28 Φεβρουαρίου 2019

Τι επιδιώκει η Τουρκία με το δόγμα «Γαλάζια Πατρίδα»

Γράφει η Αντωνία Δήμου
Οι προσδοκίες της Άγκυρας για άμεση αποκατάσταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και απόδοση σε αυτή κεντρικού εποπτικού ρόλου στη ζώνη αποκλιμάκωσης που πρόκειται να δημιουργηθεί στην βόρεια Συρία διαψεύστηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Ουάσιγκτον. Στην πραγματικότητα, ο δρόμος για την ολοκληρωμένη αποκατάσταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων είναι τραχύς. Αυτό αποδεικνύουν οι αντιδράσεις των ΗΠΑ σε νομοθετικό και προεδρικό επίπεδο, τόσο ως προς το ζήτημα της απόκτησης του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, όσο και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δεν είναι τυχαίο ότι αν και ο Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος βρίσκονταν την Ουάσιγκτον, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας ανησυχίες για τον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης στην Τουρκία με αφορμή την καταδίκη από τουρκικό δικαστήριο 16 εκπροσώπων από τους χώρους της δημοσιογραφίας, του επιχειρείν και της κοινωνίας των πολιτών.

Tα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η Τουρκία λόγω των πολιτικών που αναπτύσσει στο εσωτερικό της σε συνδυασμό με την ανεπιτυχή υλοποίηση του δόγματος Νταβούτογλου περί «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» την έχουν κατατάξει στους γεωπολιτικούς ταραξίες που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Η απόφαση του προέδρου Ερντογάν να συμπήξει συμμαχία με τους Τούρκους Εθνικιστές αντί των Κούρδων στις επικείμενες δημοτικές εκλογές και ο αποκλεισμός της Άγκυρας από τους αμερικανικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς στην βόρεια και βορειοανατολική Συρία εξηγούν εν πολλοίς την τρέχουσα κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα και η Κύπρος κατατάσσονται στο μέτωπο χωρών που κατέχουν σημαντικό ρόλο στην αμερικανική στρατηγική της Ανατολικής Μεσογείου.
 

Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» 

H πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan) που πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 27 Φεβρουαρίου έως και τις 3 Μαρτίου 2019 εντάσσεται στο πλαίσιο του ομώνυμου τουρκικού οράματος που στοχεύει στη δημιουργία διεκδικήσεων σε μία θαλάσσια περιοχή έκτασης 462 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σε αυτή την θαλάσσια περιοχή συγκαταλέγεται το σύμπλεγμα Καστελόριζου-Ρόδου-Καρπάθου, η νοτιοανατολική Κρήτη και η Κύπρος.

Προδήλως, η Τουρκία επιδιώκει την υλοποίηση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για εμπέδωση της τουρκικής παρουσίας στις θαλάσσιες οδούς του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου είτε θέτοντας υπό τον στρατιωτικό της έλεγχό με την έκδοση ΝΟΤΑΜ περιοχές μεταξύ Ρόδου, Καστελόριζου και Κρήτης είτε αποστέλλοντας το σεισμογραφικό πλοίο Μπαρμπαρός εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Με τη διεξαγωγή της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», η Άγκυρα επιχειρεί αφενός να προσδώσει ένα διεθνή μανδύα στις πάγιες διεκδικήσεις της επί θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο καθώς στην επικείμενη άσκηση αναμένεται να συμμετέχουν χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αφετέρου επιδιώκει να κατευνάσει το εσωτερικό εθνικιστικό μέτωπο εν όψει των δημοτικών εκλογών καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ασκούν κριτική στην τουρκική κυβέρνηση, όπως αυτές βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), για την κυβερνητική αποτυχία να υποστηριχθεί ολοκληρωμένο ενεργειακό πρόγραμμα για την εξεύρεση και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι θέσεις του Τούρκου επιτελάρχη 

Αναμφίβολα, η αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» εξυπηρετεί την πάγια στρατηγική των τουρκικών διεκδικήσεων σε ελληνικά χωρικά ύδατα και έλεγχο των θαλασσίων οδών ώστε να ευνοηθεί η τουρκική ιδιοποίηση ή η συνδιαχείριση θαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων. Η επικείμενη άσκηση αποτελεί μάλιστα αναπόσπαστο τμήμα του σχεδίου pax Turcana βασικός εκφραστής του οποίου είναι ο νυν επιτελάρχης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχος Τζιχάτ Γιαγτζί.

Ο Γιαγτζί υποστηρίζει την παράκαμψη της Κύπρου και του συμπλέγματος του Καστελόριζου ώστε να οριοθετηθεί η τουρκική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη απευθείας με κάθε χώρα ξεχωριστά της Ανατολικής Μεσογείου. Η εν λόγω τουρκική θέση παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) στο οποίο Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος παρά το γεγονός ότι η ίδια επιλεκτικά το εφαρμόζει σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο εξαφανίζει την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου ώστε να αποκοπεί η ζώνη επαφής των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας και Κύπρου, εγείροντας με αυτό τον τρόπο τουρκικές διεκδικήσεις στα θαλάσσια οικόπεδα 1, 4, 5, 6 και 7 που βρίσκονται εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Το σχέδιο pax Turcana υποστηρίζεται πλήρως από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και συνοδεύεται από πακέτο χαρτών, μέρος των οποίων επέδειξε ο ίδιος στο πρόσφατο παρελθόν τόσο στον τουρκικό Τύπο όσο και κατά τις επίσημες συνομιλίες στη διάρκεια επίσκεψης του στην Λιβύη.

Ο εθνικισμός, και ο εγγενής τυχοδιωκτισμός της Τουρκίας αναμένεται να ενταθούν έτι περαιτέρω το προσεχές χρονικό διάστημα τη στιγμή μάλιστα που ίδια θεωρεί ότι βρίσκεται εκτός νυμφώνος τόσο όσον αφορά τους αμερικανικούς σχεδιασμούς ασφάλειας στην βόρεια και βορειοανατολική Συρία όσο και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως εκ τούτου, η αύξηση της προκλητικότητας της γειτονικής χώρας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου θα πρέπει να αποτιμηθεί ως αναμενόμενη και όχι ως μία έκπληξη.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.