Τελευταίες αναρτήσεις

25 Απριλίου 2019

Ρομπότ δικαστές, με την Τεχνητή Νοημοσύνη θα δούμε πολλά ακόμα ....

Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε ρόλο Δικαστή; Στην Εσθονία το προσπαθούν…

Του Γιάννη Παλιούρη

Αν μία χώρα στην Ευρώπη δείχνει διατεθειμένη να καταστήσει την τεχνολογία ζωτικό μέρος της υπόστασής της, αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η Εσθονία. Από το «ψηφιακό θαύμα» των προηγούμενων δεκαετιών έως την πρόσφατη στροφή προς το Industry 4.0, ο προσανατολισμός του Ταλίν κοιτάζει σταθερά προς τον τεχνολογικό Βορρά. Ωστόσο ακόμα και για τα δεδομένα της ψηφιακής Εσθονίας υπάρχουν επιλογές που μοιάζουν αμφιλεγόμενες. Όπως η επιλογή ενός προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης, για την απονομή Δικαιοσύνης!

Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο 28χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής Οτ Βέσμπεργκ και η αποστολή που του έχει αναθέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Εσθονίας είναι ξεκάθαρη: να αναπτύξει ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης το οποίο θα εκδίδει δικαστικές αποφάσεις, ως κανονικός Δικαστής, για υποθέσεις μικρών οικονομικών αξιώσεων, κάτω των 7.000 ευρώ.

Το έργο βρίσκεται ακόμα υπό εξέλιξη και πιθανότατα θα ξεκινήσει δοκιμαστικά αργότερα μέσα στο 2019, με τις πρώτες δίκες να αφορούν διευθέτηση διαφορών σε οικονομικές συμβάσεις. Η ιδέα είναι ότι οι διάδικοι θα «ανεβάζουν» τα απαραίτητα έγγραφα και άλλες σχετικές πληροφορίες στη σχετική πλατφόρμα και το πρόγραμμα θα εκδίδει απόφαση, η οποία ωστόσο θα μπορεί να προσβληθεί και να φτάσει σε φυσικό δικαστή. Το πρόγραμμα θα «στηθεί» έχοντας ως πρωτογενή πληροφορία περιπτώσεις που έχουν ήδη εκδικαστεί σε φυσικά δικαστήρια, ωστόσο δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ερώτημα που αναδύεται είναι γιατί οι Εσθονοί επιχειρούν να εισάγουν την Τεχνητή Νοημοσύνη στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης. Προφανώς όχι από καπρίτσιο ή κάποια ψηφιακή εμμονή. Ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός: ευελπιστούν ότι ένα τέτοιο σύστημα θα μπορέσει να εκκαθαρίσει μικρές οικονομικές υποθέσεις που συσσωρεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι θα αποδεσμευτούν για σοβαρότερες υποθέσεις ενώ παράλληλα η απονομή Δικαιοσύνης θα επιταχυνθεί.

Στο σημείο αυτό και ερχόμενοι στα του οίκου μας, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις, η επίλυση μιας δικαστικής διαφοράς για μια επιχείρηση στην Ελλάδα χρειάζεται κατά μέσο όρο τεσσεράμισι χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. 

Στην Εσθονία, πάντως, η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης σε κυβερνητικές υπηρεσίες δεν είναι κάτι… εξωτικό. Ήδη χρησιμοποιείται σε 13 τομείς, αντικαθιστώντας αντίστοιχες γραφειοκρατικές δομές. Για παράδειγμα, οι αγροτικές επιδοτήσεις δεν ελέγχονται πλέον από επιθεωρητές. Οι δορυφορικές εικόνες εδάφους που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, τροφοδοτούν έναν αλγόριθμο Βαθιάς Μάθησης. Ο αλγόριθμος αξιολογεί κάθε εικονοστοιχείο (pixel) των εικόνων, καθορίζοντας εάν ο αγρότης έχει καλλιεργήσει τα στρέμματα που έχει δηλώσει. Φυσικά σε περιπτώσεις όπου προκύπτει αδυναμία επεξεργασίας, επιλαμβάνεται επιθεωρητής του Υπουργείου Γεωργίας για επιτόπιο έλεγχο.
Προφανώς η Δικαιοσύνη είναι ένας τομέας με διαφορετικό ειδικό βάρος, σε σύγκριση με τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το εν εξελίξει πρόγραμμα εμπεριέχει υψηλό ρίσκο. 


Οι Εσθονοί έχουν συνηθίσει να ζουν με την τεχνολογία και εμπιστεύονται τις εφαρμογές της. Άλλωστε η χώρα οφείλει μεγάλο μέρος της οικονομικής της ανάπτυξης στην υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων. Αν, λοιπόν, η Τεχνητή Νοημοσύνη βοηθήσει στην γρήγορη και δίκαιη απονομή Δικαιοσύνης, όλα καλά. Σε περίπτωση, όμως, που υπάρξουν ζητήματα κακοδικίας ελλοχεύει ο κίνδυνος να τεθεί υπό αμφισβήτηση ο ίδιος ο ρόλος της τεχνολογίας στη δομή της κοινωνίας. 

liberal.gr
το είδαμε ΕΔΩ Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.