Τελευταίες αναρτήσεις

10 Ιανουαρίου 2019

Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της δύσης και η εισβολή της ανατολής

(πατήστε την αφίσα για μεγέθυνση)
Παρουσίαση στον IANO, Σταδίου 24 του νέου βιβλίου της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

Το 52ο σύγγραμμα της γνωστής οικονομολόγου, καθηγήτριας Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη παρουσιάζεται την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 στις 18:00 στον IANO-Σταδίου 24, Αθήνα 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Επιμέλεια: Νάντια Φαμέλου

Το βιβλίο, στα χέρια σας, τραβάει την αυλαία της παγκόσμιας σκηνής, αποκαλύπτοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου κόσμου, που φθάνει καλπάζοντας, και που ανατρέπει το σύνολο του τρόπου ζωής μας στη Γη. 

Ο δυτικός κόσμος υποχωρεί, κάτω από τις αέναες νομοτελειακές εξελίξεις, που γεννούν, αναδεικνύουν, οδηγούν στην παρακμή και τελικά εξαφανίζουν τους πολιτισμούς. Μέσα από τις στάχτες της απερχόμενης παγκόσμιας αυτοκρατορίας, που ψυχορραγεί, αναδύεται η κυριαρχία της νέας.

Στο πρώτο Μέρος του νέου βιβλίου της γνωστής οικονομολόγου, με τον αριθμό 52, αναλύονται τα βασικά αίτια και οι συνέπειες της εξασθένισης της Δύσης. Πέρα από τους αναπότρεπτους νόμους στους οποίους υπόκειται η μακροχρόνια εναλλαγή των πολιτισμών, η συγγραφέας υποστηρίζει ότι η αποσύνθεση της Δύσης επιταχύνθηκε από τα δραματικά αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης. Αυτά συνοψίζονται στις αδιανόητης έκτασης ανισότητες, στην περιφρόνηση βασικών αξιών ζωής και στην περιθωριοποίηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων, κυρίως της μεσαίας τάξης. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η Δύση έχει εισέλθει στο στάδιο της μόνιμης στασιμότητας, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η αδυναμία βελτίωσης των συνθηκών ζωής της κάθε νέας γενιάς. Ο γενικευμένος λαϊκισμός είναι το μόρφωμα που αφήνει πίσω της η παγκοσμιοποίηση. 

Στο δεύτερο Μέρος του ανά χείρας έργου διαγράφονται οι βασικές κατευθύνσεις της νέας διεθνούς οικονομικής τάξης, που έχει τα χρώματα της Κίνας. Στη θέση της παραδοσιακής παγκοσμιοποίησης, που υποχωρεί, κάτω από το βάρος, όχι μόνο του προστατευτισμού, αλλά και ενός εντεινόμενου εμπορικού πολέμου, ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, προβάλλει μια νέα και πρωτόγνωρη παγκοσμιοποίηση, στα χνάρια του παλιού δρόμου του μεταξιού. Το αγωνιώδες ερωτηματικό, αναφορικά με την εναλλαγή σκυτάλης στην παγκόσμια κυριαρχία, στρέφεται στη συμπεριφορά της «παγίδας του Θουκυδίδη»: δηλαδή, αν αυτή θα εξελιχθεί με ανοχή των ΗΠΑ ή, αντιθέτως, θα προκαλέσει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, που πιθανότατα θα εξαφανίσει τη ζωή από τον πλανήτη Γη; 

Το τελικό κεφάλαιο του συγγράμματος αφορά τη συνύπαρξη ανθρώπων και ρομπότ, και την αναζήτηση λύσης στο ακανθώδες πρόβλημα της μαζικής ανεργίας, που αναπότρεπτα θα προκληθεί από την καθολική υποκατάσταση της ανθρώπινης απασχόλησης από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα 

Α) Σπουδές: Αριστούχος απόφοιτος της Σχολής ΝΟΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Σορβόννη του Παρισιού, από όπου έλαβε το Κρατικό Διδακτορικό Δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών με άριστα και διάκριση. Η διδακτορική της διατριβή εκδόθηκε με δαπάνες του CNRS και δημοσιεύτηκε στη γαλλική σειρά SEDES. Σπούδασε, επίσης, και έκανε έρευνα στα Πανεπιστήμια London School of Economics, Berkeley (ΗΠΑ) και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (Fiesole).

Β) Σταδιοδρομία: Υφηγήτρια στο ΑΠΘ και καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμβουλος στον ΟΟΣΑ Παρισιού, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων Γαλλικής Γλώσσας (AIELF) και του CEDIMES. Πρόεδρος της Ένωσης Επίτιμων Διδακτόρων του Πανεπιστημίου Valahia της Ρουμανίας, πρόεδρος του «Ιδρύματος Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη». Υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα πρύτανης, εκλέχτηκε τρεις φορές και επί των ημερών της αναγέρθηκε το πανεπιστημιακό κτίριο και η ΑΒΣΘ έγινε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το βιογραφικό της σημείωμα είναι δημοσιευμένο στις εκδόσεις «Who is Who».

Γ) Διακρίσεις: Τιμήθηκε με τον τίτλο της Επίτιμης Διδάκτορος (DHC) από τα Πανεπιστήμια Δημόκριτος (Θράκη), Valahia (Ρουμανία), Kainar (Almaty-Kazakhstan), Barnaoul-Altai στη ρωσική Σιβηρία και Annaba (Αλγερία). Έχει βραβευτεί με το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο της περί της περιφερειακής ανάπτυξης της Ελλάδας. Είναι επίτιμη δημότης της Κομοτηνής και τιμήθηκε με 4 χρυσά μετάλλια της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, για την κοινωνική της δράση. Επελέγη ως Jean Monnet Fellow στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας. Προσκλήθηκε από το State Department για επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ. Το 2006, σε πανηγυρική τελετή, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της επέδωσε δύο τόμους που γράφτηκαν προς τιμήν της. Με διάταγμα της 17ης Ιουλίου 2008 και με υπογραφή του προέδρου της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, της απονεμήθηκε το γαλλικό παράσημο του εθνικού τάγματος του Ιππότη της Legion d’Honneur. Από το 2010 είναι επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρουμανίας. 

Δ) Προσκλήσεις: Έχει προσκληθεί για μαθήματα, διαλέξεις και έρευνα από τα πανεπιστήμια των: Ουάσινγκτον, Νέας Υόρκης, Παρισιού, Ρώμης, Βόννης, Μασσαλίας, Φλωρεντίας, Τεργέστης, Σόφιας, Μπρατισλάβας, Βαρσοβίας, Κρακοβίας, Μελβούρνης, Buenos Aires, Κόρντομπα, Rio de Janeiro, Ν. Κορέας, Port- au- Prince, Υaounde, Αλμάτι (Καζακστάν), Ριγέκα (Κροατία), Fribourg (Ελβετία), Targoviste (Ρουμανία). Έλαβε μέρος ως εισηγήτρια, διοργανώτρια και πρόεδρος σε αναρίθμητα διεθνή συνέδρια ανά την υφήλιο. 

Ε) Ερευνητικό έργο και δημοσιεύσεις: Της ανατέθηκε ερευνητικό έργο από την ΥΠΑΒΕ, το CNRS του Παρισιού, το ΕΚΚΕ, τον ΟΟΣΑ Παρισιού, το ΝΑΤΟ, το ΙΜΧΑ, το ΚΕΠΕ, τον ΕΟΜΜΕΧ, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το δημοσιευμένο έργο της ανέρχεται σε 52 συγγράμματα, μελέτες, μονογραφίες και έρευνες, και σε πάνω από 700 επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, ρουμανικά και ρωσικά. Έχει, επίσης, τιμηθεί με πρώτα βραβεία, επαίνους και πλήθος βιβλιοκρισιών και αναφορών. Σε συνεργασία με τα ΜΜΕ, και με κομματική αποστασιοποίηση, συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση κοινής γνώμης, για τα επίκαιρα οικονομικά και πρόσφατα εθνικά θέματα. Οι πολλές χιλιάδες φοιτητών και οι πολυπληθείς διδάκτορες, υπό την επίβλεψή της, έχουν στελεχώσει ΑΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. 

Τίτλοι της Μαρίας Νεγρεπόντη – Δελιβάνη που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις IANOS: 

1. Η εν ψυχρώ δολοφονία της Ελλάδας και η διέξοδος η δραχμή (2014)
2. Όλη η αλήθεια για χρέος και ελλείμματα και πως θα σωθούμε (2011)
3. Ημερολόγιο του Δημήτρη Δελιβάνη-Ας ξαναζήσουμε τον 20ο αιώνα (1999)


πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.