22 Απριλίου 2019

Σφαφή των χριστιανών στην Σρι Λάνκα από τους ισλαμιστές.

Σε τραγωδία που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο εξελίσσεται η σφαγή των Χριστιανών πιστών στην Σρι Λάνκα.

Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από τις οχτώ εκρήξεις μέσα σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών με τον τελευταίο απολογισμό να κάνει λόγο για 290 νεκρούς και 500 τραυματίες όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αστυνομική πηγή.

Εν τω μεταξύ αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι οι αρχές της χώρας είχαν ενημέρωση 10 ημέρες νωρίτερα για πιθανές επιθέσεις σε «γνωστές εκκλησίες» από βομβιστές αυτοκτονίας.

«Πρέπει να δούμε γιατί δεν πείραμε ικανοποιητικά προληπτικά μέτρα» είπε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της χώρας Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε καθώς οι αρχές ασφαλείας υπάγονται στον πρόεδρο της Σρι Λάνκα, Μαϊθριπάλα Σιρισένα, με τους δύο πολιτικούς να μην έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους καθώς τον περασμένο Οκτώβριο ο ο Σιρισένα επιχείρησε να ανατρέψει τον Γουικρεμεσίνγκε.

Προς ενίσχυση των ισχυρισμών του πρωθυπουργού, ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών της Σρι Λάνκα ανήρτησε στο Twitter δύο φωτογραφίες από το υπόμνημα με τις πληροφορίες για επικείμενες επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας οι πληροφορίες μιλούσαν για μια ισλαμιστική οργάνωση, την NTJ (National Thowheeth Jama'ath) η οποία σκόπευε να διαπράξει «επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι εναντίον μεγάλων εκκλησιών» και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο.
 
Η οργάνωση αυτή ήταν μέχρι πρότινος γνωστή κυρίως για βανδαλισμούς βουδιστικών αγαλμάτων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις πολύνεκρες επιθέσεις, οι αρχές της Σρι Λάνκα έχουν προχωρήσει στη σύλληψη 13 υπόπτων από μια εξτρεμιστική ομάδα σε δύο τοποθεσίες μέσα και κοντά στην πρωτεύουσα Κολόμπο.

Όπως έχει ανακοινώσει η αστυνομία, μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται 35 ξένοι πολίτες από Βρετανία, Ολλανδία, Κίνα, Πορτογαλία και ΗΠΑ με Ουάσινγκτον και Λονδίνο να έχουν επιβεβαιώσει ότι έχουν σκοτωθεί υπήκοοι των δύο χωρών. Η Ινδία επίσης ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί τρεις υπήκοοί της, ενώ σύμφωνα με το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων LUSA ένας πορτογάλος πολίτης συγκαταλέγεται στα θύματα.

Τι συνέβη

Οι πρώτες από τις ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής, από τις 8:30 έως τις 9:00 τοπική ώρα (06:00-06:30 ώρα Ελλάδας), σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία μπροστά στην ακτή στην πρωτεύουσα Κολόμπο.

Τα ξενοδοχεία, το Shangri-La, το Kingsbury και το Cinnamon, απέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα το ένα από το άλλο.

Στο ξενοδοχείο Cinnamon, ένας βομβιστής-καμικάζι από τη Σρι Λάνκα που είχε κλείσει δωμάτιο δίνοντας το όνομα Μοχάμεντ Αζάμ Μοχάμεντ, πυροδότησε τη βόμβα ανάμεσα στους πελάτες που είχαν πάει στο εστιατόριο για πρωινό με στόχο να προκαλέσει το θάνατο όσων περισσότερων ανθρώπων ήταν δυνατόν.

Στο Shangri-La καταστράφηκε επίσης το εστιατόριο.

Παράλληλα, βόμβες εξερράγησαν μέσα σε τρεις εκκλησίες στις οποίες ρωμαιοκαθολικοί πιστοί είχαν συγκεντρωθεί για τη λειτουργία του Πάσχα. Στόχοι: η πασίγνωστη εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο, η εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο, περίπου τριάντα χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα, και μια εκκλησία στην πόλη Μπατικαλόα, στην άλλη πλευρά της χώρας, στις ανατολικές της ακτές.

Μερικές ώρες αργότερα, σημειώθηκαν άλλες δύο εκρήξεις. Η μία σε ξενοδοχείο σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας και η δεύτερη σε σπίτι σε βόρειο προάστιο του Κολόμπο, όπου καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί κατά τη διάρκεια αστυνομικής εφόδου.

Βρήκαν και βόμβα κοντά στο αεροδρόμιο

Αυτοσχέδια βόμβα εντοπίστηκε κοντά στο σημαντικότερο αεροδρόμιο του Κολόμπο κι εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς των ένοπλων δυνάμεων, γνωστοποίησε η αστυνομία της Σρι Λάνκα.

Πηγή προσκείμενη στην αστυνομία εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η «αυτοσχέδια» βόμβα βρέθηκε αργά χθες βράδυ σε δρόμο που οδηγεί στο μεγαλύτερο τερματικό του αεροδρομίου, που παραμένει ανοικτό -- υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας -- μετά τις πολυαίμακτες επιθέσεις της Κυριακής εναντίον κυρίως εκκλησιών και πολυτελών ξενοδοχείων, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 215 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 450 και πλέον. 

πηγή

Λίγα λόγια για την κατάσταση στην Σρι Λάνκα (απόσπασμα από ΕΔΩ) 

Δημογραφικά, από τον συνολικό πληθυσμό της Σρι Λάνκα (περίπου 22 εκ.), το 70% είναι Βουδιστές, το 12,6% Ινδουιστές, το 9,7% Μουσουλμάνοι και το 7,6% Χριστιανοί, σύμφωνα με απογραφή του 2012.  

Οι εθνοτικές και θρησκευτικές διαιρέσεις είναι η βασική αιτία της βίας που ταλαιπωρεί το νησί από το 1983.  

Στα 2009 οι κρατικές δυνάμεις νίκησαν τους αντάρτες «Τίγρεις των Ταμίλ», οι οποίοι επιχειρούσαν να αποσχίσουν εδάφη της χώρας προκειμένου να δημιουργήσουν μια ανεξάρτητη πατρίδα για την εθνική τους μειονότητα. Οι Ταμίλ είναι κυρίως παπικοί και μοιράζονται την ίδια θρησκεία με την εθνική μειονότητα των Σιναλέζων.

Ο ΟΗΕ εκτιμά πως ο αριθμός των νεκρών έπειτα από 26 χρόνια εμφυλίου πολέμου είναι περίπου 100.000. Τα κυβερνητικά στρατεύματα και οι «Τίγρεις των Ταμίλ» κατηγορήθηκαν για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που προκάλεσε τοπικές και διεθνείς εκκλήσεις για έρευνες.

Οι σημερινές επιθέσεις είναι οι βιαιότερες μετά από το τέλος του εμφυλίου πολέμου πριν από μια δεκαετία και έγιναν σε τουριστικές περιοχές με προφανή σκοπό να πληγεί η οικονομία της χώρας. Η Σρι Λάνκα ποτέ δεν ανέκαμψε πλήρως από τις πληγές του εμφυλίου και τα σημερινά γεγονότα προμηνύουν ένα πισογύρισμα που θα παρεμποδίσει σημαντικά τις προσπάθειες για ηρεμία στη χώρα.

Στην έκθεσή του 2018 για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Σρι Λάνκα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωνε τις αναφορές χριστιανικών ομάδων και εκκλησιών για πιέσεις που είχαν υποστεί προκειμένου να τερματίσουν τις λατρευτικές τους δραστηριότητες. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι βουδιστές μοναχοί προσπάθησαν επανειλημμένα να κλείσουν χριστιανικούς και μουσουλμανικούς λατρευτικούς τόπους. Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα έχει διαψεύσει αυτά τα περιστατικά.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.