16 Δεκεμβρίου 2018

Άνθρωποι που συναντάμε στο Facebook.

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη
Δημοσιογράφος


Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , είναι γεγονός, άλλαξαν άρδην τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Πλέον , η επικοινωνία είναι ναι μεν ευκολότερη, αλλά όχι πάντα πραγματική και ποιοτική. Η επιθυμία μας να προβάλλουμε την προσωπική μας ζωή χωρίς κανένας να μας υποχρεώνει και ειδικά τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες μας, το να προσπαθούμε να ‘’ψαρέψουμε’’ σύντροφο, να παρακολουθούμε φωτογραφίες ανθρώπων που μας ενδιαφέρουν – και πολλές φορές να ‘’πέφτει’’ η ψυχολογία μας από αυτό- είναι ίσως και καθημερινό φαινόμενο.

Μπορούμε όμως να κατατάξουμε τους ανθρώπους που συναντάμε στο Face book σε κάποιες ομάδες; Η εμπειρία μου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με οδήγησε στο να τους κατατάξω κάπως έτσι, σε τρεις κατηγορίες:

Οι μοναχικοί άνθρωποι: Είναι άνθρωποι χωρίς ιδιαίτερα κοινωνική ζωή , οι οποίοι προσπαθούν με τη βοήθεια του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, να δημιουργήσουν κοινωνικές σχέσεις ακόμα και πίσω από ένα προφίλ να αισθανθούν δυναμικά άτομα με άποψη και δυναμισμό. Νοιώθουν δυνατοί πίσω από ένα προφίλ, θέλουν να φλερτάρουν και το επιδιώκουν, επειδή αφενός είναι πιο εύκολο να ‘’ψαρέψουν’’ κάποιο άτομο, και αφετέρου αποφεύγουν το μεγαλύτερο άγχος της κοινωνικής συναναστροφής. Θεωρούν πιο εύκολο να συναναστραφούν με ένα πρόσωπο του ερωτικού τους ενδιαφέροντος πίσω από μία οθόνη, αφού μπορούν να καλύψουν και το όποιο αρνητικό τους στοιχείο πιο εύκολα, αλλά και να αντιμετωπίσουν με πιο απαλό τρόπο μία απόρριψη.

Οι άνθρωποι που στάζουν δηλητήριο: Πλέον συναντάμε σε κάθε βίντεο στο You Tube, σε κάθε προφίλ στο Face book ανθρώπους που βρίζουν τους πάντες και τα πάντα με αισχρό τρόπο, καταριούνται, στάζουν δηλητήριο και απαξιώνουν τους πάντες. Είναι λογικό κάποιος να νοιώθει δυνατός όταν κρύβεται πίσω από την ασφάλεια ενός πληκτρολογίου και αισθάνεται ότι μπορεί να στάζει το δηλητήριό του σε ένα πληκτρολόγιο. Θα ήταν εξίσου σημαντικό να έλεγαν τις ίδιες ύβρεις που έχουν γράψει σε διάφορα άτομα όχι σε ένα προφίλ, αλλά στον ίδιο τον άνθρωπο και μπροστά στο πρόσωπό του. Πίσω από ένα προφίλ όλοι γινόμαστε άτρωτοι και άφοβοι…

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι: Άνθρωποι που παρουσιάζουν μία εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού τους, έχουν την τέλεια σχέση, τις τέλειες φιλίες, τις υπέροχες διακοπές, την πλούσια ζωή. Είναι άνθρωποι που στην πραγματική τους ζωή δεν είναι τόσο ευτυχισμένοι όσο δείχνουν, αλλά θέλουν μέσα από το προφίλ τους να κερδίσουν την ψευδαίσθηση της ευτυχίας, ακόμα και να προκαλέσουν το θαυμασμό και τη ζήλεια των άλλων.

Νομίζω αυτές οι τρεις κατηγορίες είναι εκείνες τις οποίες έχω συναντήσει μετά από τη μακρόχρονη εμπειρία μου στο Face book. Είναι σημαντικό και πρέπει να αναφερθεί ότι το Face book, μπορεί να διευκολύνει αλλά όχι να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή. Φυσικά, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η χρήση του με μέτρο και με γνώση όλων των κινδύνων, όχι μόνο δε θα λειτουργήσει διαβρωτικά, αλλά μπορεί να συντελέσει και αυτό στη σύναψη υγιών ανθρώπινων σχέσεων.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.