30 Μαρτίου 2019

DARK NET-DEEP WEB (μέρος 2ο)

συνέχεια από το 1ο μέρος

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Δίκτυα πρόσληψης δολοφόνων

Η σελίδα ονομάζεται Hitman Network και όταν ο ενδιαφερόμενος γράψει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα που θα ήθελε να «εξαφανίσει», η σελίδα ενεργοποιεί τρεις δολοφόνους προκειμένου να εκτελέσει την αγγελία αρκεί ο στόχος, όπως ενημερώνει, να μην είναι πολιτικός ή άτομο κάτω των 16 ετών. Η σελίδα παρέχει και έκπτωση 1% στους χρήστες που θα τη διαφημίσουν καθώς σε μήνυμα της αναφέρει χαρακτηριστικά : “Tell others about this shop, and earn 1% from every purchase they will make». 

Το άλλο μεγάλο δίκτυο πρόσληψης δολοφόνων ονομάζεται Assassination Market. Εδώ το όνομα του στόχου προστίθεται σε μια λίστα με ονόματα και στη συνέχεια οι χρήστες χρησιμοποιούν bitcoins προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τη δολοφονία. Ανάμεσα στα ονόματα της λίστας θα βρούμε τον πρώην διευθυντή της NSA, Keith Alexander, τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, Barack Obama και τον πρώην πρόεδρο της Federal Reserve, Ben Bernanke που έχει πλειοδοτηθεί με το ποσό των 75.000 δολαρίων (124.14 bitcoins).
O δημιουργός της σελίδας κυκλοφορεί με το ψευδώνυμο Kuwabatake Sanjuro και όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει μέσα από τα forums συζήτησης, φιλοδοξία του είναι η ανατροπή των κυβερνήσεων.


Πώς, όμως, ο δολοφόνος αποδεικνύει ότι έκανε την προβλεπόμενη δολοφονία; Πριν από κάθε δολοφονία, ο εκάστοτε πληρωμένος δολοφόνος δημιουργεί ένα αρχείο κειμένου με την προβλεπόμενη ημερομηνία του θανάτου, στη συνέχεια, χρησιμοποιεί μια κρυπτογραφική λειτουργία γνωστή ως hash για να μετατρέψει το αρχείο κειμένου σε μια μοναδική σειρά χαρακτήρων. Πριν από τη δολοφονία,επίσης, κάθε δολοφόνος ενσωματώνει τα στοιχεία του σε ένα λογαριασμό bitcoin όπου γίνεται η πληρωμή του. Όταν ο στόχος του δολοφόνου είναι νεκρός, στέλνει το αρχείο κειμένου στον Sanjuro, ο οποίος χρησιμοποιεί τα hashes για να βεβαιωθεί ότι τα αποτελέσματα ταιριάζουν με τον κωδικό που αποστέλλονται πριν από το θάνατο του στόχου. Ο Sanjuro κρατάει προμήθεια 1% για κάθε δολοφονία.

O υπόκοσμος του διαδικτύου

Όπως έγινε κατανοητό στις σελίδες του Deep Web τίποτα δε θυμίζει το επιφανειακό συμβατό διαδίκτυο και τους χώρους κοινωνικής δικτύωσης που κατά κόρον χρησιμοποιούν οι περισσότεροι. Εδώ δεν υπάρχουν καλοστημένες σελίδες, ούτε πολύχρωμες εικόνες. Εδώ επικρατεί το σκοτάδι του υποκόσμου,σα να κάνεις στη πραγματική ζωή βόλτα στις πιο αμαρτωλές γειτονιές όπου συχνάζουν εγκληματίες, περίεργοι και, φυσικά, οι Αρχές.

Όσοι δεν έχουν σχέση με όλα τα παραπάνω, επιθυμούν απλά πληροφορίες και οι πληροφορίες, αν γνωρίζει ο χρήστης πως να τις ανιχνεύσει, υπάρχουν.

Ο όγκος της πληροφορίας στο Deep Web θεωρείται πώς είναι 4πλασιος από ό,τι υπάρχει σήμερα σε αυτό που αποκαλούμε World Wide Web (WWW) και με πολύ πιο ποιοτικό περιεχόμενο, καθώς αρκετά στοιχεία δεν περνούν από λογοκρισία. Για την ακρίβεια, το σημερινό WWW υπολογίζεται στα 20 Terabyte πληροφοριών ενώ το Deep Web κάπου στα 8.000 Terrabyte!! Ο δικτυακός κόσμος του Deep Web δίνει την ικανότητα του μοιράσματος αρχείων πολύ εύκολα από υπολογιστή σε υπολογιστή χωρίς μεσολαβητές και για αυτό είναι και τόσο μεγάλος. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσο μεγάλος όγκος πληροφορίας μπορεί να υπάρχει σε εκατομμύρια προσωπικούς υπολογιστές σε σχέση με μερικές χιλιάδες κεντρικούς servers.

Πέρα, όμως, από το τεχνικό μέρος, εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι πώς ακριβώς επειδή υπάρχει ανωνυμία και τεράστια δυσκολία ελέγχου ροής πληροφορίας από τις Αρχές, είναι ένας παράδεισος για κάθε λογής παράνομη συναλλαγή και υπηρεσία.

Dark Net- Deep Web: Ένα παράλληλο on line σκοτεινό σύμπαν.

Χαρακτηριστικά υπάρχουν αφηγήσεις στον ξένο τύπο, από διάφορους ερευνητές που παρήγγειλαν ναρκωτικά ακόμα και όπλα και τους ήρθαν με το ταχυδρομείο σε ταχυδρομική θυρίδα που οι ίδιοι είχαν δηλώσει για να μην στοχοποιηθούν μετέπειτα. Όσο περίεργο και παράδοξο αν ακούγεται, στον χώρο αυτό υπάρχει μια μεγάλη μαύρη αγορά που πολλές φορές έχει κάνει την εμφάνιση της και στα ΜΜΕ παγκοσμίως (βλ. συλλήψεις για την μαύρη αγορά του Silk Road).

Οι Αρχές από κάθε χώρα σίγουρα προσπαθούν αλλά δεν είναι δυνατόν να ανταπεξέρθουν στην πρόκληση του Deep Web για τους παρακάτω λόγους:
  • Η αρχιτεκτονική του όλου δικτύου στηρίζεται στην απευθείας σύνδεση του χρήστη με τον άλλο χρήστη χωρίς παρέμβαση από τρίτους (βλ. πιστοποίηση) καθώς και στην ικανότητα να χαθεί το ίχνος σύνδεσης με το που θα κλείσει ο υπολογιστής του χρήστη(το λογισμικό TOR φροντίζει και κρύβει τα όποια στοιχεία με την αποσύνδεση κάνοντας διαγραφή τους από την πλευρά του).
  • Οι συναλλαγές γίνονται με bitcoin (μορφή ηλεκτρονικού νομίσματος). Το bitcoin είναι μη ανιχνεύσιμο καθώς δημιουργείται και εξαργυρώνεται με ηλεκτρονικό τρόπο χωρίς να μπορεί κάποιος να ακολουθήσει την διαδρομή του.
  • Δεν θέλουν οι ίδιες οι Αρχές να εξοντώσουν τον χώρο του Deep Web παρά την διάλυση του Silk Road, καθώς κατά δήλωση του αρχηγού του FBI, δήλωση που έγινε off the record, « είναι πιο εύκολο να βρίσκεις τους εγκληματίες εκεί που αισθάνονται πιο άνετα, παρά όταν τους ψάχνεις εκεί που θα κρύβονται συνεχώς».
Παρόλα αυτά, όμως, ο ψηφιακός κόσμος του Deep Web αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι στις υπηρεσίες αστυνόμευσης και πληροφοριών, οι οποίες και σπαταλούν τεράστιο δυναμικό και πόρους για τον εντοπισμό συνομιλιών και συναλλαγών μεταξύ προσώπων ενδιαφέροντος αλλά και μελλοντικών υπόπτων.

Μαζί με αυτούς, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από διάφορους ακτιβιστές, δημοσιογράφους και πάσης φύσεως ενδιαφερόμενους ερευνητές που ψάχνουν σε chat rooms ( IRC ) και σε forums του Deep Web για την διαφορετική είδηση που δεν θα έχει περάσει από λογοκρισία. Είναι γνωστό ότι η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» συμβουλεύει τα μέλη της να το χρησιμοποιούν για να έρχονται σε επαφή με τις πηγές τους, στην περίπτωση που θέλουν να διασφαλίσουν πως θα μείνει μυστική η ταυτότητα όσων επικοινωνούν. Άλλωστε, αρκετές ειδήσεις και στοιχεία πρώτα εκεί βγήκαν σαν ανακοινώσεις και μετά στον υπόλοιπο κόσμο (βλ. στοιχεία περί Snowden και Wikileaks). 

Το Deep Web συνοπτικά: 

· Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με το Deep Web είναι σήμερα 400 με 550 φορές μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως ορίζει το World Wide Web.
· Tο Deep Web περιέχει 8.000 terabyte πληροφοριών ενώ το επιφανειακό Web (εκείνο δηλαδή το Web που βρίσκουμε από τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης) περιέχει 20 terabyte πληροφοριών.
· Το Deep Web περιέχει περίπου 550 δισεκατομμύρια μεμονωμένα έγγραφα σε σύγκριση με το 1 δισεκατομμύριο που υφίστανται στο επιφανειακό Web.
· Περισσότερες από 200.000 βαθιά κρυμμένες ιστοσελίδες υπάρχουν σήμερα.
· Οι εξήντα, μόνον, από τις μεγαλύτερες βαθιά κρυμμένες τοποθεσίες Web περιέχουν συνολικά περίπου 750 terabytes πληροφοριών – ήδη, αυτές από μόνες τους, υπερβαίνουν το μέγεθος του επιφανειακού Web κατά σαράντα φορές.
· Το Deep Web είναι η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη κατηγορία των νέων πληροφοριών στο Διαδίκτυο.
· Η ποιότητα του περιεχομένου του Deep Web είναι 1.000 έως 2.000 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του «επιφανειακού Ιστού».
· Το περιεχόμενο του Deep Web είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε ανάγκη πληροφόρησης και αγοράς.
· Περισσότερο από το ήμισυ του περιεχομένου του Deep Web βρίσκεται σε συγκεκριμένες βάσεις δεδομένων.
· Ένα ποσοστό 96% του Deep Web είναι προσβάσιμες στο κοινό πληροφορίες – που δεν υπόκεινται σε τέλη ή συνδρομές.


Αυτοί που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια, είναι χάκερ, επιστήμονες, έμποροι ναρκωτικών, αστρονόμοι, δολοφόνοι, φυσικοί, επαναστάτες, κυβερνητικοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, ομοσπονδιακοί, τρομοκράτες, διεστραμμένοι, ανθρακωρύχοι δεδομένων, απαγωγείς, κοινωνιολόγοι και κάθε λογής περίεργοι.

Τεχνικά στοιχεία.

Ο κόσμος του Dark Net/ Deep Web μπορεί να φαντάζει μυστηριακός και προκλητικός για να μπει κάποιος, είναι, όμως, και πολύ επικίνδυνος. Ο χώρος κρύβει εγκληματίες κάθε είδους από Hackers μέχρι και οργανώσεις εγκλήματος και τρομοκρατίας που δεν θα διστάσουν να στοχοποιήσουν όποιον, πιθανόν, θεωρήσουν ότι μπορεί να τους κάνει ζημιά ή «ψαχουλεύει» πάρα πολύ. Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και για τις Αρχές, που με ειδικές ομάδες ερευνούν και αυτές διάφορες σελίδες για πιθανούς μελλοντικούς εγκληματίες και τρομοκράτες.

Οι σελίδες του Dark Net, όπως προαναφέραμε, δεν είναι κλασσικής μορφής (domain suffix π.χ. com, .gr, .net) αλλά έχουν την μορφή name.onion και δεν είναι προσβάσιμες από κλασσικούς browsers όπως είναι ο internet explorer ή ο Mozilla. H χρήση του TOR λογισμικού είναι απαραίτητη για αυτό και απαιτείται η εγκατάσταση του στον υπολογιστή του χρήστη. 

Η χρήση του TOR λογισμικού μπορεί να δίνει ανωνυμία αλλά δεν παρέχει 100% ασφάλεια αφού η σύνδεση end-to-end δεν συλλέγεται από κάποια μηχανή αναζήτησης και δεν καταγράφεται ως κίνηση εισόδου σε κεντρικό server αλλά τα στοιχεία της ΙΡ όπως η ημερομηνία/ώρα και η χρήση του λογισμικού καταγράφονται από τον πάροχο σύνδεσης.

Έτσι, μπορεί να μην καταγράφεται το περιεχόμενο της επικοινωνίας (data recording/intercepting/logging) αλλά η σύνδεση με το λογισμικό TOR καταγράφεται όταν εκκινεί και όταν κλείνει (audit session) με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ίχνος που δεν θα έχει τη δυνατότητα ο χρήστης να καθαρίσει.

Πέραν τούτου, υπάρχουν και άλλα τεχνικά στοιχεία που καταγράφονται (π.χ. MAC address) στα οποία μπορούν οι αρχές να ανατρέξουν, αν και εφόσον θεωρήσουν πώς αξίζει ο κόπος να παρακολουθούν όταν συνδέεται κάποιος με TOR και από εκεί και πέρα να ακολουθήσουν ένα μοτίβο (pattern) για το πότε έχει κάποιος σύνδεση με συγκεκριμένη σελίδα στο Dark Net. Κάπως έτσι έδρασαν οι αρχές στον τρόπο που κινήθηκαν για να κλείσουν το Silk Road.

συνεχίζεται στο 3ο μέρος

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics and Daily News



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.