22 Μαρτίου 2019

Ο Νίκος Λυγερός για το Σκοπιανό, την ΑΟΖ, την Κύπρο, την κυβέρνηση και το Brexit.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Μετά το Σκοπιανό έρχεται η ΑΟΖ

Όταν βλέπουμε με ποιον τρόπο χειρίστηκε και διαχειρίζεται το Σκοπιανό η κυβέρνηση, μόνο που σκέφτεται να μιλήσει για το θέμα της ΑΟΖ είναι ήδη σήμα κινδύνου. Όταν θα αρχίσει να μιλά για τις ακτές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε και η Κύπρος που σε επίσημο επίπεδο αδιαφόρησε για το θέμα του Σκοπιανού, θα φοβηθεί. Διότι το σκεπτικό του κυβερνώντος κόμματος είναι ριζικά διαφορετικό από την προηγούμενη κυβέρνηση που προωθούσε τα κοινά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου. 

Η τωρινή κυβέρνηση έδωσε το στίγμα της στο Σκοπιανό και φάνηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και τώρα προσπαθεί να αναμειχθεί στο θέμα της ΑΟΖ με το δικό της ύφος. Βλέπουμε ότι υπολογίζει ελάχιστα το Δίκαιο της Θάλασσας, σε βαθμό που αναρωτιόμαστε αν της είναι γνωστό και κάνει δηλώσεις με τουρκικά επιχειρήματα. Το γεγονός ότι θέλει να αναμείξει την Τουρκία στην ενεργειακή σκακιέρα της Μεσογείου αντιστοιχεί με την αδιαφορία περί συμμαχικού άξονα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και του τριπλού σημείου επαφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Είναι σαν να μην ξέρει τίποτα για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med και για το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector. Και βέβαια κάνει σαν να αγνοεί παντελώς την υψηλή στρατηγική των συμβολαίων των θαλάσσιων οικοπέδων στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας.

πηγή 

Οι ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου δεν είναι για πούλημα

Πρέπει να δώσουμε να καταλάβει στο κυβερνών κόμμα ότι οι ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου δεν είναι για πούλημα, ακόμα κι αν έχει τα χαρακτηριστικά του ραγιαδισμού μέσω της ιδεολογίας που δεν σέβεται τον Ελληνισμό. Έχει δείξει δείγματα γραφής στο θέμα του Σκοπιανού και ξέρουμε πώς μπορεί να λειτουργήσει και στα Ελληνο-τουρκικά θέματα. Μόνο που δεν έχει αντιληφθεί ότι η Τουρκία δεν είναι παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο, διότι αυτή δεν είναι στο Αιγαίο. Οι χώρες που λειτουργούν πάνω στη σκακιέρα είναι βέβαια ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα με ζώνη επαφής με τη Λιβύη και την Ιταλία. 

Η Τουρκία θέλει δεν θέλει δεν μπορεί να παίξει στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των ΑΟΖ που υπάρχουν στην περιοχή. Η Τουρκία βέβαια παίζει στη Μαύρη θάλασσα επειδή γενοκτόνησε τους Έλληνες του Πόντου και τους Αρμένιους, για να μην ξεχνάμε τα ιστορικά δεδομένα, ειδικά φέτος που διανύουμε τα εκατό χρόνια της αιωνόβιας γενοκτονίας. Έτσι όταν άτομα της κυβέρνησης προσπαθούν να μας εξηγήσουν ότι ο Ελληνισμός καταπατά τα τουρκικά συμφέροντα επειδή έχει μεγάλη ακτογραμμή, θα ήταν καλό να κάνουν μια επικαιροποίηση των γνώσεών τους για τα ιστορικά θέματα, για να μην ξεφύγουν ανορθόδοξα από την υψηλή στρατηγική του Ελληνισμού.  

πηγή 

Οι δομικές δυσκολίες του Brexit

Τώρα μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με βάση το Άρθρο 50, είναι όλο και περισσότεροι αυτοί που βλέπουν τις δομικές δυσκολίες του Brexit. Τίποτα δεν είναι εύκολο σε αυτή τη διαδικασία, ενώ οι φανατικοί του Brexit έλεγαν το αντίθετο. Δεν είναι βέβαια η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα πληρώσει τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά το αντίθετο. Έτσι φαίνεται πια ότι οι υποστηρικτές του Brexit δεν έχουν καμία αξιοπιστία και γι’ αυτό όλοι οι Βρετανοί αναρωτιούνται αν θα έπρεπε να κάνουν ένα νέο δημοψήφισμα. Μάλιστα στο ενδιάμεσο υπάρχει ακόμα και αίτημα για παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης, διότι κατέρρευσε το πλαίσιο για μία συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έχουν βαρεθεί τα τερτίπια των Άγγλων και θεωρούν ότι φτάνουν οι διαπραγματεύσεις πια. Έτσι η λογική της αποχώρησης φαίνεται όλο και πιο ευάλωτη και θα πρέπει να βρεθούν στρατηγικές επιλογές για να υποστηριχτεί ακόμα και η παράταση. Διότι δεν θέλουν οι Ευρωπαίοι αυτή η παράταση να είναι απλώς ένας τρόπος για να κερδηθεί χρόνος κι επί της ουσίας να μην είναι τίποτα άλλο από μία νέα καθυστέρηση που σπαταλά τον χρόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που έχει να πάρει τόσες στρατηγικές αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. 

πηγή 

Από τα κοινωνικά δίκτυα στις ανθρώπινες σχέσεις

Δομικά τα κοινωνικά δίκτυα είναι φτιαγμένα για τα άτομα που είχαν δυσκολίες για ν’ αποκτήσουν ανθρώπινες σχέσεις. Έτσι εμφανίστηκαν ανώνυμα συστήματα που βασίζονται στις ανοικτές και μαζικές συναλλαγές. Όμως αυτός ο φανατισμός οδήγησε στην ουσιαστική απουσία σχέσης μεταξύ συγγραφέα και αναγνωστών. Η ανοιχτή εξομολόγηση του καθενός για το καθετί, άρχισε να κουράζει τους ακροατές. Έτσι σιγά σιγά δημιουργείται μια νέα αλλαγή φάσης που βασίζεται στην πιο άμεση σχέση του αποστολέα και του αποδέκτη. Δεν πρόκειται πια για μία τυφλή δικτύωση που διαχειρίζεται ένα ανώνυμο σύστημα. Όλα έχουν ένα όνομα και όλοι έχουν μία προσωπικότητα. 

Έτσι όσοι θέλουν να ξεπεράσουν το επίπεδο της ατομικής επαφής, μπορούν να επιλέξουν την ανθρώπινη σχέση. Με την ηλεκτρονική επιστολή ο καθένας μπορεί να προσεγγίσει άμεσα τον άλλον κι αν δεν τον ενδιαφέρει κάτι, μπορεί να διαγραφεί από τον κατάλογο των παραληπτών μετά από ένα απλό αίτημα. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μία σχέση που δεν είναι πια εξάρτηση. Κι αν αυτή η σχέση είναι διαχρονική, τότε μπορεί να φτάσει το επίπεδο του δεσμού, αλλά χωρίς δεσμά. Έχουμε λοιπόν ένα φαινόμενο ανάδρασης μετά από τον κορεσμό λόγω του ανώνυμου πλήθους. Και βλέπουμε ότι οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα βαθύ νευρωνικό δίκτυο, το οποίο είναι βέβαια μη συγκρίσιμο με τα κοινωνικά δίκτυα.

πηγή 

Κυβέρνηση ενάντια στην Ομογένεια

Η κυβέρνηση επειδή αντιλαμβάνεται τον ρόλο που παίζει η Ομογένεια σε αυτόν τον νέο Μακεδονικό Αγώνα, προσπαθεί πάση θυσία με χρήματα και με επαφές επί τόπου να διαμορφώσει μια νέα κατάσταση όπου οι ομογενείς να μην είναι τόσο ανοιχτά εναντίον του Προσυμφώνου, έτσι ώστε να μην επηρεάζουν τους Έλληνες της Ελλάδας που θα ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές. Η κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις τεχνικές που έχει εφαρμόσει στην Ελλάδα για να φιμώσει τους δημοσιογράφους σε διάφορες περιοχές της χώρας δίνοντας οικονομικά κίνητρα, λες και η πατρίδα εξαγοράζεται με αυτόν τον τρόπο. 

Ο στόχος της κυβέρνησης στο εξωτερικό είναι πάντα οι κοινότητες, διότι πάντα υπάρχει μια κυβερνητική σχέση λόγω δομής. Έτσι ποντάρει πάνω σε αυτήν την αδυναμία. Όμως η Ομογένεια έμαθε να αντιστέκεται, διότι στην προκειμένη περίπτωση μιλούμε για κανονικές επιθέσεις σταλινικού τύπου με λογοκρισία και απαγορεύσεις. Διότι μπορεί να υπάρχουν κομματικά στελέχη που προσπαθούν να ελέγχουν την κατάσταση, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία έχει καταλάβει το κυβερνητικό παιχνίδι που παίζεται και παλεύει για ν’ απαλλαγεί η Ελλάδα από αυτή τη μορφή σταλινισμού, διότι παραμένει η πατρίδα της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

πηγή 

Δεν υπάρχει λόγος να μην αντισταθούμε

Ο καθένας στο επίπεδό του με τις προσβάσεις του μπορεί να παράγει ένα έργο για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Δεν υπάρχει λόγος να μην αντισταθούμε. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την Μακεδονία μας επειδή η κυβέρνηση θα ήθελε να τη θάψει μέσα στη λήθη μέσω του Προσυμφώνου των Πρεσπών. Δεν πρόκειται να παραδώσουμε την ΑΟΖ μας στα χέρια της Τουρκίας επειδή το θέλει η κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε το Κυπριακό επειδή δεν αγγίζει τον σταλινισμό. Είμαστε Έλληνες κι έχουμε μάθει να αντιστεκόμαστε και να μην γονατίζουμε μπροστά στους εχθρούς. Διότι εδώ δεν είναι μόνο προδότες όπως λένε μερικοί, χωρίς να σκεφτούν ότι ο προδότης ήταν κάποτε μαζί σου πριν σε προδώσει. 

Εδώ έχουμε να κάνουμε με εχθρούς του Ελληνισμού διότι τον μισούν και δεν βλέπουν τι αντιπροσωπεύει για την Ανθρωπότητα. Μπορεί μάλιστα μερικοί να το βλέπουν και γι’ αυτόν τον λόγο έχουν πιο πολλές άγριες διαθέσεις. Δεν μπορούν να αποδεχθούν το έργο του Ελληνισμού και αμφισβητούν τα πάντα. Και αυτό επειδή αποτελεί αντιπαράδειγμα της θεωρίας τους. Όμως ο Ελληνισμός θα είναι εδώ ακόμα και μετά το τέλος τους, διότι είναι ανθεκτικός και ξέρει να παλεύει και με ύπουλους εχθρούς. 

πηγή 

Το μήνυμα των ευρωπαϊκών εκλογών

Το μήνυμα των ευρωπαϊκών εκλογών πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να δείχνει σε όσους υποστήριξαν, ψήφισαν και υποστηρίζουν ακόμα και τώρα το Προσύμφωνο των Πρεσπών ότι δεν έχουν τη θέση τους στην Ευρωβουλή. Κι ότι είναι απαράδεκτο όταν προωθούν τέτοιες ιδέες, να θέλουν να το κάνουν σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Διότι για το Σκοπιανό θα έχουμε ανάγκη και τους ευρωβουλευτές μας. Ποιος από αυτούς που υπερψήφισε το Προσύμφωνο θα μπορούσε να μας βοηθήσει για ευρωπαϊκά δεδομένα. Πολύ απλά, κανένας. Διότι τα πιστεύω τους, αν μπορούμε να τα ονομάζουμε με αυτόν τον τρόπο, είναι ριζικά διαφορετικά από αυτά του Ελληνισμού. 

Κατά συνέπεια όσο περισσότεροι θα είμαστε στην Ευρωβουλή που θα παλεύουμε για την ακύρωση του Προσυμφώνου τόσο το καλύτερο για τον ελληνικό λαό και βέβαια τον Ελληνισμό. Οι εκλογές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα έχουν φέτος και έναν εθνικό χαρακτήρα και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να είναι μαζική η συμμετοχή μας. Έτσι ώστε να μην υπάρχει καμιά δικαιολογία. Ενωμένοι οι Έλληνες, επειδή βλέπουμε τώρα τις εξελίξεις, πρέπει να αντισταθούμε στρατηγικά και αποτελεσματικά για να καταλάβουν οι εχθροί μας ότι τέλειωσαν τα αστεία του Kundera κι ότι θα απελευθερωθούμε θέλουν δεν θέλουν. 

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.