Τελευταίες αναρτήσεις

31 Ιανουαρίου 2019

Η μάχη της Άπρω (1305 μ.Χ.): Καταλανοί και Βυζαντινοί συγκρούονται στη Θράκη

Η «Καταλανική Εταιρεία» ήταν ένα σώμα μισθοφόρων πολεμιστών που πολέμησε στον πόλεμο μεταξύ του βασιλιά της Αραγονίας και του βασιλιά της Σικελίας. Όταν ο πόλεμος έληξε οι μισθοφόροι αυτοί βρέθηκαν άνεργοι. Τότε προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον αυτοκράτορα Ανδρόνικο, ο οποίος χρειαζόταν επειγόντως στρατεύματα.

Το φθινόπωρο του 1302 ο στρατός των Καταλανών –1.500 ιππείς και 5.000 πεζοί Αλμογάβαροι– έφτασαν στην Πόλη, με επικεφαλής τον Ρογήρο ντε Φλορ. Ο Ανδρόνικος προκατέβαλε μισθούς 4 μηνών στους Καταλανούς, χωρίς όμως να τους πέμψει άμεσα στη Μικρά Ασία.
Μένοντας στην Πόλη οι Καταλανοί γρήγορα ήρθαν σε σύγκρουση με τους επίσης διαμένοντας εκεί, Γενουάτες και σε λίγο πραγματοποίησαν κανονική επίθεση εναντίον τους, σφάζοντας περί τους 3.000. Ο Ανδρόνικος αναγόρευσε τον ντε Φλορ σε μεγάλο Δούκα και του έδωσε ως σύζυγο την ανεψιά του, Μαρία. Στις αρχές του χειμώνα του 1303 οι Καταλανοί πέρασαν στην Ασία και στρατοπέδευσαν στην Κύζικο. Εκεί, ήρθαν πάλι σε σύγκρουση με τους Αλανούς μισθοφόρους του συμβασιλέα Μιχαήλ, σκοτώνοντας τον γιο του αρχηγού τους.

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι προήλαυναν ανενόχλητοι. Μόλις τον Μάιο του 1303 αποφάσισαν οι Καταλανοί να κινηθούν. Σύντομα όμως έδειξαν την αξία τους. Στην περιοχή της Γέρμας εξόντωσαν ένα τουρκικό σώμα και στο Αυλάκι διέλυσαν τον στρατό του εμίρη Συρ Αλή που πολιορκούσε τη Φιλαδέλφεια. Ο ντε Φλορ δεν συνέχισε την προέλαση μέχρι τον Μαίανδρο, αλλά στρεφόμενος προς τη Λυκία διασκόρπισε τις δυνάμεις των Τούρκων εμίρηδων του Σαρουχάν και του Αϊδινίου.

Οι Καταλανοί όμως παρά τις επιτυχίες τους κατά των Τούρκων, δεν δίσταζαν να λεηλατούν και τους Βυζαντινούς, αρπάζοντας περιουσίες και προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του συμβασιλέα, Μιχαήλ. Επίσης, η προοπτική για το εύκολο πλιάτσικο προσέλκυσε και άλλους Καταλανούς – 500 ιππείς και 2.000 πεζούς – υπό τους Ροκαφόρτε και ντ Εντένζα. Ο Ανδρόνικος προσπάθησε τότε να διαιρέσει τους Καταλανούς, δίδοντας προνόμια στον ντ Εντένζα.

Δεν κατάφερε όμως να τους διχάσει. Αντίθετα, οι Καταλανοί παρέμειναν ενωμένοι και αρνούμενοι να πολεμήσουν.

Ολόκληρο το έτος 1304 δεν κινήθηκαν κατά των Τούρκων. Στις αρχές του 1305 ο Ανδρόνικος έδωσε επιπλέον 30.000 χρυσά νομίσματα στους Καταλανούς, εκλιπαρώντας τους να σώσουν τη Φιλαδέλφεια που την πολιορκούσαν οι Τούρκοι.

Ο ντε Φλορ όμως, πριν εκστρατεύσει πήγε στην Ανδριανούπολη, τον Απρίλιο του 1305, με 300 ιππείς για να δει τον Μιχαήλ. Δεν είναι γνωστό αν είχε κληθεί ή κινήθηκε με δική του πρωτοβουλία. Εκεί, πάντως, δολοφονήθηκε από τον αρχηγό των Αλανών μισθοφόρων, τον Γεώργιο, τον γιο του οποίου είχε σφάξει στην Κύζικο.

Οι Καταλανοί αμέσως ονόμασαν αρχηγό τους τον ντε Εντένζα και κήρυξαν πόλεμο κατά της αυτοκρατορίας. Προσέλαβαν μάλιστα και Τούρκους μισθοφόρους, πέρασαν στη Θράκη και λεηλάτησαν τα πάντα. Ο Μιχαήλ, επικεφαλής ενός ετερογενούς στρατού επιχείρησε να τους αναχαιτίσει στην Άπρω της Θράκης, τον Ιούλιο του 1305.

Οι Καταλανοί διέθεταν μόλις 3.000 άνδρες εκείνη τη στιγμή. Οι υπόλοιποι λεηλατούσαν τις γύρω περιοχές. Ο Μιχαήλ έσπευσε με 6.000 περίπου στρατιώτες, από τους οποίους πολύ λίγοι ήταν Βυζαντινοί. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο στρατός του Μιχαήλ αριθμούσε 14.000 άνδρες, αριθμός μάλλον υπερβολικός για τα δεδομένα της Αυτοκρατορίας εκείνη την εποχή. 

Ο Μιχαήλ έταξε στα δεξιά το γηγενές ιππικό, στα αριστερά Τούρκους και Αλανούς μισθοφόρους και στο κέντρο το ανεκπαίδευτο πεζικό του. Όταν ο στρατός παρατάχθηκε ο Μιχαήλ διέταξε τους Αλανούς και τους Τούρκους να επιτεθούν. Αυτοί επιτέθηκαν, αλλά οι Καταλανοί αντιστάθηκαν και τότε αυτοί έστρεψαν τα νώτα και έφυγαν, ενώ άλλοι προσχώρησαν στους Καταλανούς!

Με τον τρόπο αυτό το αριστερό του βυζαντινού στρατού έμεινε ακάλυπτο, γεγονός που φυσικά εκμεταλλεύτηκαν οι Καταλανοί, οι οποίοι κινήθηκαν με μεγάλη τόλμη. Σταδιακά, το σύνολο του βυζαντινού στρατού τράπηκε σε φυγή, εκτός από τον Μιχαήλ και 100 επίλεκτους ιππείς. Αυτοί, εκτέλεσαν μια απέλπιδα επέλαση, αλλά μοιραία αποκρούστηκαν και ο Μιχαήλ τραυματίστηκε.

Μετά τη νίκη τους αυτή, οι Καταλανοί, συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο, σφάζοντας, καίγοντας, ατιμάζοντας και λεηλατώντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Η κατάσταση μεταβλήθηκε όταν τη διοίκηση των Βυζαντινών ανέλαβε ο στρατηγός Χανδρηνός. Αυτός πίεσε τους Καταλανούς και τους υποχρέωσε να κινηθούν προς τη νότια Ελλάδα. Τελικά, οι Καταλανοί, νίκησαν και τους Λατίνους του δουκάτου των Αθηνών και ίδρυσαν το δικό τους κράτος στη Βοιωτία. 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.