Τελευταίες αναρτήσεις

12 Ιανουαρίου 2019

Η ιστορία διδάσκει!!

Το 1717 η γαλλική εταιρία "Mississipi" ξεκίνησε για να αποικίσει την κάτω κοιλάδα mississipi.

Για να χρηματοδοτήσει τα σχέδιά της πούλησε μετοχές στο χρηματιστήριο του Παρισιού.
Για να αυξηθεί η τιμή, διέδωσε ιστορίες για υπέροχα πλούτη και ευκαιρίες στην κοιλάδα Mississipi. Γάλλοι αριστοκράτες, επιχειρηματίες και αστοί την πάτησαν μ' αυτές τις φαντασιώσεις και οι τιμές των μετοχών της Mississipi εκτοξεύτηκαν. 


Ξεκινώντας από 1.000 λίβρες έφτασαν 10.000 σε λίγους μήνες. Οι άνθρωποι πουλούσαν όλα τα υπάρχοντά τους και έπαιρναν τεράστια δάνεια για να αγοράσουν μετοχές mississipi. Όλοι πίστευαν ότι είχαν ανακαλύψει τον εύκολο δρόμο για τα πλούτη.

Αλλά στη συνέχεια κάποιοι κάτοχοι μετοχών συνειδητοποίησαν ότι οι τιμές των μετοχών ήταν εντελώς μη ρεαλιστικές και άρχισαν να πωλούν. Έτσι η τιμή άρχισε να μειώνεται. Όταν οι άλλοι επενδυτές το είδαν αυτό, άρχισαν να πουλάνε και αυτοί, έτσι ώστε να πάρουν μετρητά σε καλή τιμή. Έτσι η τιμή έπεσε ακόμα περισσότερο και ξεκίνησε μια χιονοστιβάδα.

Για να σταθεροποιηθεί η τιμή, η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας άρχισε να αγοράζει μετοχές. Αλλά δεν είχαν αρκετά χρήματα. Έτσι άρχισαν να τυπώνουν περισσότερα χρήματα.

Τελικά η μετοχή της εταιρείας mississipi δεν είχε καμία αξία. Η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας όφειλε πλέον τεράστια ποσά χρημάτων στους ξένους, οι έξυπνοι επιχειρηματίες είχαν πουλήσει εγκαίρως και οι μικροί επενδυτές είχαν χάσει ό, τι είχαν και δεν είχαν. Πολλοί από αυτούς αυτοκτόνησαν.

Οι αγορές έχασαν εντελώς την πίστη τους στο γαλλικό οικονομικό σύστημα. Η Γαλλία άρχισε να παίρνει δάνεια με τεράστιο τόκο για να καλύψει τα έξοδα της. Πλέον δεν μπορούσε να καλύψει το αυξανόμενο χρέος της. 

Τελικά ο βασιλιάς Λουδοβίκος συγκάλεσε το γαλλικό κοινοβούλιο που δεν είχε συνεδριάσει για περισσότερο από έναν αιώνα προκειμένου να βρει μια λύση.
Έτσι ξεκίνησε η γαλλική επανάσταση.


Ήταν έλλειψη πίστης που οδήγησε στην επανάσταση. Ούτε ο λαός, ούτε η Μαριάν, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Καμία ομοιότητα με την ελληνική κρίση;
Καμία ομοιότητα με την κρίση του ελληνικού χρηματιστηρίου;
Καμία ομοιότητα με τους ανίδεους Έλληνες που έπαιρναν δάνεια για να αγοράσουν μετοχές?
Καμία ομοιότητα με το ελληνικό κράτος που έπαιρνε δάνεια με υψηλό τόκο για τη χρηματοδότηση των υψηλών δαπανών του;
Καμία ομοιότητα του John Law (ο ηλίθιος που δημιουργησε την Γαλλικη κρίση), με τον Βαρουφάκη που θα έλυνε όλα τα προβλήματα με τις δικές του παλαβομάρες;


Η ιστορία μας διδάσκει. Απλά πρέπει να την διαβάζουμε πότε πότε. 

Alexandros Papadopoulos

http://infognomonpolitics.blogspot.com/Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.