22 Ιανουαρίου 2019

Και τώρα; Τι κάνουμε μετά τη Συμφωνία;

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, διότι περί αυτής πρόκειται, έστω και αν αποχώρησε ο Καμμένος, υπερέβη τα εσκαμμένα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1991 ως σήμερα και προχώρησε σε μια οδυνηρή συμφωνία με τα Σκόπια η οποία έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

Ποια ήταν τα εσκαμμένα;

Σύνθετη ονομασία από την οποία θα παράγονταν η εθνότητα, η ιθαγένεια, η γλώσσα. Και αν δεν παράγονταν από την ονομασία του κράτους, θα αποδίδονταν είτε με όρους όπως Macedonci (για την εθνότητα) και Makedonsko (για τη γλώσσα), σύμφωνα με τη γνωστή πρόταση Κωφού, είτε με τρόπο που δεν θα δημιουργούσε προβλήματα σαν και αυτά που η Ελλάδα θα συναντήσει μπροστά της από την αφελή προσέγγιση του ζητήματος.

Αντ’ αυτών, η κυβέρνηση πήρε σύνθετη ονομασία erga omnes και έδωσε όλα τα άλλα. Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να έχει αναγνωρίσει έναν λαό, πέραν του ελληνικού, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως Μακεδονικός και ο οποίος συγκροτεί μακεδονική εθνότητα. Διότι η αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής ταυτότητας (που αναφέρονται ρητά στη Συμφωνία) είναι τα δύο βασικά προαπαιτούμενα που συγκροτούν την έννοια της εθνότητας.

Το γεγονός δεν είναι απλώς προβληματικό, αλλά άκρως επικίνδυνο. Θα παραγάγει αποτελέσματα τα οποία η χώρα θα συναντήσει στο άμεσο μέλλον, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Οι βίοι των εθνών είναι μακρύτεροι από τους βίους κυβερνήσεων που ελαφρά τη καρδία προσέρχονται σε συνομιλίες για να ρυθμίσουν καθοριστικής σημασίας ζητήματα για τις σχέσεις τους.

Μια τέτοια συμφωνία η κυβέρνηση την χαρακτήρισε θετική και η εθνική αντιπροσωπεία θα την επικυρώσει, αφού προηγουμένως, διά της μεθόδου της αποστασίας, παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης σε έναν κυβερνητικό σχηματισμό που φαίνεται να αμφισβητείται από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Αναρωτιέται κανείς αν οι βουλευτές είχαν επίγνωση των συνεπειών της ψήφου τους. Το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι να μην έχουν διαβάσει καν τη Συμφωνία, και να ενημερώθηκαν από άρθρα προσκείμενων στις αντιλήψεις τους δημοσιογράφων.

Η κυβέρνηση επέβαλε μια συμφωνία με την οποία διαφωνεί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού.Τι γίνεται από δω και πέρα; Στο άμεσο μέλλον η Συμφωνία δεν θα αμφισβητηθεί και θα δοκιμαστεί στο χρόνο αν θα αντέξει. Στο εσωτερικό θα υπάρξουν αναμφίβολα δυσκολίες και δεν αποκλείεται να τεθεί, από ορισμένους καιροσκόπους, ακόμη και μειονοτικό θέμα. Μια Ελλάδα με τα σημερινά χαρακτηριστικά θα φανεί αδύναμη να αντιμετωπίσει την όποια ρευστότητα δημιουργηθεί. Δυνάμεις που καιροφυλακτούν θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν αυτήν την αδυναμία. Στο εξωτερικό, μετά από μια πρώτη προσαρμογή, εκείνο που θα επικρατήσει για τη γειτονική χώρα θα είναι το Μακεδονία.

Τα Σκόπια θα γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ και κάποια στιγμή, όχι πολύ μακρινή, θα πάρουν και ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την είσοδό τους στην ΕΕ. Η ημερομηνία θα δοθεί παράλληλα με την Αλβανία. Είναι αμφίβολο αν η Αθήνα θα μπορέσει να ικανοποιήσει ζητήματα που την ενδιαφέρουν, όπως το μειονοτικό στην Αλβανία. Το πιθανότερο θα είναι να συναινέσει, με την υπόσχεση, από τις Βρυξέλλες, ότι τα ζητήματα που την ενδιαφέρουν θα τεθούν κατά τη συζήτηση των σχετικών κεφαλαίων.

Τα περί γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας μετά τη Συμφωνία θα αποδειχθούν φρούδες ελπίδες. Η Ελλάδα είναι ένα συγκεντρωτικό κράτος και θα παραμείνει τέτοιο.

Δεν υπάρχουν δυνάμεις που να μπορούν να αμφισβητήσουν αυτήν την επιλογή.
Η πάση θυσία επίτευξη συμφωνίας με τα Σκόπια αποδόθηκε, ως πρόθεση, στους Αμερικανούς, αλλά δεν είναι σίγουρο αν η Ουάσινγκτον έχει κάποιο ενδιαφέρον (και ποιο;) από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ σκέφτεται ακόμη και την έξοδο από το ΝΑΤΟ. Οι διεργασίες είναι ραγδαίες και δεν αποκλείεται, αντιθέτως μάλιστα, να δούμε τη Γερμανία να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια. Οι προεργασίες έχουν ήδη γίνει. Ενδεχομένως να χρειαστεί και η ενεργοποίηση της Ελλάδας, αλλά είναι πολύ αμφίβολο αν η Αθήνα μπορεί να ανταποκριθεί με το πολιτικό προσωπικό και το λοιπό δυναμικό που διαθέτει.


Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο ο Τσίπρας διέλυσε δύο κόμματα (ΑΝΕΛ και Ποτάμι) και απειλεί ένα τρίτο (ΚΙΝΑΛ). Μένει να διαλύσει και το δικό του. Πληροφορίες αναφέρουν πως στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να προσχωρήσει μια νομενκλατούρα του πρώην ΠΑΣΟΚ η οποία δεν έχει πού την κεφαλήν κλίναι, με το σημερινό πολιτικό φάσμα.

Αν αυτό συμβεί, οι επερχόμενες εκλογές είναι εντελώς απρόβλεπτες.Το πολιτικό σκηνικό που υπάρχει είναι αποτέλεσμα μιας ανεξέλεγκτης κρίσης και χρειάζεται αναμόρφωση.
Δυστυχώς, φαντάσματα του παρελθόντος επιβιώνουν ακόμη. 


πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.