Τελευταίες αναρτήσεις

10 Φεβρουαρίου 2019

Σε τίποτε δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους Τούρκους

Η Τουρκία, εδώ και δεκαετίες, αλλά με αύξουσα ένταση, επιμένει πάντα να περιλαμβάνει στην ατζέντα των συζητήσεων όλες τις απαιτήσεις της.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Άγκυρα απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει έδαφος συνεννόησης με τους Τούρκους σε κανένα από τα ζητήματα μείζονος πολιτικής.

Ως εκ τούτου, ο μοναδικός λόγος συζητήσεων μαζί τους, είναι η κατά διαστήματα επίτευξη "ησυχίας" στο Αιγαίο, γεγονός που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως αυτήν την στιγμή τον κ. Τσίπρα, ώστε να μη βρεθεί κατά την προεκλογική περίοδο στη δύσκολη θέση να πάρει αποφάσεις που δεν θα ζημιώσουν την Ελλάδα, αν η Τουρκία συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά.

Τόνισα και προχθές και το επαναλαμβάνω, ότι αυτός πρέπει να ήταν ο μοναδικός λόγος που πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στην Άγκυρα. Άλλωστε, από τις συνήθεις διαρροές, λέγεται ότι συζητήθηκε να υπάρχει εκατέρωθεν αποφυγή εμπλοκών κατά την διάρκεια εορτών και την θερινή περίοδο.

O Kαλίν, ήδη από την παραμονή της επίσκεψης, είχε θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, όλες τις απαιτήσεις Ερντογάν, οι οποίες εκ προοιμίου είναι απορριπτέες [η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, ή η συζήτηση για τον ΤΑΡ και τον Turkısh Stream, δεν λογίζονται φυσικά στα ζητήματα μείζονος πολιτικής].

Έκανε λόγο για "τουρκική" μειονότητα στη δυτική Θράκη, ανέφερε πως στο τραπέζι θα τεθούν "το Αιγαίο, η Μεσόγειος, η υφαλοκρηπίδα και τα νησιά". Και όσον αφορά την Κύπρο, επανέλαβε τα περί ισοτιμίας Ε/κ και Τ/κ.

Σημειώνω, πως με τον όρο ισοτιμία, που αποδέχθηκε ο Ν. Αναστασιάδης τον Φεβρουάριο του 2014, στη συνάντησή του με τον Ακιντζί, οι Τούρκοι δεν εννοούν πολιτική ισότητα όλων των Κυπρίων, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, κατάσταση που είναι αυτονόητη, αλλά ίσα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων, 50%-50%. Στις επιθέσεις που δέχθηκε ο Ν. Αναστασιάδης από τον πολιτικό κόσμο Κύπρου γι’ αυτήν την αποδοχή, υποστήριξε πως εννοούσε το 80-20% της πληθυσμιακής σύνθεσης που είχε η Κύπρος το 1974. Το θέμα βεβαίως στα γραπτά κείμενα, δεν είναι τι εννοεί ο καθένας, αλλά τι υπογράφει.

Η Τουρκία, εδώ και δεκαετίες, αλλά με αύξουσα ένταση, επιμένει πάντα να περιλαμβάνει στην ατζέντα των συζητήσεων όλες τις απαιτήσεις της, οι οποίες ναι μεν δεν γίνονται αποδεκτές, αλλά προτάσσει με μεθοδικότητα όλες τις πλευρές της επιθετικής της πολιτικής, καθιστώντας τες ως υπαρκτό αντικείμενο συζητήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι στον γερμανικό Τύπο αναφέρθηκε πως υπάρχει διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε αμφισβητούμενης κυριότητας νησιών του Αιγαίου. Πέτυχε δηλαδή η τουρκική προπαγάνδα με την συνεχή επανάληψη, να αναγνωριστεί το γκρίζο σε περιοχές του Αιγαίου.

Αυτός είναι και ο λόγος που επιδιώκει τις συναντήσεις των δύο πλευρών σε υψηλό επίπεδο.

Ως προς την επαναλειτουργία της Χάλκης, δεν θα έπρεπε καν να γίνεται συζήτηση, παρά μόνον ως επίδειξη ενδιαφέροντος ενός χριστιανικού κράτους. Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου "Μακεδονία", Ηλίας Κουσκουβέλης, δήλωσε στο ΑΠΕ:

«Θεωρώ πως η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, όπως προσπαθεί να το βάλει ο πρόεδρος της Τουρκίας. Είναι μια διεθνής υποχρέωση της γείτονος, την οποία οφείλει να σεβαστεί το συντομότερο δυνατόν».

Ως προς δε τη ισοτιμία, υποστήριξε: «Να μας ξεκαθαρίσει η απέναντι πλευρά τι εννοούσε ο πρόεδρός της όταν είπε για πολιτική ισοτιμία καθώς η λέξη αυτή δεν είναι ακριβώς νομική, εμπεριέχει πολιτικά χαρακτηριστικά και αν κατά πόσο εννοεί ενδεχομένως συγκυριαρχία στο νησί».

Εν τέλει, ουσιαστική συζήτηση με την Τουρκία, δεν μπορεί να γίνει όταν η χώρα μας βρίσκεται εν αδυναμία, και όταν στην εξουσία υπάρχουν ευθυνόφοβοι πολιτικοί. Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες επιβολής των δικαίων ελληνικών θέσεων, όπως στην περίπτωση των Ιμίων, αλλά τότε στην εξουσία βρίσκονταν ο Σημίτης με τον Πάγκαλο, με την γνωστή κατάληξη.

Ο Μακεδών 
Voria
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.