9 Ιανουαρίου 2019

Αλβανία: Διαβάστε πώς ένας διπλωμάτης «αναλύει» ως εχθρό την Ελλάδα

Στην Αλβανία, διπλωμάτες και πολιτικό σύστημα, έχουν μια στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας. 
Αντιλαμβάνονται τον κόσμο σαν να μην κατέρρευσε ποτέ ο κομμουνισμός, σαν να μην τελείωσε εκείνος ο Ψυχρός Πόλεμος. 

Στη στρεβλή τους εικόνα κυριαρχούν δύο μπαμπούλες: Η Ελλάδα στον νότο και η Σερβία στον βορρά.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες βρήκαν σε αυτή εργασία και χόρτασαν τη μαύρη πείνα τους, μεγάλωσαν και μόρφωσαν τα παιδιά τους σε ένα ασφαλές και πολιτισμένο τόπο, η ίδια η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη επενδύτρια χώρα στην Αλβανία, συνεχίζουν και διαδίδουν την ελληνοφοβία. 
Γιατί άραγε; Είναι γραμμή που τους επιβάλλεται από τουρκικά κέντρα; Είναι ιδεοληψία; Είναι ψύχωση; Ή μήπως είναι κομπλεξισμός; 

Την ίδια ώρα, όταν αναφέρονται στη μικρή, πάμφτωχη χώρα τους, που δεν έχει στρατό, δεν έχει αεροπλάνα, δεν έχει τανκς, δεν έχει στον ήλιο μοίρα και οι κάτοικοί της αναζητούν τρόπους να την εγκαταλείψουν, να φύγουν να πάνε μετανάστες σε κάποιον πολιτισμένο τόπο, όταν αναφέρονται λοιπόν σε αυτή τη δυστυχισμένη λωρίδα γης που η μόνη οικονομία προέρχεται από τα ναρκωτικά και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, κάνουν σαν ποντίκια που βρυχώνται.

Τι είναι πάλι τούτη η μεγαλομανία; Είναι ιδεοληψία; Είναι ψύχωση; Ή μήπως είναι κομπλεξισμός;
Ή μήπως όπως θα έλεγε κανείς, «η Αλβανία χρειάζεται ένα καλό μάθημα για να στρώσει χαρακτήρα και να μάθει το μπόι της». 

Μα πόσα άλλα μαθήματα να χρειάζεται; Όσα ραπίσματα κι εάν υπέστη, διπλωμάτες και πολιτικό σύστημα, δεν μπορούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα. Αρνούνται την πραγματικότητα. 

Αρνούνται ότι είναι οι φτωχοί και εξαθλιωμένοι έμποροι ναρκωτικών των Βαλκανίων. Αρνούνται ότι η Ελλάδα είναι η ηγέτιδα δύναμη της περιοχής. 
Αρνούνται να ακούσουν ακόμα κι αυτά τα λόγια και τις διακηρύξεις των ίδιων των Αμερικανών. 

Κλεισμένοι στον «χοτζικό» τους μικρόκοσμο «μετριόνται» συνεχώς στο ανάστημά τους με την Ελλάδα, όχι για καλό, όχι για να προοδεύσουν, αλλά για να κάνουν το κακό. 

Για να ικανοποιήσουν κάποιον κομπλεξισμό. Τι καταφέρνουν; Αντί για εταίρος στη συνανάπτυξη της περιοχής, καθίστανται εστία γεωπολιτικής αστάθειας. 

Καθίστανται πρόβλημα άλυτο για τον δυτικό κόσμο. 

Χαρακτηριστικό είναι άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα Γκαζέττα Σκιπτάρε του Αλβανού διπλωμάτη Γιώργη Κότε. 

Διαβάζοντας το κανείς συγκλονίζεται από τη ματαιοδοξία των ανθρώπων. 
Από το πώς είναι ανίκανοι να αντιληφθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις κοιτώντας μέσα από την κλειδαρότρυπα τους. 
Η εποχή που την Αλβανία τη βλέπαμε ως ένα γραφικό ανέκδοτο πρέπει να τελειώσει.

Η χώρα αυτή έχει σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα που το μεταφέρει στους ανθρώπους της και δηλητηριάζει τις σχέσεις των λαών στην περιοχή. 

Διαβάστε τι έγραψε ο Γιώργης Κότες για να καταλάβετε: 

Τον Δεκέμβριο είχαμε τέσσερις σημαντικές στιγμές για την ελληνική πολιτική και την ελληνική διπλωματία, σε ευρωατλαντικό και περιφερειακό επίπεδο, γράφει ο Αλβανός διπλωμάτης. 

Η πρώτη πρωτοβουλία ήταν η συνάντηση του ΑΝΥΠΕΞ κ. Κατρούγκαλου στις ΗΠΑ με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ κ. Πομπέο και η υπογραφή του διμερούς ντοκουμέντου «Στρατηγικού διαλόγου», που στηρίζεται σε πέντε πυλώνες: περιφερειακή συνεργασία, ασφάλεια και άμυνα, πάταξη της τρομοκρατίας, ενέργεια και επενδύσεις καθώς και οι ανθρώπινες επαφές.

Το ντοκουμέντο αυτό, μολονότι δεν αποτελεί μια ιστορική πρωτοβουλία, αποτελεί μια ποιοτική καμπή στην ελληνική πολιτική και την ελληνική διπλωματία, συνέπεια και της νέας γεωπολιτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, στη Βαλκανική, την Ευρώπη και ευρύτερα, τις ρωγμές στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, του ανερχόμενου ρόλου της Ρωσίας και Τουρκίας, της διεθνούς υποστήριξης της Συμφωνίας των Πρεσπών κ.α.

Η διαφορά είναι ότι ενώ πριν 15 χρόνια, η Ελλάδα διεκδικούσε να καταστεί η «κινητήρια δύναμη» της περιοχής, σήμερα διεκδικεί τον ρόλο του «περιφερειακού σταθεροποιητή».

Η δεύτερη πρωτοβουλία ήταν η επίσκεψη που πραγματοποίησε στις 19 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος κ. Παυλόπουλος, η οποία ήταν η πρώτη Έλληνα Προέδρου από το 1981.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, διαπιστώθηκε ένα πολύ φιλικό κλίμα, με τον κ. Παυλόπουλο να πλέκει τα εγκώμια στον Πρόεδρο Γιουνκέρ και τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο να πλέκει εγκώμια στους δύο Προέδρους.

Ο κ. Παυλόπουλος έδωσε έμφαση στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ιστορίας για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ενώ ο κ. Γιουνκέρ έδωσε έμφαση στην ανάγκη επίλυσης των διμερών προβλημάτων, πριν οι υποψήφιες χώρες γίνουν ενταχθούν στην Ε.Ε.

Τρίτη πρωτοβουλία ήταν η τετραμερής του Βελιγραδίου μεταξύ Σερβίας, Ελλάδος, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, όμιλος που θεωρείται ως αντίβαρο των ομίλων του Βίσεγκραντ, του Benelux, των βόρειων χωρών κ.α.

Η Ελλάδα, μέσω της πρωτοβουλίας αυτής επιδιώκει να επεκτείνει την πολιτική της επιρροή εντός της Ε.Ε, λόγω και των ανησυχιών που προκαλούν στην Αθήνα η πρόσφατη προσέγγιση ΗΠΑ-Τουρκίας μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία κ.α.

Ως τέταρτη πρωτοβουλία μπορεί να θεωρηθούν οι προσπάθειες τόσο της κυβέρνησης όσο και της Αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, να εξασφαλίσουν όσο περισσότερες θέσεις-κλειδιά στους κυριότερους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. 

Εδώ θα πρέπει να αναφερθούμε στο ρόλο του Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου, του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σχοινά και της συζύγου του, στις συμμαχίες της Ν.Δ με δεξιά ευρωπαϊκά κόμματα, ειδικά της Γερμανίας, αλλά και στις προσπάθειές του κ. Τσίπρα να μετατρέψει το ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρώο αριστερό κόμμα.

Από τη διπλωματική μου εμπειρία –συνεχίζει ο Αλβανός διπλωμάτης– γνωρίζω ότι η αλβανική διπλωματία αλλά και του Κοσόβου, παρακολουθεί με προσοχή τις ελληνικές αυτές πρωτοβουλίες, κάνει τις απαιτούμενες αξιολογήσεις και εξάγει διδάγματα, ειδικά τώρα, που η Αλβανία ζητά ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Στις σημερινές συνθήκες, ίσως χρειαστεί να έρθουμε αντιμέτωποι με ανερχόμενες ελληνικές πιέσεις, για τις οποίες η ελληνική πλευρά βρίσκει ή στήνει πολύ εύκολα αφορμές.

Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για το Κόσσοβο, όπου αναμένονται πιο δυναμικές ελληνικές τοποθετήσεις σε βάρος του.

Αυτό προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας από το Βελιγράδι στις 21 Δεκεμβρίου, όπου κατηγόρησε το Κόσοβο πως ρίχνει λάδι στη φωτιά και επανέλαβε την υποστήριξη προς τη Σερβία ως στρατηγικό σύμμαχο. 

Για την Αλβανία, όχι μόνο δεν είπε ούτε έναν καλό λόγο, αλλά έμμεσα απείλησε την Αλβανία με συνέπειες για «μη σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας»!

Ένας άλλος παράγοντας που υποχρεώνει την Αλβανία να είναι συνετή και ρεαλιστική, είναι η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, η οποία, για την Αλβανία πιο πολύ, θα είναι «Δαμόκλειος σπάθη».

Στις σχέσεις με την Ελλάδα, η αλβανική διπλωματία έχει περιθώρια να εκμεταλλευτεί τις νέες πολιτικές συγκυρίες, ειδικά τις σχέσεις της Αλβανίας με τις ΗΠΑ και την Τουρκία ως στρατηγικοί μας σύμμαχοι, με τον τρόπο αυτό, θα αποφύγουμε να είμαστε θύμα παραχωρήσεων χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

Τέλος, στις νέες συνθήκες, οι οποίες είναι πιο ευνοϊκές για την ελληνική πλευρά, στόχος της αλβανικής πλευράς θα πρέπει να είναι η αποφυγή αντιπαραθέσεων για στενά συμφέροντα, και η καταβολή μέγιστων προσπαθειών για κατανόηση, δημιουργία εμπιστοσύνης και προώθησης του διαλόγου, χωρίς όμως να μείνουμε σκλάβοι του, καταλήγει ο Γιώργης Κότες. 

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Γιώργης Κότες;
Για γενίτσαρο τον κόβο...
Οι χειρότεροι... 



Share

2 σχόλια:

Dimitris D είπε...

Συνήθως όποιος εναντιώνεται στον Ελληνισμό τον χτυπάει η δυστυχία αλύπητα. Οι κόπτες της Αιγύπτου είπαν δεν θέλουμε Έλληνες κυβερνήτες στο κεφάλι μας, να τους διώξουμε με τους Άραβες, και τα επόμενα 1400 χρόνια οι Άραβες σκοτώνουν τους γιούς τους και βιάζουν τις κόρες τους.
Η Αλβανία και η Βουλγαρία εναντιώθηκαν στον Ελληνισμό στον 2ο ΠΠ και μετά έζησαν στον κομμουνιστικό παράδεισο: φτώχεια και αν τα παιδιά σου ή η γυναίκα σου σε ρουφιάνευε μόνιμος κάτοικος στο στρατόπεδο εργασίας.
Από ότι φαίνεται η Αλβανία δεν πήρε το μάθημα της, πχ την Τουρκία ποιος θα την σώσει; Όταν πάει για διάλυση σε κεμαλιστές (δύση), ισλαμιστές (κέντρο) και Κούρδους (ανατολή). Ενώ ταυτόχρονα προδίδει τους Ρώσους στις ΗΠΑ και τις ΗΠΑ στους Ρώσους.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Συμφωνώ....

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.