Τελευταίες αναρτήσεις

16 Μαΐου 2019

Ο Κύπρου Χρυσόστομος αναμένεται να κάνει ηχηρή παρέμβαση για το Ουκρανικό

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος συνεχίζει μόνος την απέλπιδα προσπάθεια να αποφευχθεί το σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Υπενθυμίζεται ότι, ύστερα από πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, συναντήθηκαν στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, στις 2 Μαρτίου ε.ε., ο ίδιος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για να συζητήσουν τρόπους να αποφευχθεί το σχίσμα στην Ορθοδοξία.

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 

Οι δύο Πρωθιεράρχες πρότειναν και ο Οικ. Πατριάρχης δέχθηκε να προχωρήσουν σε συζητήσεις με τους άλλους Προκαθημένους, με σκοπό να βρεθεί μια λύση στο Ουκρανικό. Όμως οι για το θέμα ανταλλαγείσες επιστολές μεταξύ του Οικ. Πατριάρχου και του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας επέφεραν ψυχρότητα στις σχέσεις τους. Ο κ. Βαρθολομαίος θεώρησε ότι ο κ. Αναστάσιος κατά τις συζητήσεις του με τους άλλους Πρωθιεράρχες δεν θα εκφράσει τις απόψεις του Φαναρίου και ζήτησε από τον Κύπρου να συνεχίσει μόνος την προσπάθεια.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση στο Σάλτσμπουργκ έδειξε ότι η μεσολάβηση θα πέσει στο κενό, αφού ο Οικ. Πατριάρχης δεν δέχθηκε την πρόταση των δύο Πρωθιεραρχών για συνάντηση των 14 Ορθοδόξων Προκαθημένων και επέμεινε ότι δεν χρειάζεται η συναίνεσή τους στην απόδοση του Αυτοκεφάλου στους σχισματικούς της Ουκρανίας (Βλ. σχ. Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου «Στο κενό η μεσολάβηση των Αρχιεπισκόπων Κύπρου και Αλβανίας», Εφημ. «Εστία» 26/3/2019 -ΜΗΕ 28/3/2019).

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ως πρώτη μεσολαβητική ενέργεια, προσκάλεσε στην Λευκωσία τους Πατριάρχες Αλεξανδρείας Θεόδωρο, Αντιοχείας Ιωάννη και Ιεροσολύμων Θεόφιλο για να συζητήσουν το Ουκρανικό. Και οι τέσσερις διακρίνονται των υπολοίπων τοπικών Εκκλησιών ότι έχουν λάβει το αυτοκέφαλο, όπως και η Κωνσταντινούπολη, από Οικουμενική Σύνοδο και επομένως η συνάντησή τους είχε και ένα ιδιαίτερο κύρος.

Μετά τη συνάντηση εξεδόθη Ανακοινωθέν. Σε αυτό σημειώνεται ότι οι τρεις Πατριάρχες συντάσσονται με την μεσολαβητική πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για το Ουκρανικό «προς όφελος της εν Χριστώ ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Όμως ουσιαστική απόφαση δεν έλαβαν. Οι τέσσερις Προκαθήμενοι έκκληση έκαμαν μόνο «όλες οι πλευρές να εργασθούν για την επίτευξη της Ευχαριστιακής ενότητας και για την προστασία των πιστών και των ιερών ναών από επιθέσεις και πράξεις βίας».

Και οι τέσσερις Πρωθιεράρχες εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν τον Επιφάνιο και την υπ’ αυτόν «Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας» και να ζητούν τη σύγκληση Πανορθόδοξης Διάσκεψης των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος ενημέρωσε τους τρεις Πατριάρχες ότι θα συνεχίσει τη μεσολαβητική προσπάθειά του, με επισκέψεις στις σλαβικές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Εκείνο που διαμήνυσε στο Φανάρι είναι ότι και μετά τη συνάντησή του με τους τρεις Πατριάρχες κατέστη προφανές ότι χρειάζεται ο κ. Βαρθολομαίος να λάβει κάποια πρωτοβουλία προς εκτόνωση της κατάστασης, ειδάλλως θα εξακολουθήσει να είναι μόνος στην αναγνώριση του Επιφανίου. Ίσως να τον ακολουθήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αλλά πάλι δύο έναντι δώδεκα είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση για το Οικ. Πατριαρχείο και προσωπικά για τον κ. Βαρθολομαίο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σκέφτεται να επισκεφθεί τον Πατριάρχη Μόσχας και να του προτείνει σχέδιο επίλυσης του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος. Συγκεκριμένα θα του προτείνει ο κ.Κύριλλος σε συνάντηση των Προκαθημένων να καταθέσει πρόταση να δώσει ο ίδιος το αυτοκέφαλο στην υπό τον Ονούφριο κανονική Εκκλησία.

Αυτό θα συμβεί αφού έχει προετοιμασθεί το έδαφος, ώστε ο κ. Βαρθολομαίος να έχει αποδεχθεί τη συνάντηση των Προκαθημένων και την πρόταση του κ. Κυρίλλου. Ο κ. Χρυσόστομος παραδέχεται πάντως ότι είναι πολύ δύσκολο οι Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας να αποδεχθούν την πρότασή του, αλλά τότε, όπως επισημαίνει, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να καταστεί το σχίσμα οριστικό.

Τα δεδομένα στην Ουκρανία αλλάζουν μετά την εκλογική συντριβή του Προέδρου Ποροσένκο, του αρχιτέκτονα της εκκλησιαστικής χειραφέτησης της χώρας του από το Πατριαρχείο της Μόσχας και της πρόσδεσής της στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο κ. Βαρθολομαίος στην επίδοση της αυτοκεφαλίας στους σχισματικούς της Ουκρανίας είχε στηριχθεί στις υποσχέσεις και στα μέτρα που ο Ποροσένκο του είχε υποσχεθεί και είχε δεσμευθεί ότι θα έπαιρνε. Με την εκλογή στην προεδρία του ηθοποιού Βλαντιμίρ Ζερένσκι – με ποσοστό 73% έναντι 25% του Ποροσένκο – τα πράγματα δυσκολεύουν για τον κ. Βαρθολομαίο.

Ο νέος Πρόεδρος έδειξε ήδη σημεία αλλαγής στάσης έναντι της υπό τον Ονούφριο Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επισκέφθηκε μεν τον επικεφαλής των σχισματικών Επιφάνιο, αλλά, στη συνέχεια, επισκέφθηκε και τον Ονούφριο. Αυτός απευθυνόμενος στον νέο Πρόεδρο του είπε μεταξύ των άλλων:

«Είμαι βέβαιος ότι η υπηρεσία σας στη θέση του προέδρου της Ουκρανίας θα είναι εγγύηση της εφαρμογής του Συντάγματος από την κρατική διοίκηση, της αρχής της μη αναμίξεως στα εκκλησιαστικά ζητήματα, όπως ορίζεται από τον Καταστατικό Χάρτη και της διαφυλάξεως των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πιστών όλων των θρησκειών» και του ευχήθηκε ο Θεός να τον ευλογεί «στη νέα και υπεύθυνη πορεία του να υπηρετήσει την Ουκρανία και τον λαό της». Ο κ. Ζερένσκι, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τον κ. Ονούφριο ότι θα προωθήσει την ανάπτυξη των πνευματικών και ηθικών αξιών της Ουκρανικής κοινωνίας.

Άλλο άμεσο σημείο αλλαγής της επί Ζερένσκι πολιτικής έναντι της υπό το Πατριαρχείο της Μόσχας Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του Κιέβου να αναστείλει την απόφαση του Προέδρου Ποροσένκο, σύμφωνα με την οποία από τις 26 Απριλίου θα ήταν υποχρεωτική και θα επιβαλλόταν με τις κρατικές υπηρεσίες η μετονομασία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΟΟΕ), ώστε το νέο όνομα της να δηλώνει την εξάρτηση της από το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Επίσης επιβαλλόταν αλλαγή στο Καταστατικό Της. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η αλλαγή του ονόματος θα προκαλούσε περιπλοκές στην ουκρανική κοινωνία, θα παραβίαζε τα δικαιώματα της ΟΟΕ και θα ήταν μια μη νόμιμη ανάμιξη του κράτους στα θέματα της Εκκλησίας, ως νομικού προσώπου.

Από τη συνάντηση των τεσσάρων Προκαθημένων στην Κύπρο προέκυψε και κάτι πολύ θετικό στην προοπτική της ενότητας της Ορθοδοξίας. Ήταν η μετά από χρόνια αδελφική προσέγγιση των Πατριαρχών Αντιοχείας Ιωάννου και Ιεροσολύμων Θεοφίλου και η απόφασή τους να επιλυθεί άμεσα η διαφορά τους για τη δικαιοδοσία στο Κατάρ, που είχε επιφέρει την μεταξύ τους διακοπή της κοινωνίας.

Το Ανακοινωθέν της συνάντησης της Λευκωσίας γράφει σχετικά: «Κατά την ιδιαίτερη συνάντηση, την οποία είχαν οι δύο Προκαθήμενοι των Εκκλησιών Αντιοχείας και Ιεροσολύμων εν ειλικρίνεια, αδελφοσύνη και αγάπη, αντάλλαξαν διάφορες απόψεις επί του προβλήματος, το οποίο απασχολεί τις δύο τοπικές Εκκλησίες και εξέφρασαν την πρόθεση και αγαθή διάθεση να υπερβούν άμεσα τις δυσκολίες αυτές, ώστε να φθάσουν στην επιθυμητή Ευχαριστιακή κοινωνία».

Σε επισφράγιση της συμφωνίας τους οι δύο Προκαθήμενοι αντάλλαξαν δώρα και ασπασμό. Ό,τι επί χρόνια δεν κατάφεραν η ελληνική κυβέρνηση και το Φανάρι πέτυχε, προς τιμήν του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, με τη μεσολάβησή του.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.