Τελευταίες αναρτήσεις

23 Απριλίου 2019

Άρχισαν να βαράν' οι... καμπάνες - Σκληρή κριτική Νταβούτογλου κατά του Ερντογάν


Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα ότι η συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους εθνικιστές ήταν επιζήμια για το AKP, το οποίο έχασε τον έλεγχο της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. 

Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι η πολιτική των συμμαχιών ήταν επιζήμια για το κόμμα μας, τόσο σε αριθμό ψηφοφόρων όσο και όσον αφορά την ταυτότητα του κόμματος», σημείωσε ο Νταβούτογλου σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία ασκεί κριτική στις πολιτικές του κόμματος μετά τις τοπικές εκλογές που έγιναν τον περασμένο μήνα στην Τουρκία. 

Ο Νταβούτογλου, εξέχουσα φυσιογνωμία του κόμματος, διετέλεσε πρωθυπουργός μεταξύ του 2014 και του 2016 προτού έρθει σε ρήξη με τον Ερντογάν. 

Εν τω μεταξύ, στον απόηχο της επίθεσης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε νέο πολιτικό μανιφέστο στο οποίο ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.

Ο Νταβούτογλου προβάλλει την άποψη ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) άρχισε να απομακρύνεται από τις ιδρυτικές αρχές του την περίοδο της υπόθεσης Γκεζί. Αυτή η απομάκρυνση κορυφώθηκε την περίοδο της δημοσιοποίησης των πολιτικών σκανδάλων και του αποτυχημένου πραξικοπήματος. 

Επίσης καλεί το κυβερνών ΑΚΡ να εστιάσει στα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι μετά τις εκλογές το ΑΚΡ παρουσιάζει εικόνα διάλυσης και έντονου εσωκομματικού αναβρασμού. 

Κριτική στον Ερντογάν: Το ΑΚΡ έχει απομακρυνθεί από τις ηθικές αρχές της τουρκικής κοινωνίας 

Σύμφωνα με τον πρώην Τούρκο πρωθυπουργό, το ΑΚΡ έχει απομακρυνθεί από τις αρχές της ηθικής και από μεγάλες μερίδες της τουρκικής κοινωνίας. Στις δημοτικές εκλογές, το ΑΚΡ γνώρισε ήττα στο δυτικό κομμάτι της Τουρκίας. Τα ποσοστά του παραμένουν υψηλά μονάχα στην ανατολική ενδοχώρα και στον Πόντο και σε αυτές τις περιοχές, οι Γκρίζοι Λύκοι βγαίνουν κερδισμένοι από την συμμαχία τους με το ΑΚΡ. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό του ΑΚΡ εμφανίζονται «σκοτεινές δυνάμεις» που επιχειρούν να επισκιάσουν τις αποφάσεις της ηγεσίας. Παράλληλα, το ΑΚΡ μετατρέπεται σε έναν μηχανισμό έγκρισης των αποφάσεων μιας αρχής (της προεδρίας της χώρας). 

Ο κ. Νταβούτογλου συμπεραίνει ότι το νέο προεδρικό σύστημα δεν έχει καταφέρει να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Τουρκία και η πολιτική πόλωση έλαβε νέες διαστάσεις με το νέο πολίτευμα. 

Υπό την σκιά όλων των προαναφερόμενων αρνητικών εξελίξεων, μια ημέρα πριν την 99η επέτειο ίδρυσης της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, ο κ. Νταβούτογλου καλεί την τουρκική κυβέρνηση να λάβει σειρά νέων πρωτοβουλιών. 

Οι προτάσεις του Νταβούτογλου

Πρώτα από όλα, τα ΑΚΡ πρέπει να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Παράλληλα, πρέπει να αποδεχθεί ότι η προεκλογική εκστρατεία του ήταν αποτυχημένη. Συνδέοντας τις δημοτικές εκλογές με εθνικά θέματα, το ΑΚΡ έφερε τη χώρα στα πρόθυρα μιας μεγάλης πολιτικής πόλωσης που είχε ως αποτέλεσμα την επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Στη νέα περίοδο η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη. Εξαιτίας αυτών των παρεμβάσεων και παρατυπιών η καταπολέμηση της Οργάνωσης ΦΕΤΟ σήμερα δεν είναι αποτελεσματική. Ο κ. Νταβούτογλου προτείνει την δημιουργία ενός νέου πολιτεύματος για την Τουρκία. Το νέο σύνταγμα θα πρέπει έχει λαϊκό, δημοκρατικό χαρακτήρα και να φέρει την υποστήριξη ολόκληρης της κοινωνίας. Το νέο πολίτευμα θα πρέπει οπωσδήποτε να σέβεται την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Στα πλαίσια αυτής της αρχής, ο πρόεδρος της χώρας θα πρέπει να χωρίσει τους δρόμους του με το κυβερνών κόμμα. 

Ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός στα πλαίσια της ανακοίνωσης του νέου πολιτικού μανιφέστου υπενθυμίζει ότι είναι ο τελευταίος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός της Τουρκίας και εστιάζει και σε άλλα σημαντικά πεδία. Υπογραμμίζει τη σημασία της ελευθεροτυπίας και αναφέρεται στα αρνητικά αποτελέσματα του ελέγχου των περισσότερων μέσων ενημέρωσης από την κυβέρνηση. Επίσης, αναφέρεται σε φαινόμενα διαφθοράς, κυρίως στα δημόσια έργα, και καλεί την κυβέρνηση να μην παραγνωρίσει τη σοβαρότητα της νέας οικονομικής κρίσης. 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Καθημερινή Κύπρου
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.