25 Φεβρουαρίου 2019

Ήρθε η ώρα της Ηπείρου

Του Στάθη Κεφαλούρου

Η συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκε, απέκτησε διεθνή ισχύ και έγινε νόμος του κράτους. Με τις αντιδράσεις όμως που προηγήθηκαν, έστω κι αν αυτές δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, έχουμε πια ακονίσει τα εθνικά μας αντανακλαστικά για οποιαδήποτε τυχόν παραβίαση της συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων και οφείλουμε πλέον να έχουμε αυξημένη την ευθύνη να υπερασπιζόμαστε σε κάθε έκφανση της ζωής μας την ιστορία, την ταυτότητα αλλά και τα συμφέροντα της Μακεδονίας και των Μακεδόνων.

Υπάρχει ένα μάθημα που το διδάσκει καλύτερα από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο η ίδια η ζωή, τόσο η προσωπική όσο και η πολιτική. Να προσπαθούμε να βρίσκουμε κάτι καλό ακόμα και μέσα σε ένα κακό. Η συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκε κι αυτό είναι όντως κακό. Δεν είναι όμως δόκιμο ούτε γόνιμο να χάνουμε χρόνο και δυνάμεις σε κάτι που προηγήθηκε και είναι πια τετελεσμένο και αναφέρομαι βεβαίως στην ίδια την συμφωνία και όχι στην ιστορία της Μακεδονίας και των ανθρώπων της που συνεχίζεται.

Κοντολογίς, δεν είναι φρόνιμο να στηθούν κόμματα και πολιτικές καριέρες πάνω σε μία ήττα. Σε μια τέτοια περίπτωση δυστυχώς θα αποκτήσει δικαιολογητική βάση η κατηγορία που οι πονηροί μειοδότες διαρκώς εκστομίζουν περί εκμετάλλευσης των εθνικών θεμάτων και πατριδοκαπηλίας. Υπήρξε στο παρελθόν η κατάλληλη βάση και ο σωστός χρόνος για ένα τέτοιο εγχείρημα, το οποίο μάλιστα πραγματοποιήθηκε αλλά ποιός το θυμάται πια ή ακόμα περισσότερο ποιός από τους σημερινούς πρωτοστάτες το στήριξε τότε ; Ο ρομαντικός χριστιανοσοσιαλιστής Στέλιος Παπαθεμελής είχε ιδρύσει εγκαίρως ένα κίνημα με τίτλο Μακεδονικό Μέτωπο τότε στο μακρινό αλλά αθώο από εθνικές μειοδοσίες 2009 μα στις εκλογές είχε πάρει μόλις το 1,29%.

Όπως λέει κι ένας καλός μου φίλος υπάρχουν νίκες που οδηγούν σε αδιέξοδα και ήττες που ανοίγουν νέους δρόμους. Και ο νέος αυτός δρόμος οδηγεί πια στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην βόρειο Ήπειρο, όπου υπάρχει ακόμα πολυάριθμος και ζωντανός γηγενής ελληνικός πληθυσμός σε αντίθεση με άλλες ελληνικά φορτισμένες περιοχές εκτός συνόρων.

Γραπτές συνθήκες και πρωτόκολλα προς συζήτηση και διαπραγματεύσεις υπάρχουν κάμποσες. Διαλέγουν και παίρνουν οι διπλωμάτες μας, όταν το θελήσουν. Κι αν το πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 περί αυτονομίας της βορείου Ηπείρου τους πέφτει μακρυά, ας αξιοποιήσουν την σύμβαση της Ευρώπης του 2000 για τις εθνικές μειονότητες, προκειμένου να υπερασπίσουμε και να διαιωνίσουμε την παρουσία του ηπειρώτικου ελληνισμού στις εστίες του.

Ακόμα κι όταν μιλάμε για μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν είναι άτοπο να ισχυριστεί κανείς ότι ένα εθνικό θέμα φαίνεται λιγότερο δύσκολο από ένα άλλο. Κι ας μου συγχωρεθεί εδώ η ποδοσφαιρική αναγωγή. Γιατί δηλαδή να θέλουμε να παίζουμε συνεχώς μπάλα με την Φενέρ Μπαχτσέ, που είναι επιπέδου Τσάμπιονς λιγκ που τα βρίσκουμε σκούρα και να μην πάμε να παίξουμε λίγο μπαλίτσα με την Παρτιζάν Τιράνων να βάλουμε κανά γκολ και να νικήσουμε; Μια τέτοια μικρή νίκη εκτός από την ζωτική ανύψωση του ηθικού, μπορεί εν τέλει να λειτουργήσει και παραδειγματικά σε άλλα θέματα. Εννοώ σαφώς πως ασφαλώς θα παρακολουθούμε την Τουρκία και θα την καταγγέλλουμε διατηρώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μαζί της αλλά εδώ φαίνεται πως το βορειοηπειρωτικό ζήτημα, αν ενσκήψουμε σε αυτό με πίστη και επαγγελματισμό, θα φέρει άμεσα αποτελέσματα διπλωματικά, πολιτικά, ηθικά.

Η μειονότητα υπάρχει, το νομικό πλέγμα προστασίας της είναι απολύτως ενεργό και διεθνώς αναγνωρισμένο. Οι ταμπέλες στην βόρειο Ήπειρο ακόμα και τώρα, αν και φθαρμένες, είναι νομίμως δίγλωσσες, ελληνικά μιλιούνται, ελληνικές σημαίες νομίμως σηκώνονται, θείες λειτουργίες τελούνται και όλα αυτά μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα. Και με τα πόδια πας.

Όσο έγραφα αυτό το άρθρο, εμφανίστηκαν δύο ακόμη σημεία. Το πρώτον, έφτασαν τα μαντάτα από την Αλβανία, όπου λίγο κόντεψε να λιντσάρουν τον πρωθυπουργό της χώρας, Έντι Ράμα. Το δεύτερο είναι πως ο αρχηγός της αξιωματικός αντιπολίτευσης, κος Μητσοτάκης, έστειλε χαιρετισμό στην Δοξολογία που έγινε την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της πλατείας Καρύτση για την Βόρειο Ήπειρο. 

Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για την Νέα Δημοκρατία να απαντήσει όπως πρέπει σε όσους την κατηγορούσαν πως δεν έκανε όσα έπρεπε για την Μακεδονία. Και επειδή η ιστορία όντως επαναλαμβάνεται -γιατί ίδιοι είναι πάντα οι άνθρωποι αλλά διαφορετικές οι περιστάσεις – ίσως στην εποχή μας να μην είναι τελικά η Μακεδονία αλλά η φτωχή Ήπειρος αυτή που θα μας σώσει. 

Πηγή: Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.