war with Saddam Hussein’s Iraq, in the capital Tehran on September 22, 2018. – In Iran’s southwestern city of Ahvaz during commemoration of the same event, dozens of people were killed with dozens others wounded in an attack targeting another army parade, state media reported on September 22. (Photo by STRINGER / AFP) (Photo credit should read STRINGER/AFP/Getty Images)
Το ιδιότυπο αυτό tit for tat ΗΠΑ Ιράν φαίνεται πως έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό με σημαντική σημείο καμπής το περασμένο καλοκαίρι όταν οι Αμερικάνοι φάνηκαν να υποστήριζουν ανοικτά τις διαδηλώσεις των εξαθλιωμένων Ιρανών που ήρθαν ως αποτέλεσμα των κυρώσεων των ΗΠΑ και τον Ισμαήλ Κοουσαρί, υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, να ομιλεί για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ. «Αν επιθυμούν να σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα φορτίο πετρελαίου να περάσει μέσα από τα στενά του Ορμούζ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η απειλή επανήλθε στο προσκήνιο τον περασμένο Δεκέμβριο δια στόματος Ροχανί. «Αν κάποια μέρα θελήσουν να εμποδίσουν την εξαγωγή ιρανικού πετρελαίου, τότε κανείς δεν θα μπορεί να εξάγει πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο» είπε χαρακτηριστικά ο Ιρανός πρόεδρος. Στο μεταξύ λίγες μέρες πριν οι ΗΠΑ κλείσουν την στρόφιγγα του ιρανικού πετρελαίου, απειλώντας παράλληλα με κυρώσεις τις χώρες που θα το προμηθευτούν, στη Τεχεράνη είχαμε αλλαγή στην ηγεσία των Φρουρών της Επανάστασης.

IRGC Commander Hossein Salami (Tasnim News Agency)
Ο 58χρονος Χουσείν Σαλαμί, ήταν υποδιοικητής των Φρουρών της Επανάστασης εδώ και εννέα χρόνια και θα αντικαταστήσει στην ηγεσία της επίλεκτης αυτής δύναμης τον υποστράτηγο Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί, που ήταν διοικητής από το 2007. Η αντικατάσταση ήταν απρόσμενη αλλά εξηγείται καθώς ο Σαλαμί είναι περισσότερο σκληρός και πολεμοχαρής και θεωρείται το πλέον κατάλληλο άτομο για τη θέση σε μια στιγμή έντονης αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες που έρχονται από αναλυτές και ειδικούς λένε ότι ο Σαλαμί θα δώσει την κατάλληλη ώθηση ώστε οι Φρουροί της Επανάστασης να επικεντρωθούν περισσότερο στην ασφάλεια και τις στρατιωτικές υποθέσεις – στο εσωτερικό και στο εξωτερικό – και λιγότερο στην οικονομία. Χαρακτηρίζεται ως πιο κατάλληλο από τον προκάτοχό του καθώς είναι πιο σκληροπυρηνικός, ιδίως απέναντι στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Θεωρείται δε το κατάλληλο πρόσωπο να αναλάβει το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ πραγματοποιώντας την αιρούμενη απειλή.

Τα Στενά του Ορμούζ είναι πορθμός ανάμεσα στον κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο. Είναι το μόνο θαλάσσιο πέρασμα για το Περσικό Κόλπο και γι’ αυτό έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία.

Στα βόρεια βρίσκεται το Ιράν και στα νότια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μουσαντάν, ένα εξκλάβιο του Ομάν. Στο στενότερο σημείο τους, τα στενά έχουν πλάτος 29 ναυτικά μίλια (54 χιλιόμετρα).Περίπου το 35% του πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω ακτοπλοϊκών (και 20% των συνολικών μεταφορών) περνάει από τα Στενά του Ορμούζ.

Περίπου το 35% του πετρελαίου που διακινείται μέσω θαλάσσιων μεταφορών και το 20% της συνολικής ποσότητας που καταναλώνεται παγκοσμίως περνάει από τα Στενά του Ορμούζ. Αν λοιπόν το Ιράν πραγματοποιήσει την απειλή του, η τιμή του πετρελαίου θα εκτοξευθεί παγκοσμίως με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Ιράν απειλεί να κλείσει τα Στενά. Από το 2008 και έπειτα κάθε φορά που παρουσιάζεται ένταση με τις ΗΠΑ η απειλή αιωρείται ως δαμόκλειος σπάθι.Όμως σίγουρα αυτή η φορά είναι η πιο έντονη καθώς οι σχέσεις των δυο χωρών μοιάζουν να έχουν φθάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή με τα blocks να διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή και τη Τεχεράνη να επενδύει στις σχέσεις με Ρωσία και Τουρκία.

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.