25 Φεβρουαρίου 2019

Βουλευτικά δάνεια

Γιατί όφειλαν να έχουν απαγορευτεί οι χορηγήσεις σε πολιτικούς 

Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου* 

Τις τελευταίες ημέρες μάθαμε ότι οι τράπεζες, ακόμη κι αν είναι χρεοκοπημένες, δίνουν σε βουλευτές -αν είναι και υπουργοί ακόμη καλύτερα- ασύλληπτα ποσά, απλά για να καταναλώσουν. Διότι είναι γνωστό ότι η χώρα δεν πάσχει από επενδύσεις, από κατανάλωση πάσχει.

Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Πολάκης έλαβε 100.000 ευρώ για να τα καταναλώσει όπως νομίζει, υποθηκεύοντας ξανά το ήδη υποθηκευμένο σε τράπεζα σπίτι του. Υποθέτω ότι αν του τελειώσουν τα 100.000 του κ. Πολάκη, αλλά οι καταναλωτικές του ανάγκες συνεχίσουν να υπάρχουν, θα βρεθεί μια τράπεζα να του δώσει ό,τι έχει ανάγκη ο άνθρωπος υποθηκεύοντας το ακίνητο για τρίτη φορά. Και αυτό βεβαίως θα μπορεί να συνεχίζεται εις τον αιώνα των αιώνων, αμήν, καθώς όλοι είναι ίσοι, αλλά μερικοί είναι πιο ίσοι. Γνωστά αυτά.

Καλά θα ήταν βέβαια ο κ. Πολάκης να ήταν η μοναδική περίπτωση πολιτικού που εξαργύρωσε τη θέση του με δάνεια. Ανατρέχοντας σε παλαιότερα δημοσιεύματα διαπιστώνουμε ότι και άλλοι πολιτικοί έχουν λάβει τεράστια ποσά δανεικά και σύμφωνα με την έρευνα αγύριστα. Ετσι ο κ. Χαϊκάλης πήρε 1.043.460 ευρώ και χρωστά 949.071 ευρώ, ο κ. Κουίκ έχει 11 δάνεια που ανέρχονται σε 870.500, ο κ. Μουμουλίδης 577.284 ευρώ, ενώ η κυρία Σπυράκη χρωστά, σύμφωνα με τον Τύπο, περίπου 700.000 ευρώ έχοντας λάβει επτά δάνεια. Η Τράπεζα Πειραιώς τής έδωσε μάλιστα το 2014 430.000 ευρώ.

Υπάρχουν αρκετοί ακόμη με δάνεια του μισού εκατομμυρίου, τα οποία, ως φαίνεται, παίρνουν εύκολα και αβίαστα, γιατί προφανώς «έχουν κούτελο», που λέει και ο σοφός ελληνικός λαός ο οποίος τους ψηφίζει. Εκτός από κούτελο πιθανόν να έχουν κάποιο χιλιοϋποθηκευμένο ακίνητο. Κι αν δεν έχουν ακίνητο, δεν πειράζει. Εχουν την καλύτερη εγγύηση. Τη βουλευτική καρέκλα, η οποία αξίζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ακόμη κι αν την έχεις αποκτήσει ως διάττων αστέρας. 

Ερχονται λοιπόν από τη μία οι τράπεζες, οι οποίες δίνουν τα θαλασσοδάνεια σε κάποιους που δεν έχουν τα εισοδήματα για να τους αποπληρώσουν, φαινομενικά τουλάχιστον, και ζητάνε από τον κόσμο να σφίξει το ζωνάρι και να τις «ανακεφαλαιοποιήσει». Διότι έπεσαν έξω. Αναρωτιέμαι γιατί πραγματικά. Ερχονται και από την άλλη αυτοί που πήραν τα θαλασσοδάνεια, ενώ γνώριζαν ότι ο μόνος τρόπος να τα πληρώσουν ήταν να κερδίσουν το Τζόκερ, και ψηφίζουν υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης.

Και έρχονται όλοι αυτοί και σου μιλάνε για μεταρρυθμίσεις, ενώ συνεχίζουν να δίνουν θαλασσοδάνεια. Δάνεια που κανονικά θα έπρεπε να παίρνουν μόνο σοβαροί επιχειρηματίες, για επενδύσεις, και όχι πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία η δανειοδότηση θα έπρεπε να έχει απαγορευτεί για ευνόητους λόγους.

*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III - Sorbonne Nouvelle 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.