Τελευταίες αναρτήσεις

11 Φεβρουαρίου 2019

Ερευνητές βρήκαν μέθοδο για να εντοπίζουν με τεστ αίματος τη νόσο Αλτσχάιμερ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Ομάδα επιστημόνων από την Αυστραλία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρήκαν μια πιθανή μέθοδο για την ανάλυση των δειγμάτων αίματος ώστε να εντοπίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, πριν καν ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα.

Σε άρθρο που δημοσίευσαν στο Science Advances, περιγράφουν το διαγνωστικό εργαλείο και τις επιδόσεις του.

Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, παράλληλα μάχονται και για την όσο το δυνατόν πιο πρώιμη διάγνωσή της. Ο εντοπισμός ενδείξεων πριν την εκδήλωση των κλινικών συμπτωμάτων είναι καίριας σημασίας για την αξία των θεραπευτικών τακτικών που στοχεύουν στην πρόληψη της εκδήλωσης της.

Σήμερα οι γιατροί για την πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ υποβάλλουν τους ασθενείς είτε σε Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET), είτε κάνουν ανάλυση εγκεφαλονωτιαίου υγρού, πρακτικές κοστοβόρες και επώδυνες. Έτσι, ανά τον κόσμο διάφορες επιστημονικές ομάδες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους ανίχνευσης των πρώιμων ενδείξεων της νόσου με βάση το αίμα.

Στο πλαίσιο αυτό, τριεθνής ομάδας ειδικών ανέπτυξε μια αιματολογική εξέταση που αφήνει πολλές υποσχέσεις ως προς την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητά της.

Για τον σχεδιασμό του τεστ εστίασαν στην μέτρηση των επιπέδων μιας ομάδας πρωτεϊνών σε δείγμα 238 ασθενών με γνωστική εξασθένηση που είχαν πάρει μέρος σε δύο μελέτες στην Αυστραλία. Όλοι ασθενείς είχαν υποβληθεί πριν σε PET για τον καθορισμό της γνωστικής εξασθένησης. Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό μοντέλο για την ταξινόμηση των πρωτεϊνών και στη συνέχεια ανέλυσαν τα δεδομένα των συμμετεχόντων βάσει ενός αλγορίθμου μηχανικής μάθησης σχεδιασμένου να αναγνωρίζει ενδείξεις προκλινικής νόσου Αλτσχάιμερ.

Το νέο αιματολογικό τεστ δοκιμάστηκε σε μια δεύτερη ομάδα ασθενών και οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι είχε 90% ακρίβεια στην συσχέτιση των αποτελεσμάτων των PET. Επίσης εντόπιζε 10 πρωτεϊνικά χαρακτηριστικά που μαζί αποτελούν έναν βιοδείκτη.

Όπως αναφέρουν στο σχετικό άρθρο, το τεστ αποτελεί την πρώτη εξέταση βιοδείκτη πλάσματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά προσθέτουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και δοκιμή του σε πραγματικές συνθήκες.

Παραμένουν όμως αισιόδοξοι ότι στο μέλλον το αιματολογικό τεστ θα μπορούσε να καταστεί διαθέσιμο για τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ σε προκλινικό στάδιο. 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.