Τελευταίες αναρτήσεις

8 Ιανουαρίου 2019

Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι και η χριστιανική πίστη...

Αποτέλεσμα εικόνας για ντοστογιέφσκι χριστιανισμός
Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη
Δημοσιογράφος

Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι είναι ένα από τα ιερά τέρατα της λογοτεχνίας. Αυτό που χαρακτηρίζει το έργο του είναι η ικανότητα του ίδιου να διεισδύει στην ψυχή των ηρώων του και να προσπαθεί να εμβαθύνει στα κίνητρα και τις πράξεις τους.

Η βαθιά χριστιανική πίστη είναι όμως και μία άλλη πτυχή η οποία διαφαίνεται στο έργο του. Ο ίδιος υπήρξε ο γιος ενός ιατρού, γεγονός που τον οδήγησε να έρθει κοντά στον πόνο, την ασθένεια, την εξαθλίωση, ώσπου πέρασε στη Στρατιωτική σχολή μηχανικού. Μετά τη δολοφονία του πατέρα του, εγκατέλειψε τα μαθήματα της σχολής η οποία τον άφηνε αδιάφορο και αφοσιώθηκε σε αυτό που αγαπούσε πραγματικά: τη λογοτεχνία και τη συγγραφή.

Η ζωή τον έφερε αντιμέτωπο με πολλές και διάφορες δοκιμασίες: το 1849 συνελήφθη μαζί με μία ομάδα νεαρών ιδεαλιστών οι οποίοι ονειρευόντουσαν κοινωνικές αλλαγές στη Ρωσία και πέρασε τέσσερα ολόκληρα χρόνια σε φυλακή με καταναγκαστική εργασία. Το μόνο φως που είχε για να βρίσκει παρηγοριά, ήταν μία Καινή Διαθήκη.

Όταν αποφυλακίστηκε, αφοσιώθηκε αγόγγυστα στη συγγραφή των κορυφαίων λογοτεχνικών του έργων. Όμως, η ζωή δε σταμάτησε ποτέ να του φέρνει εμπόδια και δυσκολίες: οι δανειστές τον πίεζαν, η γυναίκα του πέθανε, συνέχισε να έχει προβλήματα με τις τσαρικές αρχές. Όλα αυτά τα συμβάντα τον οδηγούσαν ανέκαθεν στο να προσπαθεί να βρει έναν τρόπο για να γαληνεύει μέσα του.

Οι Αδελφοί Καραμαζόφ αποτελούν το έργο του μέσα στο οποίο ξετυλίγεται η ελευθερία του ανθρώπου και ο Θεός συνομιλεί με τον Μέγα Ιεροεξεταστή, ο οποίος τον πειράζει. Ο διάβολος επιθυμεί να αναγκάσει τον Θεό να υποκύψει στους πειρασμούς του, αλλά εκείνος αρνείται θεωρώντας πως αυτό θα εξανάγκαζε τους ανθρώπους να πιστέψουν σε αυτόν. Ο γέρος Καραμαζόφ εκπροσωπεί τον άνθρωπο ο οποίος έχει απολέσει κάθε ηθική αξία και πνευματικά, μέσα του είναι μόνος. Ο Ντοστογιέφσκι ανακαλύπτει την ουσία της ζωής στον Θεό, στην πίστη, στη βίωση του θρησκευτικού συναισθήματος, το οποίο βοηθάει τον άνθρωπο να εξαγνιστεί.

Για να εξερευνήσουμε το έργο του Ντοστογιέφσκι με ειλικρίνεια, πρέπει να αντιληφθούμε πως εκείνος πιστεύει σε μία ανώτερη δύναμη η οποία πάντοτε στο τέλος απονέμει δικαιοσύνη.

Ο Θεός στο έργο του Ντοστογιέφσκι συμβολίζει το σεβασμό για την ελευθερία του ανθρώπου, την απαλλαγή από το υπαρξιακό άγχος και τον επανακαθορισμό όλων των αξιών της ζωής.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.