Τελευταίες αναρτήσεις

9 Φεβρουαρίου 2019

Το ΔΝΤ προμηνύει το τέλος των μετρητών;

Νέες υπόνοιες για ολοκληρωτική επικράτηση του ηλεκτρονικού χρήματος έναντι των μετρητών αφήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως αναφέρει στην τελευταία του έκθεση το ΔΝΤ (ολόκληρη εδώ), μία λύση για τις μη επωφελείς συνέπειες που επιφέρει το καθεστώς πολύ χαμηλών επιτοκίων από πλευράς κεντρικών τραπεζών, ίσως είναι η αντικάτασταση των φυσικών μετρητών από το πλαστικό και ηλεκτρονικό χρήμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ταμείο «εκθειάζει» τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού χρήματος. Τα τελευταία δύο χρόνια, και ειδικά μετά το ράλι-φαινόμενο του Bitcoin, του «βασιλιά» των ψηφιακών νομισμάτων, στα τέλη του 2017, το Ταμείο έχει δημοσιεύσει ουκ ολίγες έρευνες πάνω στο ηλεκτρονικό χρήμα και τα κρυπτονομίσματα.

Η ίδια η Λαγκάρντ έχει κάνει πάμπολλες δηλώσεις-σινιάλα ενθαρρύνοντας τις κεντρικές τράπεζες να εκδώσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ίδιο το Ταμείο ενδέχεται να φτιάξει το δικό του Bitcoin.

Πως θα δουλέψουν τα αρνητικά επιτόκια

Όπως αναφέρεται στο άρθρο που παρουσιάζεται η έρευνα, ουκ ολίγες κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια στο μηδέν ή χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, προκειμένου να τονώσουν την ανάπτυξη. 

Δέκα χρόνια αργότερα, τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά στις περισσότερες χώρες. Τη στιγμή η παγκόσμια οικονομία έχει ανακάμψει, όμως, οι μελλοντικές κάμψεις είναι αναπόφευκτες.

Οι σοβαρές οικονομικές κρίσεις απαιτούσαν ιστορικά μείωση επιτοκίων από 3 έως 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην περίπτωση που συμβεί μια ακόμη κρίση, λίγες χώρες θα έχουν, ωστόσο, το περιθώριο να ανταποκριθούν στη νομισματική πολιτική.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, η πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ δείχνει πώς οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να δημιουργήσουν ένα σύστημα που θα καθιστούσε τα αρνητικά επιτόκια ως μια εφικτή επιλογή.

Ειδικότερα, σε έναν κόσμο χωρίς μετρητά, δεν θα υπήρχε κατώτατο όριο στα επιτόκια.
Μια κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει το επιτόκιο, λόγου χάρη, από το 2% σε -4% για να αντιμετωπίσει μια σοβαρή ύφεση.

Η μείωση των επιτοκίων θα μεταφερθεί σε τραπεζικές καταθέσεις, δάνεια και ομόλογα. Χωρίς μετρητά, οι καταθέτες θα πρέπει να πληρώσουν το αρνητικό επιτόκιο για να κρατήσουν τα χρήματά τους στην τράπεζα, καθιστώντας την κατανάλωση και τις επενδύσεις πιο ελκυστική.

Αυτό θα έπληττε τον δανεισμό, θα ενίσχυε τη ζήτηση και θα τόνωνε την οικονομία. Ωστόσο, όταν υπάρχουν διαθέσιμα μετρητά, η μείωση των επιτοκίων σε αρνητικές περιοχές καθίσταται αδύνατη. Τα μετρητά έχουν την ίδια αγοραστική ισχύ με τις τραπεζικές καταθέσεις, αλλά με μηδενικό ονομαστικό επιτόκιο.

Επιπλέον, μπορούν να ληφθούν απεριόριστες ποσότητες με αντάλλαγμα χρημάτων. Ως εκ τούτου, οι κεντρικές τράπεζες έχουν καταφύγει σε αντισταθμιστικά μέτρα νομισματικής πολιτικής.

Η Ευρωζώνη, η Ελβετία, η Δανία, η Σουηδία και άλλες οικονομίες επέτρεψαν τα επιτόκια να φθάσουν ελαφρώς κάτω από το μηδέν, κάτι που ήταν εφικτό, επειδή η απόσυρση μετρητών σε μεγάλες ποσότητες είναι άβολη και δαπανηρή. Αυτές οι πολιτικές συνέβαλαν στην τόνωση της ζήτησης, αλλά δεν μπορούν να αντισταθμίσουν πλήρως τα μειονεκτήματα.

«Μια επιλογή ενδέχεται να είναι η σταδιακή κατάργηση των μετρητών. Αλλά αυτό δεν είναι απλό.

Τα μετρητά εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις πληρωμές σε πολλές χώρες.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να καταστήσουν τα μετρητά τόσο δαπανηρά όσο οι τραπεζικές καταθέσεις με αρνητικά επιτόκια», σχολιάζει το Ταμείο, συμπληρώνοντας πως η πρόταση είναι η εξής:

Οι κεντρικές τράπεζες να διαιρέσουν τη νομισματική βάση σε δύο χωριστά τοπικά νομίσματα -μετρητά και ηλεκτρονικό χρήμα.

Το ηλεκτρονικό χρήμα θα εκδίδεται μόνο ηλεκτρονικά και θα εμπεριέχει το επιτόκιο, ενώ τα μετρητά θα έχουν μια συναλλαγματική ισοτιμία -ισοτιμία μετατροπής- έναντι του ηλεκτρονικού χρήματος.
Αυτή η ισοτιμία μετατροπής είναι το κλειδί της πρότασης.

Κατά τον καθορισμό αρνητικού επιτοκίου στο ηλεκτρονικό χρήμα, η κεντρική τράπεζα θα αφήσει την τιμή μετατροπής των μετρητών σε όρους ηλεκτρονικού χρήματος να υποτιμηθεί με τον ίδιο ρυθμό με το αρνητικό επιτόκιο του ηλεκτρονικού χρήματος. Η αξία των μετρητών θα μειωνόταν από άποψη ηλεκτρονικού χρήματος, υπογραμμίζεται.

«Αυτό το διπλό σύστημα τοπικών νομισμάτων θα επέτρεπε στην κεντρική τράπεζα να εφαρμόσει το αναγκαίο αρνητικό επιτόκιο για την αντιμετώπιση της ύφεσης, χωρίς να προκαλέσει τυχόν μεγάλης κλίμακας υποκαταστάσεις σε μετρητά».

Τα υπέρ και κατά

«Ενώ ένα σύστημα διπλού νομίσματος αμφισβητεί τις προκαταλήψεις για τα φυσικά χρήματα, οι χώρες θα μπορούσαν να εφαρμόσουν την ιδέα με σχετικά μικρές αλλαγές στα λειτουργικά πλαίσια των κεντρικών τραπεζών.

Σε σύγκριση με τις εναλλακτικές προτάσεις, θα είχε το πλεονέκτημα να απελευθερώσει εντελώς τη νομισματική πολιτική από το μηδενικό κατώτατο όριο. 

Η εισαγωγή του θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας για τον στόχο του πληθωρισμού, αντί να εγείρει αμφιβολίες γι' αυτό.

Ωστόσο, η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος εμπεριέχει προκλήσεις. Θα απαιτούσε σημαντικές τροποποιήσεις του οικονομικού και νομικού συστήματος. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν το νομισματικό δίκαιο, ενώ απαιτείται μια τεράστια προσπάθεια επικοινωνίας».

Πηγή: newmoney.gr 
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.