15 Δεκεμβρίου 2018

Ο Νίκος Λυγερός για το Σκοπιανό στην Αμερική

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Το Σκοπιανό και ο Αρχιεπίσκοπος της Αμερικής

Σπάνια βλέπουμε σε υψηλό εκκλησιαστικό επίπεδο μαχητές για το όνομα της Μακεδονίας. Ένας από αυτές τις σημαντικές εξαιρέσεις είναι ο Αρχιεπίσκοπος της Αμερικής που από την πρώτη στιγμή του νέου μακεδονικού αγώνα εμφανίστηκε στο πλευρό μας χωρίς να υπολογίζει κανένα κόστος. Οι θέσεις του ήταν και παραμένουν ξεκάθαρες και η βοήθεια του η έμπρακτη ένα ουσιαστικό στήριγμα για τους Ελληνοαμερικάνους αγωνιστές. Είναι επίσης ο ίδιος που μας ενημέρωσε για τις συζητήσεις που έγιναν σε εκκλησιαστικό επίπεδο στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδος στην Κωνσταντινούπολη τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε όπου εκφράστηκαν με πολύ έντονο τρόπο οι Επίσκοποι των Νέων Χωρών ενάντια στο Προσύμφωνο των Πρεσπών αντιπροσωπεύοντας με το ύφος τούς τους πολίτες της Μακεδονίας που ήταν ήδη εξοργισμένοι από τις εξελίξεις εκείνης της εποχής. 

Το θέμα είναι γιατί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν κάλυψαν αυτό το γεγονός ενώ πολλοί αναρωτιούνται τι κάνει η Εκκλησία σε επίσημο επίπεδο. Έτσι ο Αρχιεπίσκοπος της Αμερικής δεν δίνει μόνο το παράδειγμα της επίσημης αντίστασης της Εκκλησίας αλλά εξηγεί ότι υπάρχουν και άλλοι πολλοί που αντιστέκονται κατά του Προσυμφώνου των Πρεσπών επειδή έχουν εντοπίσει τα απαράδεκτα στοιχεία που εμπεριέχει πέρα από το θέμα του ονόματος, της ταυτότητας και της γλώσσας. Είναι καλό λοιπόν να εξετάσουμε με μεγαλύτερη προσοχή αυτά που δημοσιεύονται ειδικά όταν ξέρουμε ότι υπάρχει ένας μεγάλος αγώνας που εξελίσσεται.  

πηγή

Προσοχή στις παγίδες του Σκοπιανού

Όσοι ασχολούνται αποκλειστικά με τις τροποποιήσεις του Άρθρου 49 του Συντάγματος των Σκοπίων, το κάνουν για να αποφύγουν να μιλήσουν για το Άρθρο 36, το οποίο είναι ακόμα πιο προβληματικό για την επίλυση του Σκοπιανού. Άλλωστε αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων αφού ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτο για ιστορικούς λόγους. Είναι λοιπόν απαραίτητο να μη σπαταλάμε χρόνο πάνω στο Άρθρο 49, το οποίο είχε επισημάνει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών που έχει διαμορφώσει το Προσύμφωνο των Πρεσπών. Ενώ το Άρθρο 36 το επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως προβληματικό για το μέλλον των σχέσεων μας και την αποτελεσματική επίλυση του Σκοπιανού. Διότι τώρα που έχουν αντιληφθεί όλο και περισσότεροι ότι το Προσύμφωνο είναι απαράδεκτο, αυτοί που το προώθησαν προσπαθούν να κάνουν επιφανειακές αλλαγές όπως είναι και το ερμηνευτικό πρωτόκολλο για να σώσουν μια απελπισμένη κατάσταση.

Έτσι δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα ότι είναι ουσιαστικές. Ό,τι και να κάνουν το Προσύμφωνο παραμένει απαράδεκτο και ο μόνος τρόπος που έχουμε για να το ξεπεράσουμε είναι απλώς να το ακυρώσουμε και ν’ αρχίσουμε νέες διαπραγματεύσεις είτε με βάση την ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης του 1995 είτε με την καταγγελία της αν θεωρούμε ότι μερικά άρθρα θα μπορούσαν να είναι προβληματικά για το μέλλον και για μία νέα συμφωνία που σέβεται την ιστορία και τον Ελληνισμό με το πνεύμα.

πηγή 

Η μακεδονική εκστρατεία στην Αμερική

Η Παμμακεδονική άρχισε την εκστρατεία ενημέρωσης γα το Σκοπιανό και ειδικά για το Προσύμφωνο των Πρεσπών από τη Βοστώνη, συνέχισε στη Φιλαδέλφεια, πέρασε από την Ουάσιγκτον, έφτασε στη Νέα Υόρκη για να ακολουθήσει το Σικάγο και το Πίτσμπεργκ. Όλες οι επαφές που γίνονται τόσο μέσα στην ομογένεια όσο και με τους γερουσιαστές, τους βουλευτές αλλά και την Εκκλησία σε επίπεδο Αρχιεπισκοπής δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο ότι ο Ελληνισμός έχει συντονιστεί εντός και εκτός Ελλάδας για να παλέψει ενάντια στη βάρβαρη ιδεολογία που θέλει να μας επιβάλλει αυτό το απαράδεκτο Προσύμφωνο. Τώρα είναι όλο και περισσότεροι αυτοί που είναι ενημερωμένοι για τα βάρβαρα άρθρα που εμπεριέχει το Προσύμφωνο και όλοι κατανοούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για το θέμα του ονόματος, της ταυτότητας και της γλώσσας αλλά και για το erga omnes, τις πινακίδες, τις μάρκες, τις εκδηλώσεις, την ιστορία, την αρχαιολογία, την παιδεία, την αλιεία, τα ενεργειακά, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους περιφερειακούς και διεθνείς θεσμούς.

Η αγωνιστικότητα της Ομογένειας είναι όντως εντυπωσιακή και χάρη στην ενημέρωση η αγανάκτηση και ο θυμός μετατρέπονται σε αντίσταση και αντεπίθεση ενάντια στο κατεστημένο που έχει δημιουργήσει η εξουσία για να προσπαθήσει να περάσει τα παράλογα μιας καθυστερημένης ιδεολογίας που χρησιμοποιεί μια σοβιετική γλώσσα για να εκφραστεί ένα μίσος κατά του Ελληνισμού. Όμως δεν είχε προβλέψει ότι ειδικά οι Ελληνοαμερικανοί θα έμπαιναν σε αυτόν τον νέο μακεδονικό αγώνα παρόλο που προσπάθησαν να τους αφοπλίσουν για να μην βοηθήσουν τους Έλληνες της Ελλάδας. Τώρα όμως οι Έλληνες ενωμένοι σε πολλές πολιτείες της Αμερικής παλεύουν στρατηγικά στο πλευρό των Ελλήνων της Ελλάδας για να ανατρέψουν τα δεδομένα που έχει προκαλέσει η εξουσία που δεν πιστεύει στο Έθνος και την Ιστορία, για ν’ ακυρώσουμε τo Προσύμφωνο των Πρεσπών.

πηγή 

Η γενίκευση του αγώνα στην Αμερική

Τώρα δεν ασχολούνται μόνο οι Μακεδόνες με το Σκοπιανό, στην Αμερική ο αγώνας έχει γενικευτεί και αγγίζει πλέον όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως καταγωγής. Έτσι στις εκδηλώσεις και στις διαλέξεις που έχουν οργανωθεί για ν' αποκαλυφθούν τα κρίσιμα σημεία του Προσύμφωνου των Πρεσπών βλέπουμε Έλληνες από παντού. Ανάμεσά τους υπάρχουν ακόμα και Πόντιοι, Κύπριοι, Βορειοηπειρώτες. Διότι όλοι έχουν καταλάβει ότι πρέπει να γίνουν Μακεδόνες σε αυτόν τον νέο αγώνα αφού είναι ο μόνος τρόπος για ν΄ ακυρώσουμε επί του πρακτέου το Προσύμφωνο των Πρεσπών. 

Στη Βοστώνη, στη Φιλαδέλφεια, στην Ουάσιγκτον βρήκαμε Έλληνες από παντού και διαφορετικών γενεών, όλοι ευαισθητοποιημένοι με το θέμα της ονομασίας και του Σκοπιανού. Έτσι μετά την ενημέρωση για τα κρίσιμα σημεία του Προσυμφώνου ακολούθησαν ιδέες για νέες δράσεις και διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης αυτής της ιδεολογικής προπαγάνδας της εξουσίας. Το καλό στην Αμερική όπου δεν έχουν επηρεαστεί από τη σοβιετική γλώσσα της κυβέρνησης, όλοι καταλαβαίνουν ότι κινδυνεύει η ίδια η ελευθερία των Ελλήνων με αυτό το Προσύμφωνο. Η αντίσταση που προβάλλει η ομογένεια στην Αμερική είναι απλώς φανταστική για τα ελληνικά δεδομένα. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες κανένας δεν έχει ξεχάσει τι σημαίνει Ελληνισμός και έχουν όλοι αντιληφθεί ότι η πατρίδα κινδυνεύει διότι πολλοί άφησαν περιθώριο έκφρασης σε μία κομματική παρέα που δεν ξέρει ακόμα τι είναι τα χαρακτηριστικά μιας κυβέρνησης. Στην Αμερική κανένας δεν επηρεάζεται από τα τοπικά μέσα κι όλοι οι Έλληνες ασχολούνται με τον Ελληνισμό και την Ιστορία γιατί αυτό τους χαρακτηρίζει, έτσι παλεύουν πιο άμεσα και βέβαια πιο αποτελεσματικά ενάντια στο Προσύμφωνο των Πρεσπών. 

πηγή 

Η Ελληνοαμερικανική Συμμαχία

Αυτήν την περίοδο με τον νέο μακεδονικό αγώνα, η Αμερική αποδεικνύει ότι δεν έχει ξεχάσει την Ευρώπη. Έχουμε συνηθίσει να ακούμε μόνο για νατοϊκά και ευρωπαϊκά συμφέροντα στο πλαίσιο των συμμαχιών, αλλά τώρα μέσω των Ελληνοαμερικανών που αποτελούν τον συνδετικό κρίκο του όλου πλαισίου, βλέπουμε μια άλλη μορφή αγωνιστικότητας. Διότι έχει πέσει στην αντίληψη των Ελληνοαμερικανών το απαράδεκτο του Προσυμφώνου των Πρεσπών με τρόπο πιο άμεσο επειδή δεν έχουν επηρεαστεί από την ελλαδική προπαγάνδα της κυβέρνησης, η οποία εκμεταλλεύτηκε όλα τα μέσα ενός κατοχικού καθεστώτος για να περάσει τις απαράδεκτες και βάρβαρες ιδέες μιας ιδεολογίας που δεν σέβεται τους ανθρώπους διότι σκέφτεται κομματικά και μόνο. 

Η Ελληνοαμερικανική συμμαχία με την οργάνωση των μεγαλειωδών συλλαλητηρίων στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα έχει ήδη σταματήσει μερικές από τις πιο επικίνδυνες δράσεις και προτάσεις της εξουσίας. Όμως ο αγώνας συνεχίζεται και φέρνει όλο και περισσότερο αποτελέσματα σε αυτόν τον νέο μακεδονικό πόλεμο ενάντια στη βαρβαρότητα. Οι πόλεις και οι πολιτείες που οργανώνουν μια εκστρατεία ενημέρωσης είναι κάτι που δεν είχε προβλέψει η κυβέρνηση που δεν μπορεί να σκεφτεί ολικά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως οι Ελληνοαμερικανοί που ξέρουν τι σημαίνει Νέα Υόρκη λόγω των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το Προσύμφωνο των Πρεσπών. Έτσι εντελώς ελεύθεροι βοηθούν σε όλα τα επίπεδα ν’ απελευθερωθεί ο Ελληνισμός της Ελλάδας, τόσο από την προπαγάνδα μιας σοβιετικής γλώσσας, για να προστατευτεί το όνομα της Μακεδονίας λόγω ιστορίας. 

πηγή 

Οι Μακεδόνες και οι Βορειοηπειρώτες στην Αμερική

Λόγω επικαιρότητας τόσο με το απαράδεκτο Προσύμφωνο των Πρεσπών και της δραματικής κατάστασης της Βορείου Ηπείρου, οι Μακεδόνες και οι Βορειοηπειρώτες αποτελούν πλέον την αιχμή του δόρατος του Ελληνισμού της Αμερικής που αντιστέκεται στις πράξεις βαρβαρότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Μακεδόνες και οι Βορειοηπειρώτες έχουν έρθει πιο κοντά ο ένας από τον άλλον. Και δεν μπορεί κανείς να πει ότι ο ένας αγώνας είναι πιο σημαντικός από τον άλλο. Αντιθέτως υπάρχει μια συνέργεια και όχι μόνο μια συνεργασία για την ταυτόχρονη προώθηση των προβλημάτων αυτών. Για τη Βόρειο Ήπειρο, ο νέος μακεδονικός αγώνας αποτελεί εφαλτήριο για νέες δράσεις που δεν είχαν επινοήσει στο παρελθόν. 

Η ένωση των Μακεδόνων με τους Βορειοηπειρώτες έχει τεράστια σημασία για το μέλλον σε διάφορους τομείς αλλά ακόμα και σε θέματα που αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Μπορεί η κυβέρνηση να μην είχε υπολογίσει με σοβαρότητα, πόσο μπορούν να επηρεάσουν με τις αξιόλογες δράσεις τους αλλά τώρα πρέπει ν’ αποφασίσουν πώς θα συντονιστούν για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα εργαλεία της προπαγάνδας. Έτσι κάθε βήμα, γίνεται μαζί στο πλαίσιο των ελληνικών σωματείων και γι’ αυτό πρέπει να αποτελεί και πράξη ενάντια στη βαρβαρότητα. Οι πρωθυπουργοί που επινόησαν το Προσύμφωνο, οι υπουργοί εξωτερικών που περιορίζουν την ΑΟΖ της Ελλάδας, θα ήταν καλό να μας αφήσουν ήσυχους, διότι δυσκολευόμαστε να κρατήσουμε μια σοβαρή στάση απέναντι στην προπαγάνδα των Σκοπίων που δεν κρύβεται. Δεν πρέπει να συνεχίζονται οι απαράδεκτες κινήσεις χωρίς να αξιοποιούμε την καινοτομία της ένωσης των Μακεδόνων και των Βορειοηπειρωτών. 

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης  

Ν. Λυγερός - Στρατηγική Ανάλυση Σκοπιανού. St. George Greek Orthodox Church. Philadelphia, 10/12/2018 ΕΔΩ

N. Lygeros - Mission to Washington DC. 11/12/2018  ΕΔΩ 
N. Lygeros - United States House of Representatives. Washington DC, 11/12/2018 ΕΔΩ 
N. Lygeros - Mission to U.S. Senate. Bob Menendez - Foreign Affairs Committee. Washington, 11/12/2018 ΕΔΩ

Ν. Λυγερός: Στρατηγική Ανάλυση Σκοπιανού. Maliotis Cultural Center, Boston, 09/12/2018 ΕΔΩ 

Ν. Λυγερός - Στρατηγικά δεδομένα Σκοπιανού. Stathakion Cultural Center, Astoria, New York , 13/12/2018 ΕΔΩ 

N. Lygeros - Downtown - Chicago, 15/12/2018  ΕΔΩ 
N. Lygeros - Baha'i House of Worship. Jackson Park, Chicago. 15/12/2018 ΕΔΩ
Photos - N. Lygeros - Baha'i House of Worship. Jackson Park, Chicago. 15/12/2018 ΕΔΩ 

N. Lygeros - Part I - The "Prespes" Pre-Agreement: Strategic Analysis of the FYROM naming dispute issue. Saint Nicholas Greek Orthodox Cathedral. Pittsburgh, Pennsylvania, 16/12/2018 ΕΔΩ 
Part II ΕΔΩ
Part III ΕΔΩ

Ν. Λυγερός - Μέρος Ι - Η αναδίπλωση του Ελληνισμού μέσω ΑΟΖ. Saint Nicholas Greek Orthodox Cathedral. Pittsburgh, 17/12/2018 ΕΔΩ
Μέρος ΙΙ ΕΔΩ

Φωτογραφίες - Ν. Λυγερός: "Ιστορία Ενεργειακής Ανατολικής Μεσογείου". ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, Λ. Κηφισίας 125, Αθήνα. Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 ΕΔΩ 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.