Τελευταίες αναρτήσεις

10 Φεβρουαρίου 2019

Ιερή συμμαχία απέναντι στα κόλπα του ΣΥΡΙΖΑ με το Σύνταγμα!

Χέρι χέρι Φανάρι και Εκκλησία της Ελλάδος κόντρα στις προτάσεις για το νέο Σύνταγμα

Ρεπορτάζ Αντώνης Τριανταφύλλου

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος «συμμαχούν» κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση. Παρότι οι προσωπικές σχέσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είναι στο ναδίρ, οι δύο Εκκλησίες συμπλέουν στο ζήτημα της αναθεώρησης του ελληνικού Συντάγματος.

Τον Δεκέμβριο το Φανάρι είχε διατυπώσει με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο και χρησιμοποιώντας νομική επιχειρηματολογία την αντίθεσή του στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση των άρθρων 3 και 21 του καταστατικού χάρτη. Τώρα σειρά παίρνει η Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να στείλει υπόμνημα στη Βουλή με τις θέσεις της. 

Η ΔΙΣ φέρεται ενοχλημένη από την απαλοιφή της λεκτικής διατύπωσης στο άρθρο 3 «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό», αλλά και από την ερμηνεία του περιεχομένου της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά για τον όρο περί «θρησκευτικής ουδετερότητας». Εκκλησιαστικές πηγές της ελλαδικής Εκκλησίας εκτιμούν ότι η διατύπωση για τη θρησκευτική ουδετερότητα είναι η πιο προβληματική διάταξη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι αόριστη και διφορούμενη. Συνεπώς, αν δεν διευκρινιστεί τι συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτος, για την Εκκλησία δεν μπορεί να γίνει καμία σοβαρή συζήτηση.

Αντίδραση

Υπενθυμίζεται ότι και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει εκφράσει επίσημα την έντονη αντίδρασή του στην πλήρη διαγραφή των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 3, που θα πλήξει ανεπανόρθωτα τη διεθνή νομική προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Επίσης, σύμφωνα με το Φανάρι η αλλαγή του άρθρου 3 θα επιφέρει την αποβολή της Εκκλησίας από τον δημόσιο βίο και ενδεικτικά την κατάργηση των αργιών των θρησκευτικών εορτών, την αλλοίωση του περιεχομένου και της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, την αφαίρεση των ιερών συμβόλων της Ορθοδοξίας από τις δημόσιες υπηρεσίες (σχολεία, δικαστήρια κ.λπ.).

Παράλληλα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αντιτίθεται και στην αναθεώρηση του άρθρου 21 του Συντάγματος, σημειώνοντας ότι σε μια περίοδο υπογεννητικότητας ο θεσμός της οικογένειας «χρήζει ρητής συνταγματικής προστασίας και ουχί υποβαθμίσεως».

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.