16 Φεβρουαρίου 2019

Νομικά ευάλωτη η Συμφωνία των Πρεσπών

Γράφει ο Γιώργος Τσούτσος

Από διάφορους κύκλους, πολιτικούς, επιστημονικούς και δημοσιογραφικούς, καλλιεργείται η αντίληψη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιούργησε δεδομένα μη αναστρέψιμα. Συνεπώς, το μόνο που μπορεί να πράξει εφεξής οποιαδήποτε κυβερνηση προκύψει στο μέλλον, περιορίζεται στην πιστή εφαρμογή από τα δύο μέρη των όσων υπογράφηκαν.

Κατά τη γνώμη του γράφοντος που συντάσσεται με τις απόψεις πολλών εγκύρων νομικών, η αντίληψη αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εξυπηρετεί όμως όσους επιδιώκουν να αποθαρρύνουν τη νομική έκφραση της λαϊκής αντίδρασης σε αυτή τη συμφωνία.

Ο Έλεγχος της συνταγματικότητας μιας συνθήκης ασφαλώς και μπορεί να ασκηθεί. Στο γνωστό βιβλίο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου (Η Αναθεώρηση του Συντάγματος Αθήνα 2010, 3140), αναφέρεται οτι «...η δικαστική μας παράδοση θέλει το δικαστικό έλεγχο ως προς τη συνταγματικότητα των νόμων να είναι διάχυτος, απ’ όλα τα δικαστήρια. Και έλεγχος παρεμπίπτων. Δεν είναι ευθύς, δεν προσβάλλεται ο νόμος ευθέως. Είναι δε επιπλέον και συγκεκριμένος. Διότι προσβάλλονται συγκεκριμένες διατάξεις κάθε φορά.» Πως μπορεί αυτό το νομικό δεδομένο να μετουσιωθεί σε πράξη.

Κατ’αρχήν είναι ακριβές ότι στο Συμβούλιο Επικρατείας δεν προσβάλλονταιν ευθέως νόμοι αλλά εκτελεστές διοικητικές πράξεις. Τούτο όμως αποτελεί το ήμισυ της αληθείας. Υστερα από την ψηφιση νόμων και διεθνών συμβάσεων ακολουθεί η έκδοση εκτελεστών διοικητικών πράξεων προς εφαρμογήν αυτών των νόμων. Κατ’ αυτών των πράξεων πολίτες ή φορείς που εύκολα μπορούν να δικαιολογήσουν έννομο συμφέρον για την ακύρωσή τους δύνανται να προσβάλλουν εκείνα τα σημεία της συμφωνίας τα οποία ομιλούν για μακεδονική ταυτότητα σε αλλογενείς πληθυσμούς. Αυτό τον παρεμπίπτοντα έλεγχο συνήθως ενεργεί το Συμβούλιο της Επικρατείας όπως επανειλημμένως έχει δεχθεί με τη νομολογία του. Εδώ τίθεται ένα ευρύτερο θέμα ακόμη και στο θέμα της διοικήσεως.

Όπως έγραψε ο Αθως Τσούτσος (Διοίκησις και Δίκαιον, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 1979, 410, «... Το Δίκαιον είναι η συνέχισις της πολιτικής δι’άλλων μέσων. Συγκεκριμένως το διοικητικόν δίκαιον το οποίον διέπει την δημοσίαν Διοίκησιν είναι και αυτό μέσον πολιτικής αποβλέπον εις την εξασφάλισιν των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών». Ο συγγραφέας στη σελίδα 59 του ιδίου έργου θέτει «... την διοίκησιν υπό τον έλεγχον των διοικουμένων...». Ο ακυρωτικός δικαστής γράφει ο Αθως Τσούτσος στη σελ. 69 «... δεν θα εισέλθη εις θέματα ουσιαστικής εκτιμήσεως και εις έλεγχον σκοπιμότητος αλλά εις θέματα νομιμότητος...». Σε αυτό το σημείο πάλι ο Αθως Τσούτσος παραπέμπει στον Αριστοτέλη ο οποίος γράφει «ουκ έστιν ευνομία το ευ κείσθαι τους νόμους μη είθεσθαι δε» και καταλήγει ως εξής: Το αποτελεσματικώτερον μέσον προς εξασφάλισιν του Κράτους δικαίου είναι η υποταγή της Διοικήσεως εις τον δικαστήν. Δεν αποτελεί ομως αύτη το μόνον μέσον προς τον σκοπόν τούτον, πριν ή αι σχέσεις Διοικήσεως και διοικουμένων φθάσουν εις το στάδιον της αντιδικίας επιβάλλεται συστηματική προσπάθεια εναρμονισεως αυτών, ώστε να επιτυγχάνηται εις το μέγιστον δυνατόν όριον η συνεργασία Διοικήσεως και διοικουμένων. Διοικούντες και διοικούμενοι αποτελούν παράγοντας της αυτής κοινωνίας και πρέπει από κοινού να συμβάλλουν εις την ευημερίαν και την πρόοδον αυτής.

Καλόπιστα πιστεύουμε ότι οι κυβερνητικοί φορείς- στους κόλπους των οποίων ήδη εκφράζονται ανησυχίες για ορισμένα στοιχεία της συμφωνίας,- θα αποκτήσουν πρόσθετα διαπραγματευτικά όπλα δεχόμενοι τον συνταγματικό έλεγχο από τα δικαστήρια τον οποίο καθηκόντως ούτως ή άλλως δέχονται για πληθωρα θεμάτων.

Γιώργος Αθ. Τσούτσος

ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 14. 2. 2019 ΣΕΛ. 20



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.