Τελευταίες αναρτήσεις

21 Απριλίου 2019

ΓΙΑ ΤΗ NOTRE DAME

Δεν ήταν ένα κτίριο που καιγόταν, αλλά ένας πολιτισμός  

Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου* 

Η εικόνα του όμορφου αυτού καθεδρικού στις φλόγες συγκλόνισε όλη την υφήλιο: Μια πανέμορφη εκκλησία του 12ου αιώνα, σύμβολο του χριστιανισμού και της μεγαλοπρέπειας μιας εποχής όπου οι άνθρωποι κοίταζαν προς τον ουρανό αναζητώντας το θείο, καίγεται. Η εικόνα των Γάλλων όλων των ηλικιών να προσεύχονται και να ψάλλουν κοιτώντας τις φλόγες συγκινεί.

Ο πυργίσκος λυγίζει και πέφτει φλεγόμενος, και οι καρδιές όλων μας ραγίζουν μπροστά στις εικόνες Αποκάλυψης. Είναι η στιγμή που αντιλαμβανόμαστε ότι η θρησκεία και τα σύμβολά της είναι ακόμη ζωντανά σε αυτή την ήπειρο, ότι, ακόμη κι αν νομίζουμε ότι δεν είμαστε πια χριστιανοί, η Ευρώπη είναι χριστιανική. Οπως είπε ένας Γάλλος, «είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας με μια ιστορία που προηγείται της δικής μας ύπαρξης και που μας δεσμεύει». Είναι αυτή η ιστορία που καίγεται μπροστά μας και κάνει τα μάτια όλων να στραφούν ξανά προς τον ουρανό για να αναζητήσουν βοήθεια.

Η κατασκευή της Παναγίας των Παρισίων ξεκίνησε τον 12ο αιώνα και κράτησε δύο αιώνες. Την ίδια εποχή, μια σειρά από καθεδρικούς αφιερωμένους στην Παναγία χτίζεται σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, σηματοδοτώντας τη χρυσή εποχή του χριστιανισμού στη Δύση. Η λέξη «καθεδρικός» έχει ελληνική ρίζα. Η Εκκλησία είναι πλέον η έδρα του επισκόπου, η καρέκλα του ονομάζεται «cathedre» (καθέδρα) και δίνει το όνομά της σε αυτόν τον τύπο εκκλησίας. Η αρχιτεκτονική των ναών περνά από το λιτό ρομανικό στιλ στο γοτθικό, πιο περίτεχνο και πιο εντυπωσιακό. Χαρακτηριστικά της είναι το μεγάλο ύψος και η φωτεινότητα. Οποιος έχει επισκεφθεί καθεδρικό ναό θα έχει διαπιστώσει ότι, μπαίνοντας, αυτόματα υψώνεις το βλέμμα. Το κτίριο σε καλεί να αναζητήσεις το θείο.

Τα βιτρό, πραγματικά έργα τέχνης, έχουν τον ρόλο του βιβλίου, όπου οι αγράμματοι πιστοί της εποχής διαβάζουν τις ιστορίες της Αγίας Γραφής. Οι δημιουργοί τους δεν έχουν σκοπό να φωτίσουν απλά τον καθεδρικό. Παίζοντας με το φως, το σκοτάδι και τα χρώματα θέλουν να φωτίσουν την ψυχή του πιστού με ένα φως πνευματικό και να δημιουργήσουν τη μυστικιστική ατμόσφαιρα, η οποία κινείται ανάμεσα στο φως και το σκότος, στο καλό και το κακό.

Στην Εκκλησία αυτή στέφθηκε αυτοκράτορας ο Ναπολέων το 1804. Βανδαλίστηκε στη Γαλλική Επανάσταση και κόντεψε να καεί ολοσχερώς κατά την Κομμούνα του Παρισιού το 1871. Παραλίγο να κατεδαφιστεί με την πτώση του Ναπολέοντα, αλλά ο Ουγκό τη σώζει με το ομώνυμο έργο του, που γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές.

Επιζεί από όλες τις καταστροφές, τους πολέμους και τη φθορά του χρόνου, και στέκεται τραυματισμένη, αλλά όρθια μέχρι σήμερα, ακόμη και μετά την πυρκαγιά. Οταν όλοι συνειδητοποιήσαμε ότι δεν ήταν ένα κτίριο που καιγόταν, αλλά ένας πολιτισμός. 

*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III - Sorbonne Nouvelle 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.