Τελευταίες αναρτήσεις

11 Φεβρουαρίου 2019

Η Τουρκία σβήνει τη ελληνοχριστιανική κουλτούρα της Κατεχόμενης Κύπρου

“Η Τουρκία έχει διαπράξει δύο μεγάλα διεθνή εγκλήματα κατά της Κύπρου. Εισέβαλε και χώρισε ένα μικρό, αδύναμο, αλλά σύγχρονο και ανεξάρτητο κράτος της Ευρώπης … 

Η Τουρκία άλλαξε επίσης τον δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού και έχει αφιερωθεί στη συστηματική καταστροφή και εξολόθρευση της πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών που βρίσκονται υπό τον στρατιωτικό έλεγχο της. ” – από την «Απώλεια Πολιτισμού: Καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο». 

“Πάνω από 550 ελληνορθόδοξες εκκλησίες, παρεκκλήσια και μοναστήρια που βρίσκονται σε πόλεις και χωριά των κατεχόμενων περιοχών έχουν λεηλατηθεί, σκόπιμα βανδαλιστεί και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κατεδαφιστεί. Πολλοί χριστιανικοί τόποι λατρείας έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, αποθήκες του τουρκικού στρατού και στάβλους. ” – Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου. 

“Η UNESCO θεωρεί την εκ προθέσεως καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς ένα έγκλημα πολέμου”. – Η Artnet News, 2017.

Αφού η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε τη βόρεια Κύπρο, τα αρχαία μωσαϊκά κλέφτηκαν από την εκκλησία της Παναγίας της Κανακάριας, που βρίσκεται στην κατεχόμενη τουρκική ζώνη. Τα ψηφιδωτά ανακαλύφθηκαν αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και επέστρεψαν στην Κύπρο το 1989. (Πηγή εικόνας: Julian Nitzsche / Wikimedia Commons)

Ένα μωσαϊκό του Αγίου Μάρκου του 6ου αιώνα, κλεμμένο από μια εκκλησία μετά την εισβολή της Τουρκίας από το στρατό στην Κύπρο το 1974, ανακτήθηκε πρόσφατα σε διαμέρισμα του Μονακό και επέστρεψε σε Κυπρίους αξιωματούχους. Το αρχαίο αριστούργημα περιγράφηκε από τον Ολλανδό ερευνητή Arthur Brand, ο οποίος το βρήκε ως “ένα από τα τελευταία και ωραιότερα παραδείγματα τέχνης από την πρώιμη βυζαντινή εποχή”.

Πολλά άλλα πολιτιστικά κυπριακά λείψανα, από εκκλησίες και άλλους χώρους, κλάπηκαν από την Κύπρο από Τούρκους εισβολείς και πουλήθηκαν λαθραία στο εξωτερικό. Το 1989, τα ψηφιδωτά που κλέφθηκαν από την εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς, που ανακαλύφθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, επέστρεψαν στην Κύπρο. 

Το καλοκαίρι του 1974, η Τουρκία πραγματοποίησε δύο μεγάλες στρατιωτικές εκστρατείες εναντίον της Κύπρου και κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού (το οποίο η Τουρκία ονομάζει τώρα «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», αναγνωρισμένη μόνο από την Τουρκία). Από την τουρκική εισβολή, πολλές πληροφορίες αναφέρουν όχι μόνο βιαιοπραγίες που διαπράττονται κατά των Κυπρίων, αλλά και την καταστροφή ιστορικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2012, “Η απώλεια ενός πολιτισμού: Καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο”:

“Η Τουρκία έχει διαπράξει δύο μεγάλα διεθνή εγκλήματα κατά της Κύπρου, εισέβαλε και χώρισε ένα μικρό, αδύναμο αλλά σύγχρονο και ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος (από την 1η Μαΐου 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ), η Τουρκία έχει επίσης αλλάξει τον δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού και έχει αφιερωθεί στη συστηματική καταστροφή και εξάλειψη της πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών υπό τον στρατιωτικό έλεγχο …

“Αυτή είναι μία από τις πιο τραγικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος και αποτελεί επίσης σαφή απόδειξη της αποφασιστικότητας της Άγκυρας να «Τουρκοποιήσει» την κατεχόμενη περιοχή και να διατηρήσει μόνιμη παρουσία στην Κύπρο.

“Η κατοχική δύναμη και το καθεστώς της μαριονέτας, από το 1974 μέχρι σήμερα, εργάζονται μεθοδικά για να σβήσουν όλα όσα θυμίζουν Έλληνες και / ή Χριστιανοί από την κατεχόμενη Κύπρο …”

Μια έκθεση 2015 των Ηνωμένων Πολιτειών της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου επιβεβαίωσε την έκθεση:

“Οι ξένες αρχαιολογικές ομάδες που ασχολούνταν με ανασκαφές στην Κύπρο αναγκάστηκαν να διακόψουν τη δουλειά τους μετά τα γεγονότα του 1974. Τα πολύτιμα ευρήματά τους λεηλατήθηκαν και οι ομάδες δεν κατάφεραν να επιστρέψουν και να ξαναρχίσουν τις ανασκαφές τους.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μέσω παράνομων ανασκαφών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, περισσότερα από 60.000 κυπριακά αντικείμενα έχουν κλαπεί και εξάγονται στο εξωτερικό για πώληση σε δημοπρασίες ή από έμπορους τέχνης. Το σημείο αυτό, το οποίο είχε ήδη ανασκαφεί υπό την αιγίδα του Αρχαιολογικού Τμήματος πριν από το 1974, αργότερα υπέστη ζημιές από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατά την εγκατάσταση και την ανύψωση των σημαιών της Τουρκίας και την ” ΤΔΒΚ [Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου]. ”

Το 2016, έκθεση του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι: 

Πάνω από 550 ελληνορθόδοξες εκκλησίες, παρεκκλήσια και μοναστήρια που βρίσκονται σε πόλεις και χωριά των κατεχόμενων περιοχών έχουν λεηλατηθεί, σκόπιμα βανδαλιστεί και σε ορισμένες περιπτώσεις κατεδαφιστεί. Πολλοί χριστιανικοί τόποι λατρείας έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, αποθήκες των τουρκικών του στρατού, γεγονός που αποδεικνύει σαφώς ότι η θρησκευτική κληρονομιά στις κατεχόμενες περιοχές αποτελεί στόχο του καθεστώτος κατοχής ως μέρος της πολιτικής της για την εξάλειψη του πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής. 

Uzay Bulut
25 Νοεμβρίου 2018 
http://www.gatestoneinstitute.org 
Πηγή: TourkikaNea 
ΑΒΕΡΩΦShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.