23 Φεβρουαρίου 2019

Το ξύπνημα της Βαλκανικής Άνοιξης;

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

Πέρασαν περίπου 8 χρόνια από την στιγμή που ένα κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής εκδηλώθηκε με κεντρικό σύνθημα «Ash-sha’ab yurid isqat an-nizam» που σημαίνει ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς.

Από τις 25 Ιανουαρίου ως και τις 11 Φεβρουαρίου του 2011 έγιναν σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου διαδηλώσεις με κύριο αίτημα την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και συνθήματα κατά της φτώχειας, της διαφθοράς, της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα, της ανεργίας και της αστυνομικής βίας. Άραγε σας θυμίζει την κατάσταση στην γειτονική Αλβανία;

Tην ώρα που στο εσωτερικό της χώρας μας, ΜΜΕ και social media ασχολούνται με το «φαινόμενο Πολάκη» (θα εξηγήσω σε άλλο άρθρο γιατί χρησιμοποιώ τον όρο φαινόμενο), ενισχύοντας ουσιαστικά την περσόνα που ο ίδιος προωθεί επιμελώς με στόχο να συσπειρώσει ψηφοφόρους, στα Βαλκάνια μαζεύονται μαύρα σύννεφα. 

Δυστυχώς, όπως είχα αναφέρει από τον περασμένο Ιούνιο, το Ανατολικό Ζήτημα βγήκε από το ντουλάπι της Ιστορίας και η Τουρκία έχει ξανά τον ρόλο του Μεγάλου Ασθενή. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετατοπίζονται (και λόγω των μεταναστευτικών ροών) και στα Βαλκάνια έχουν ανάψει πολλά σπίρτα που κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν αντιδράσεις. 

Τα δρώμενα στην Αλβανία δεν είναι τυχαία και πολλοί ομιλούν για την δημιουργία σειράς εξεγέρσεων σε επίπεδο χρωματιστών επαναστάσεων ή επαναστάσεις ανάλογες των Αραβικών Ανοίξεων – ας μην λησμονούμε πως οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί των Βαλκανίων σε συνδυασμό με την είσοδο φανατικών του Ισλάμ στην περιοχή του Κοσόβου και της Βοσνίας ενισχύουν τη δεύτερη περίπτωση.

Η βράβευση Τσίπρα και Ζάεφ τις προηγούμενες ημέρες, οι οποίοι έλαβαν το βραβείο Ewald von Kleist – του ανθρώπου που συμμετείχε στη Συνωμοσία της 20ής Ιουλίου, της αποτυχημένης προσπάθειας δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ και ιδρυτή της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια το 1962- όπως και η προσπάθεια προώθησης τους για το Νόμπελ Ειρήνης δεν είναι τυχαία, αντίθετα έρχεται ως κομμάτι του γενικότερου παζλ αποσταθεροποίησης της περιοχής. Όσο οι λαοί των Βαλκανίων θα πυροδοτούνται, τόσο κάποιοι δήθεν «φωτισμένοι ηγέτες», θα παρουσιάζονται ως πρότυπο. Η Συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει το modus operandi, ή το παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες αλλαγές, που θα γίνουν στο όνομα της λαϊκής επανάστασης για αυτοπροσδιορισμό, για ελευθερία και τελικά για αλλαγή συνόρων στην περιοχή.

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει ουσιαστικά το προοίμιο και μιας ελληνο-τουρκικής συμφωνίας την ώρα που ο Ερντογάν πιέζεται στην περιοχή της Συρίας λόγω των Κούρδων. Η Τουρκία χρειάζεται ενέργεια, όλοι το γνωρίζουν. Θα της δώσουν λοιπόν ένα μερίδιο από την πίτα του Αιγαίου σε αντάλλαγμα για τους Κούρδους που αποτελούν σφήνα στην περιοχή και είναι οι μόνοι που πολεμούν τους εναπομείναντες φανατικούς του DAESH (ισλαμικό χαλιφάτο). 

Από την άλλη, στα Βαλκάνια, η Συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει το παράδειγμα για να λυθούν οι διαφορές Κοσόβου Αλβανίας (είτε το θέλει ο Ράμα είτε όχι). Και αν δεν το θέλει, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να τον κάνουν να θελήσει. (Ο ίδιος εξάλου γνωρίζει καλά από την επίθεση εναντίον τον Ιανουάριο του 1997 πως όταν εμπλέκονται οι μυστικές υπηρεσίες, δύσκολα τα βγάζεις πέρα).

Το ερώτημα είναι ποιο τέρας θα ξυπνήσουν αυτές οι βαλκανικές επαναστάσεις, διότι όλοι θυμόμαστε πως η Αραβική Άνοιξη στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή ξύπνησε το τέρας της Μουσουλμανικής Αδερφότητας, των φανατικών δηλαδή εξτρεμιστών μουσουλμάνων με τους οποίους φλερτάρει ο Ερντογάν κάθε φορά που κάνει τον χαιρετισμό ράμπια με τα τέσσερα δάχτυλα. 

GeopoliticsShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.