9 Ιανουαρίου 2019

Οι Ελληνοκύπριοι σημαιοφόροι του τουρκικού εθνικισμού

Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος
Σαράντα πέντε σχεδόν χρόνια μετά από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, κυριαρχούν οι νοοτροπίες του «δώσε» μήπως και πείσουμε το θηρίο να καλμάρει! Έχει περάσει η κατοχή στα συνώνυμα όλων των λέξεων της καθημερινότητας που λέγονται από συνήθεια και όχι από συνείδηση. Ό,τι περίπου χρειάζεται μια κλασική σαλάτα, που παραμένει πάντα η ίδια μακριά από πειραματισμούς, για να μην αλλάξει η συνταγή.
Είναι συνήθεια, είναι DNA, είναι φόβος και αδιαφορία; Αυτό είναι ένα ερώτημα που χρήζει μελέτης. Γιατί οι συμπεριφορές όταν ξεπερνούν τη λογική πρέπει να διερευνώνται. Υπάρχουν, βέβαια, και οι σκοπιμότητες. Εκείνοι που βολεύονται από τις κυρίαρχες προσεγγίσεις. Από τη μια, όλοι όσοι για οικονομικούς κι άλλους λόγους θέτουν πάνω από όλα τα δικά τους προσωπικά «κεκτημένα». Οικοδόμησαν οικονομικές αυτοκρατορίες με υπόγειες κι άλλες συναλλαγές και δεν θέλουν να ταράξουν τα «λιμνάζοντα νερά».

Είναι κι αυτοί, βέβαια, που επιμένουν σε μία μορφή νομιμοποίησης της σημερινής κατοχικής κατάστασης πραγμάτων. Η εμμονή αυτή εξυπηρετεί τον τουρκικό εθνικισμό και επί της ουσίας τις τουρκικές επιδιώξεις. Για όσους διαφωνούν μαζί τους ανασύρουν και τους κολλούν την ταμπέλα του εθνικιστή. Είναι προσφιλής τακτική άμυνας. Επί της ουσίας αυτοί είναι οι εθνικιστές και μάλιστα της χειρότερης εκδοχής γιατί εκφράζουν τον εθνικισμό της άλλης πλευράς.

Εκείνες οι χαμηλοβλεπούσες απόψεις ότι περίπου εάν δεν «χορτάσει» η Τουρκία, «θα την έχουμε άσχημα», «θα έχουμε μπελάδες», συνιστούν πλέον ιδεολογία. «Εάν δεν δώσουμε αέριο στους Τούρκους, δεν θα έχουμε ούτε εμείς». Τόσο απλά και απλοϊκά. Ούτε οι εταιρείες παίζουν ρόλο, ούτε οι χώρες που είναι πίσω από αυτές, ούτε και τα κράτη της περιοχής.

Όλοι τελικά βολεύονται με τις εμμονές τους. Όσοι δια του κατοχικού στάτους κβο έμαθαν τον τρόπο να στοιβάζουν χρήμα, δόξα, μικρά βασίλεια, αλλά και εκείνοι που θέλουν να το νομιμοποιήσουν, βάζοντας και την Τουρκία στο κόλπο. Μόνο που η Τουρκία δεν θα μπει στο κόλπο ως μέρος αυτού, αλλά ως αφεντικό. Το λένε, άλλωστε, αυτό στην Άγκυρα, αλλά οι πάλαι ποτέ θαυμαστές του Ερντογάν περί άλλα τυρβάζουν.

Ούτε η μια προσέγγιση είναι σωστή, ούτε η άλλη. Γιατί καταλήγουν στον ίδιο παρανομαστή δια της τεθλασμένης. Θέλουν, λένε οι εκφραστές του τουρκικού εθνικισμού, να κτίσουμε γέφυρες συνεργασίας με τους Τουρκοκύπριους και εννοούν ότι θα ζούμε σε μεγάλο βαθμό πλάι-πλάι. Ο καθένας στην επαρχία του με τον διοικητή του. Η συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους, όπως αναπτύσσεται μέσω των επιχορηγημένων επαναπροσεγγιστικών πανηγυριών, της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών, στοχεύει στη μετεξέλιξη του κατοχικού στάτους κβο και όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Δεν είναι του καναπέ 

Οι Τουρκοκύπριοι απέδειξαν πως δεν είναι του καναπέ, αντιδρούν και βγαίνουν στους δρόμους. Μπορούν να κινηθούν σε μια παράλληλη, αλλά ταυτόχρονα κοινή πορεία ανατροπής των κατοχικών δεδομένων; Δεν είναι καθόλου εύκολο για μια σειρά προφανείς λόγους. Δεν δοκιμάστηκε ένα αντικατοχικό μέτωπο. Δοκιμάζεται το μέτωπο της εύκολης οδού με τις ταμπέλες και τα συνθήματα.

Κανείς δεν είπε πως υπάρχει η εύκολη οδός. Υπάρχουν, όμως, δυνατότητες. Η αδυναμία είναι πως αυτός ο δύσκολος δρόμος δεν μπορεί να προχωρήσει με πολιτικό προσωπικό που εκφράζει τις προσεγγίσεις που έχουν περιγραφεί. Υπάρχει και κενό ηγεσίας. Από τη μια, οι παρουσιαζόμενοι ως θλιμμένοι που δεν λύνεται το Κυπριακό, που ενίοτε μπαινοβγαίνουν σε πρεσβείες, από την άλλη, οι οπαδοί των ψευδαισθήσεων, του κατευνασμού. Αμφότερες οι τάσεις εδραιώνουν την τουρκική παρουσία. 

Μια άλλη προσέγγιση περνά μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία, τη συμμαχία με τους Τουρκοκύπριους για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων. Αυτή η χώρα έχει προίκα στρατηγικά πλεονεκτήματα που δεν θα τα απομυζεί η Τουρκία. Αυτή η χώρα έχει μέλλον, που δεν μπορεί να υπάρξει με τις ξεπερασμένες πολιτικές της παλιάς αγγλοαμερικανικής πατέντας. 

πηγή



Share

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ, ΔΙΟΤΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΝ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΙΖΩΝΕΙ, ΑΥΤΟ ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΞΕΡΙΖΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ:

(ΤΟ 2ο ΒΙΝΤΕΟ): Αφανισμός Πρασίνου από το Δήμο Αιγάλεω - Η απάντηση στην ανακοίνωση του Δήμου Αιγάλεω της 7/1/2019

https://vimeo.com/310197294

ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ΤΟ 1ο ΒΙΝΤΕΟ:

ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΙΓΑΛΕΩ - Πάνω από 40 μεγάλα δένδρα κόπηκαν "ΣΥΡΙΖΑ" αρχή Ιανουαρίου 2019

https://vimeo.com/309779152

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΑΝΤΟΥ ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ, ΤΗ ΦΥΣΗ, ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΡΧΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Οριακα ανωνυμε δεχομαι και αναρτω το σχόλιο σου καθως το εβαλες προφανεστατα στην πρωτη διαθεσιμη αναρτηση που βρηκες...
Συμφωνα με τις οδηγιες του σχολιασμου που εχουμε θεσει τα σχολια πρέπει να ειναι σχετικα με την αναρτηση.
θα μπορουσες το κειμενο αυτο να μου το στείλεις για ενημερωση στο email επικοινωνιας που υπαρχει στην δεξια μονιμη στηλη του ιστολογιου μας....

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.