Τελευταίες αναρτήσεις

8 Ιανουαρίου 2019

Ηρθε το έτος των ανατροπών

Το 2019 θα είναι η χρονιά που θα γίνει φανερό το οριστικό τέλος της παγκοσμιοποίησης

Από τον Δημήτρη Παπαγεωργίου 

Tο 2019 θα είναι σημαντική χρονιά. Θα είναι η χρονιά κατά την οποία θα γίνει φανερό το οριστικό τέλος της διαδικασίας που ονομάστηκε «παγκοσμιοποίηση». Και λέω θα γίνει φανερό, διότι επί της ουσίας έχει ήδη τελειώσει. Και όταν λέμε παγκοσμιοποίηση δεν εννοούμε το εμπόριο μεταξύ κρατών ή πολιτών, δεν εννοούμε τη μετακίνηση πολιτισμικών αγαθών. Τίποτε από όλα αυτά δεν είναι παγκοσμιοποίηση. Παγκοσμιοποίηση είναι η απόπειρα να καταργηθεί η κυριαρχία των εθνών κρατών προκειμένου η ισχύς να μεταφερθεί στα χέρια κάποιων «παγκόσμιων οργάνων».

Αυτή η ιστορία έληξε. Την έληξαν οι λαοί της Δύσης, ας μη γελιόμαστε. Την έληξαν, καθώς επέλεξαν να δώσουν την εξουσία σε ανθρώπους σαν τον Τραμπ, σαν τον Μπολσονάρο, σαν τον Σαλβίνι και όλους τους υπόλοιπους. Το έκαναν ως ξεκάθαρη επιλογή. Εγινε πολύ γρήγορα. Από το 2016 έως σήμερα τα πράγματα πήραν μια τροπή που σίγουρα δεν ανέμεναν οι διάφοροι γραφειοκράτες των υπερεθνικών οργανισμών. Μια τροπή που οι Γιούνκερ του κόσμου αυτού βρίσκουν επικίνδυνη. Και είναι επικίνδυνη. Γι' αυτούς τους ίδιους και για όσα εκπροσωπούν. Γιατί θα μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Τι αποπειράθηκαν; Να αλλάξουν τον ρουν της Ιστορίας. Να μας πείσουν ότι η πιο σταθερή μορφή κοινωνικής οργάνωσης που υπάρχει στην Ιστορία του κόσμου είχε «τελειώσει». Τους πίστεψε μεγάλο μέρος της πολιτικής ελίτ. Και στην πατρίδα μας. Ποιος δεν θυμάται διάφορους τύπους να δηλώνουν με φαιδρό τρόπο ότι το «έθνος κράτος» έχει τελειώσει και το μόνο που μένει είναι να βρούμε τη θέση μας μέσα στους οργανισμούς που θα μας κουμαντάρουν...

Αλλά δεν είναι μόνον το έθνος κράτος στο στόχαστρό τους. Είναι και η ίδια η έννοια του έθνους ως οργανικότητας. Δεν ταιριάζει στη λογική του «υπηκόου» που θέλουν, του υπηκόου χωρίς ρίζες, χωρίς κανενός είδους επένδυση στον τόπο του, συναισθηματική, φυσική ή οποιαδήποτε άλλη.

Ομως η δυναμική έχει πλέον αλλάξει εντελώς. Και το 2019 στην Ευρώπη αυτό θα γίνει ξεκάθαρο. Οι εθνικές εκλογικές επιτυχίες των πατριωτικών κινημάτων, των κινημάτων που υπερασπίζονται την ίδια την ύπαρξη των εθνών ως αντίθεση στο μοντέλο του παγκόσμιου πολίτη, αποτελούν σαφή ένδειξη για το τι θα συμβεί στις ευρωεκλογές.

Οι μηχανισμοί των Βρυξελλών ήδη εργάζονται για να αποτρέψουν αυτό το πατριωτικό τσουνάμι που έρχεται. Δεν θα το καταφέρουν όμως. Οι προσπάθειές τους είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Και πώς να μην αποτύχουν, όταν όλα τα πρόσωπα που συνδέονται με αυτές έχουν απομυθοποιηθεί πλήρως; Οταν το παλαιό είναι ο Γιούνκερ και η Μέρκελ, πώς να μην πετύχουν οι Σαλβίνι και οι Ορμπάν;

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.