19 Δεκεμβρίου 2018

Strategic Culture: Γιατι οι ΗΠΑ χάνουν έδαφος στη γεωπολιτική σκακιέρα

Η Ρωσία συνέλαβε δύο μικρά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα. 

Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτε επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα.

Η Ρωσία παράλληλα συνέλαβε 24 Ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν πάνω στα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Strategic Culture Foundation.
Η πρόκληση της Ουκρανίας ακολουθεί τις συμβουλές αρκετών αμερικανικών think tank όπως το Atlantic Council, οι οποίες ζητούν τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην Θάλασσα του Αζόφ εδώ και μήνες. 

Η περιοχή είναι στρατηγικά σημαντική για τη Μόσχα, η οποία βλέπει τα νότια σύνορά της, πάνω απ 'όλα την Θάλασσα του Αζόφ, ως πιθανό σημείο ανάφλεξης για τις συγκρούσεις λόγω των προκλήσεων της Ουκρανίας που τις υποστηρίζει το ΝΑΤΟ.

Για το λόγο αυτό η Μόσχα έχει αναπτύξει στο Στενό του Κερτς και στις γύρω παραθαλάσσιες περιοχές συστοιχίες S-400 καθώς και πολυάριθμα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. 

Αυτές οι προκλήσεις, προωθούνται από τους πολιτικούς ιθύνοντες του ΝΑΤΟ αλλά και της Ουάσιγκτον για να αποτελέσουν πρόσχημα για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Μόσχας και να υπονομεύσουν περαιτέρω τις σχέσεις της Ρωσίας με τις ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, καθώς και, φυσικά, μεταξύ του Trump και του Putin.

Αυτός ο τελευταίος στόχος φαίνεται να έχει επιτευχθεί, καθώς η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Trump και του Putin στη G20 στο Μπουένος Άιρες ακυρώθηκε. 

Η πρόθεση για περαιτέρω απομόνωση της Μόσχας από τους νεοσυντηρητικούς, τους νεοφιλελεύθερους και το μεγαλύτερο μέρος της αγγλοσαξονικής κυριαρχίας φαίνεται να απέτυχε, όπως καταδείχθηκε στο Μπουένος Άιρες με τη συνάντηση μεταξύ των χωρών BRICS στο περιθώριο και τις διμερείς συναντήσεις μεταξύ Putin και Merkel.

Στις 30 Νοεμβρίου, μετά από σχεδόν δυόμισι μήνες σιωπής, η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε τη Συρία με τρία κύματα πυραυλικών επιθέσεων. 

Η ισραηλινή επίθεση δεν ήταν επιτυχής καθώς οι ισραηλινοί πύραυλοι Cruize αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα S-300 που παραδόθηκαν στη Δαμασκό από τη Ρωσία.

Με την αποτυχημένη ισραηλινή επίθεση που καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα των ρωσικών μέτρων αεροπορικής άμυνας που αναπτύχθηκαν πρόσφατα στη χώρα, ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες δυσκολεύονται να λειτουργήσουν στη χώρα. 

Όπως το Ινστιτούτο Μελέτης Study of War επιβεβαιώνει: 
«Η Ρωσία έχει ολοκληρώσει ένα προηγμένο δίκτυο αεράμυνας στη Συρία που συνδυάζει τα δικά της συστήματα αεροπορικής άμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου με εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό. 

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνατότητες για να δώσει ώθηση στη μακροπρόθεσμη στρατηγική πρόκληση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, διευρύνει σημαντικά τη γεωγραφική εμβέλεια του δικτύου αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας.

Η Ρωσία θα αποκτήσει μακροπρόθεσμα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι του ΝΑΤΟ μέσω των νέων δυνατοτήτων της στη Συρία. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πρέπει τώρα να λογοδοτήσουν για τον κίνδυνο μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή εν μέσω οποιασδήποτε αντιπαράθεσης με τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη».

Στη Συρία, η σύγκρουση φτάνει στο τέλος και η Τουρκία δεν είναι σε θέση να νικήσει ακόμα και αν διατηρεί ισχυρή θέση στο Idlib. Η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν επίσης να επηρεάσουν την πορεία της σύγκρουσης. 

Η τελευταία επίθεση του Ισραήλ ίσως σηματοδότησε μια σαφή και ενδεχομένως οριστική προειδοποίηση από τη Μόσχα, την Τεχεράνη και τη Δαμασκό σε όλες τις δυνάμεις της περιοχής. 

Το μήνυμα φαίνεται να είναι ότι δεν υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα αλλαγής της πορείας της σύγκρουσης στη Συρία και κάθε πρόκληση από εδώ και στο εξής θα απαντηθεί αποφασιστικά. 

Το Idlib πρόκειται να απελευθερωθεί και η παράνομη παρουσία της Αμερικής στο βόρειο τμήμα της Συρίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί την κατάλληλη στιγμή.

Η πρόκληση της Ουκρανίας ενίσχυσε μόνο το στρατιωτικό αποτύπωμα της Ρωσίας στην Κριμαία και ενίσχυσε τον κυριαρχικό έλεγχο της Ρωσίας στην περιοχή. 

Η G20 χρησίμευσε επίσης για να επιβεβαιώσει την οικονομική μείωση της Ουάσιγκτον ανάλογη με τη στρατιωτική της, ενόψει ενός πολυπολικού περιβάλλοντος που καταπατεί.

Οι συνεχείς προσπάθειες αποπροσανατολισμού της κυβέρνησης Trump από τις ελίτ των ΗΠΑ, που επίσης χαρακτηρίστηκαν ως εχθρός από την ευρωπαϊκή εγκατάσταση, δημιουργούν μια εικόνα σύγχυσης στη Δύση που ωφελεί πρωτεύουσες όπως το Νέο Δελχί, τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Τεχεράνη, οι οποίες προσφέρουν σταθερότητα, συνεργασία και διάλογο.

Όπως αναφέρεται στα προηγούμενα άρθρα, η σύγχυση που κυριαρχεί μεταξύ των δυτικών ελίτ επιταχύνει τη μετάβαση σε έναν πολυπολικό κόσμο, εξουδετερώνοντας προοδευτικά τη στρατιωτική και οικονομική δύναμη των ΗΠΑ. 

www.bankingnews.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.